La Mateo – nyansrik vit Rioja som trollbinder.

Denna vecka vill vi berätta om en insmickrande och nyansrik vit rioja på den ovanliga druvan Tempranillo Blanco: La Mateo Rioja Blanco 2021.

La Mateo Rioja Blanco 2021.

Rioja är Spaniens mest kända rödvinsområde och kungen av druvor är utan tvekan Tempranillo. Men vi tycker att de vita vinerna förtjänar en mer framträdande plats på scenen.

Med La Mateo 2021 finner vi en estradör som kan trollbinda vilken publik som helst. Vinet är baserat på tempranillo blanco – en vit druvsort som uppstått genom naturlig mutation av den blå druvsorten tempranillo. Druvsorten är godkänd av Consejo Regulador Rioja sedan 2007.

Vit Rioja som smeker gommen

Allt tog sin början år 1886, då ett ungt par planterade en vingård vid foten av berget Yerga. Idag drivs Bodegas D. Mateos av 7:e generationen i familjen Mateo. Egendomens vingårdar uppgår till hundra hektar. År 2000 stod familjens nya vineri klart och med vinmakare Mateo Ruiz i spetsen görs viner med personligt uttryck och sann karaktär.

Egendomens vingårdar ligger mellan 375 och 650 meter över havet och består främst av lerjordar. La Mateo Rioja Blanco görs till 100 procent på druvsorten tempranillo blanco från Aldeanueva de Ebro i Rioja Baja. Vinet har jäst och lagrats 12 månader i nya franska- och amerikanska barriquer. La Mateo Rioja Blanco är ett friskt och smakrikt vin med elegans. Vi möts av tonerna citrus, gul frukt och rostat fat med ett långt, fint avslut. Vinet som lanserades den 22 mars är en favorit i repris då det är den fjärde årgången i rad som den lanserats i Systembolagets tillfälliga sortiment.

La Mateo

219,00 kr


Ett friskt och smakrikt vin med elegant, nyanserad doft och smak av rostade ekfat, vanilj, gula plommon, citrus, stenfrukt, brynt smör och vita blommor. Lång eftersmak.