Nya bra och köpvärda viner i det fasta sortimentet 1 juni.

Den 1 juni är det lanseringsdag för nyheter i Systembolagets fasta sortiment. Vi har valt ut sex guldkorn som är mycket olika både vad det gäller stil och användningsområde.

Nya viner i fast sortiment 1 juni 2024.

Waterford Estate är beläget på berget Helderbergs böljande sluttningar i natursköna Blaauwklippen Valley, Stellenbosch. Waterford grundades 1998 av familjen Ord tillsammans med vinmakaren Kevin Arnold. Egendomen drivs idag fortsatt av familjen Ord.

Vingården omfattar 50 hektar och jordmånen består av väldränerade jordar av nedbruten granit och sandsten blandat med röd lera. Hela egendomen omfattar 120 hektar, varav 65 tillägnas den naturliga faunan och floran på Helderberg. Man bedriver även ett småskaligt och regenerativt jordbruk med nötboskap som går fritt bland vinrankorna. Waterford är hållbarhetscertifierade genom IPW Integrated Production of Wine samt WWF Conservation Champion.

Vinet, Waterford Estate Pecan Stream Chenin Blanc, är gjort av 100 procent chenin blanc varav en stor andel från gamla stockar. Druvorna skördades för hand under perfekta förhållanden. Vinet är lagrat sex månader på jästfällningen och lagringen skedde till 40 procent i fyra år gamla franska 225-liters ekfat, 30 procent i cementtankar samt 30 procent i rostfria ståltankar. Namnet Waterford är en kombination av efternamnet Ord samt vattenfallen från bergen som omger gården (WATERF + ORD)

Ett riktigt läckert vin som vi gärna har som följeslagare under året. Under sommaren till den nyfångade abborren med smörstekta gula kantareller. Till hösten dukar vi upp en halstrad röding med apelsinhollandaise. När den kalla vintern står vid tröskeln blir det fasanbröst med stekt ostronskivling samt en vitvinssås med schalottenlök och torkade aprikoser. När våren uppfyller våra sinnen blir det ett konfiterat majskycklingbröst med grillad honungsmelon, grön sparris och getost.

Waterford Estate Pecan Stream Chenin Blanc

189,00 kr


Friskt, fruktigt och nyanserad chenin blanc från Stellenbosch. Här finns toner av gula äpplen, persika, mandarin, honungsmelon och nötter. Perfekt till vegetariska rätter eller anrättningar med fisk eller ljust kött.

Nyanserad och balanserad syrah från Saint–Joseph

I över 300 år har Vidal-Fleury varit en av Rhônedalens äldsta vinproducenter. Grundat år 1781 av Joseph Vidal, och vinhuset fick snabbt internationellt erkännande. Under 1800-talet ledde ett giftermål till namnet Vidal-Fleury och familjen fick snart upp ögonen för flera områden i Rhônedalen. Egendomen har sitt säte i Tupin-et Semons som ligger intill floden Rhône i vinområdet Côte-Rôtie.

År 1924 anställde familjen Vidal-Fleury vinmakaren Etienne Guigal. När familjen Vidal-Fleury senare valde att sälja och inte längre hade några arvingar som ville driva huset, fick Guigal möjlighet att köpa och fortsätta driva egendomen.

Vidal-Fleury behöll dock all sin självständighet. Deras vingårdar sträcker sig idag från norr till söder och innefattar hela 19 appellationer, några bland de mest prestigefyllda i Rhônedalen. Husstilen präglas av ren frukt som tydligt avspeglar vingårdens terroir.

Syrahdruvorna i vinet Vidal-Fleury Saint-Joseph har vuxit på granitjordar och skördats förhand. Druvorna avstjälkades och musten fick sedan spontanjäsa i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar med efterföljande lagring på franska ekfat i 14 månader.

Resultatet är ett mycket nyanserat och harmoniskt vin som vi gärna väljer till smakrika kötträtter av lamm, nötkött eller vilt. Varför inte servera en renkalvfilé med gräddstuvade murklor och en rödvinssky där man låter färska björnbär sjuda i såsen under tillagningen. Gör även en potatiskaka med getost och det kommer att bli en mycket lyckad smakupplevelse.

Vidal-Fleury Saint-Joseph

249,00 kr


Ett syrahvin som bjuder på en välavvägd, harmonisk doft av skogshallon och björnbär med kryddiga undertoner och inslag av ek, sandelträ och rosmarin. Djupt och fylligt med svarta oliver, vitpeppar och lagerblad som fortsätter ut i finishen.

