Att välja vin till ceviche.

Ceviche är en syrlig fiskrätt med massor av lime och koriander. Den marinerade fisken eller skaldjuren möts med rätta upp av ett friskt vin - här ger vår dryckesexpert Mats Claësson sina bästa tips.

Ceviche med marinerad torsk och skaldjur samt lime och chili.

Ceviche är en limemarinerad anrättning som är vanlig i Sydamerika och är Perus nationalrätt. Den klassiska cevichen är tillagad av vit fisk (exempelvis torsk) som är marinerad i grön citron eller lime, som kryddas med koriander, salt och rödlök.

En ceviche äts alltid kall och det finns otaliga varianter där man även använder bland annat skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, bläckfisk, mango, majs, chili, sötpotatis, kassava, tång, tomat och avokado.

När man väljer vin till ceviche måste man beakta rättens friska syrlighet. Man väljer därför lite lättare vita viner med hög syra. Här är några viner som vi varmt kan rekommendera till ceviche.

Goda viner till ceviche

Det känns naturligtvis klockrent att välja ett vin från Sydamerika och här har vi en mycket välgjord och svalodlad sauvignon blanc från Leydavalley i Chile.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

149,00 kr


Ett sauvignon blanc-vin från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.

Om man bjuder in till ett lite större sällskap är detta den optimala magnumflaskan. Framför allt om man även har söta komponenter i cevichen som majs, mango eller sötpotatis.

Kung Fu Girl Riesling, magnum

339,00 kr


Kung Fu Girl Riesling passar fint till rätter som har lite hetta i sig. Vinet är friskt med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd. Magnumflaskan räcker till cirka 10 glas.

En mycket välgjord alvarinho som passar som fisken i vattnet till en ceviche samt andra anrättningar sprungna ur havet.

Alvarinho Contacto

139,00 kr


Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak. Innehåller mindre än 3 gram socker/liter.

En fräsch sauvignon blanc från Sydafrika i en klimatvänlig pappflaska.

Arniston Bay Sauvignon Blanc

97,00 kr


Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.

Perfekt till fisk och skaldjursrätter där det finns en syra i anrättningen!

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.