Santa Rita - nytt fräscht och fruktigt vin från Chile.

Nu lanseras ett mycket fräscht vitt vin från chilenska vinegendomen Viña Santa Rita. Här samlas det bästa från vinregionen Valle Central i en klimatsmart PET-flaska.

Santa Rita från Chile.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling 2022 är en blandning av tre olika druvsorter, 53 procent sauvignon blanc, 30 procent gewürztraminer och 17 procent riesling.

Genom att välja druvor från olika vingårdar med unika förutsättningar i den vackra dalen Valle Central får man ett större djup och nyansrikedom till denna synnerligen lyckade blandning. Vinet har fått fina betyg av vinkritiker, bland annat 84 poäng (FYND) av Dina Viner i februari 2023 och så här beskrivs vinet av Munskänkarnas Vinlocus i mars 2023:

11,5 poäng/ FYND i sin prisklass

Ung, fruktig, örtig och lite kryddig doft. Medelfyllig, torr smak med gröna frukter och örter, drygt medelhög syra och ett fruktigt slut i en bra längd.

Detta vin är tappat på en PET-flaska, som ger ett avsevärt lägre klimatavtryck än en glasflaska. Detta plus att Viña Santa Rita har en stark inriktning på hållbar odling, och är hållbarhetscertifierade av ECO CERT Chile gör vinet till ett klimatsmart val.

Santa Rita - betydelsefull chilensk vinproducent

Viña Santa Rita grundades 1880 av affärsmannen Don Domingo Fernández Concha. Don Domingo tog med sig både vinmakare och druvsorter från Frankrike. Idag är vinföretaget en betydande aktör i Chile med hela 3.054 hektar som är fördelat på flera olika vinområden; Limarí (131 hektar), Casablanca (314 hektar), Leyda (90 hektar), Maipo (796 hektar), Colchagua (1.043 hektar), Curicó (458 hektar) and Maule (131 hektar). Vinanläggningen ligger söder om Santiago del Chile, cirka en timmes bilresa från centrala Santiago.

En populär turistdestination

World's Best Vineyards lanserar varje år en lista över de 50 bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv. Men andra ord vilka vinegendomar som är de bästa besöksmålen. Listan berör fem kontinenter och täcker 18 olika länder.

När man utser de bästa vingårdarna tar man hänsyn till alla faktorer som kan påverka ett vingårdsbesök positivt. Det kan vara kvaliteten på provningar, rundturer, mottagandet, servicen, men även prisvärdheten, tillgängligheten, gastronomiska möjligheter, och naturligtvis även producentens viner och kvalitetsambitioner. Men också det lilla extra som kan påverka den totala upplevelsen, såsom arkitektur och intressanta historiska detaljer.

Viña Santa Rita i Chile.
Viña Santa Rita i Chile är värt ett besök om du har vägarna förbi.

Viña Santa Rita har varit med på listan både 2020 (26:e plats) och 2021 (plats 28) På egendomen finns ett boutiquehotell, romerska bad, restaurangen Don Paula, en mycket vacker trädgård samt Museo Adino som innefattar 3.000 arkeologiska och etnografiska utställningsföremål.

Chile - ett vinland med mycket stor variation

Chile är 420 mil långt från norr till söder och landet har en medelvidd på bara 18 mil. I norr ligger världens torraste öken, Atacamaöknen, och i söder det kalla och regniga Eldslandet. I öster ståtar bergskedjan Anderna och i väster Stilla havet. Det är också stora skillnader i altitud, så inom landets yta finner man alla möjliga klimattyper och odlingsförhållanden. Detta ger ett utrymme för många olika vinstilar och druvsorter.

Med de naturliga barriärerna i alla väderstreck har man klarat sig från vinlusen och många anser att Chile är en vinodlares paradis. Vinerna marknadsförs ofta utifrån druvsort och landet har haft stora exportframgångar med sina fruktiga viner i modern stil.

Den mest odlade druvan är cabernet sauvignon (20% av landets areal) och den gamla bordeauxdruvan carmenère har blivit landets nationaldruva. De druvor som ökat mest under de senaste 15 åren är syrah, sauvignon slanc och carmenère.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.

28.02.2023