Efterlängtad tillökning i Mezzacorona-familjen

Nu släpps Mezzacorona Müller-Thurgau Premium Collection 2023 från Trentino DOC. I Trentino får müller-thurgau bästa möjliga förutsättningar att uttrycka sin friska och aromatiska karaktär. Det nya vinet tar plats bredvid Mezzacorona Pinot Nero och Mezzacorona Pinot Grigio Riserva i Systembolagets ordinarie sortiment.

Müller-Thurgau är inte den mest kända druvan bland vinkonsumenter, men i Trentino-Alto Adige är den desto mer vanlig. Det är en korsning mellan riesling och madeleine royale, som båda trivs i svala områden. Här har vi ett välgjort vin som väl kompletterar de två andra i familjen.

Druvorna till Mezzacorona Müller-Thurgau Premium Collection växer i de soliga bergsområdena Faedo och Pressano i Trentino, med perfekt exponering för vingårdarna och en jordmån som är kalkrik. Druvorna handplockas och det färdiga vinet vilar minst fyra månader på sin jästfällning innan det buteljeras. Ett ypperligt vin både till vardags och till lite festligare tillfällen. Avnjutes med fördel till vegetariskt eller till rätter med fisk och skaldjur.

Mezzacorona Müller Thurgau

99,00 kr


Fruktig, ungdomlig doft med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime. Även fruktig, ungdomlig och mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, vit persika, örter och lime.

Fruktig och fräsch ekologisk österrikare

Här får vi ett fruktigt och välsmakande vin från Österrikes nationaldruva grüner veltliner. Det är den mest odlade druvan i landet och står för cirka en tredjedel av arealen. Här kommer druvorna från regionen Niederösterreich som ligger nordväst om Wien. Floden påverkar klimatet gynnsamt och här är somrarna heta, men med svala nätter.

Weingut Hagn ligger i Mailberg och här har familjen odlat vin i cirka 300 år. Fokus ligger på druvan grüner veltliner men man odlar även bland annat zweigelt, riesling och gelber muskateller.

Detta fruktdrivna och fräscha ekologiska vin kommer i en 1-liters pappförpackning. Det finns flera skäl att välja en pappförpackning. Det är det klimatsmartaste valet, men också både praktisk och lätt att hantera.

Hagn Grüner Veltliner

99,00 kr


Ekologiska Hagn Grüner Veltliner är ett smidigt picknickvin som passar lika bra till vegetariska rätter som till kyckling eller fisk. Ett friskt vin med fruktig smak. Uppfriskande syra med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, citrusskal och örter.

Perfekt malbecvin till grillkvällarna

Nu är det bara att bjuda in grannarna till en härlig grillfest. Häll upp detta välgjorda malbecvin i en trevlig karaff och ni får med största sannolikhet en lyckad afton. Vinet, som kommer i en 1,5-liters box, har sitt ursprung i det argentinska vinområdet San Juan.

Druvorna handskördas från en enskild vingård i Pedernal-dalen som ligger 1350 meter över havet. Den höga höjden ger ett svalt klimat och en längre mognadscykel som gör att druvan får fina tanniner och en nyansrik smakprofil. Efter en omsorgsfull selektering och jäsning lagras vinet 15 månader i nya franska ekfat.

Vi finner druvan i flera delar av världen, men framför allt har malbec blivit Argentinas signaturdruva. Det finns nu 45.657 hektar i landet och det är utan tvekan landets mest odlade druvsort med 23 procent av den totala arealen. Om man jämför vinerna från Argentina och Frankrike är det definitivt en stilskillnad där de argentinska generellt är saftigare och fruktigare medan de från exempelvis Cahors i Frankrike är kraftfullare och stramare med typiska nyanser av mörka plommon och tobak.

Paz Malbec

199,00 kr


Doften är medelstor och trevlig med inslag av mörka plommon, katrinplommon, viol, mörk choklad och kaffe. Tanninerna är mogna med mjuk struktur. Vinet har en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och kaffe.

...och en chardonnay vi glömt nämna!

Det är inte bara malbec som odlas i Argentina utan man är också duktig på att göra viner av chardonnay. Det här vinet från Finca Las Moras kommer också från San Juan och säljs i fasta sortimentet i en klimatsmart tetraförpackning. Det skulle ha lanserats i släppet den 1 mars, men blev ordentligt försenat. NU finns det hur som helst att köpa för den som vill ha ett ekologiskt vitvin till picknicken, husvagnen eller campingen – eller bara för att det är gott.

Las Moras Organic Chardonnay är ett fruktdrivet vin med toner av bland annat persika och mango samt toner av färska örter och citrus och en hint av fat. Ett vin som passar alldeles utmärkt till sommarens grillade kyckling eller fläsksouvlaki.

Las Moras Organic Chardonnay

89,00 kr


Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

31.05.2024