Att välja vin till ceviche.

Ceviche är en syrlig fiskrätt med massor av lime och koriander. Den marinerade fisken eller skaldjuren möts med rätta upp av ett friskt vin - här ger vår dryckesexpert Mats Claësson sina bästa tips.

Ceviche med marinerad torsk och skaldjur samt lime och chili.

Ceviche är en limemarinerad anrättning som är vanlig i Sydamerika och är Perus nationalrätt. Den klassiska cevichen är tillagad av vit fisk (exempelvis torsk) som är marinerad i grön citron eller lime, som kryddas med koriander, salt och rödlök.

En ceviche äts alltid kall och det finns otaliga varianter där man även använder bland annat skaldjur som räkor eller pilgrimsmusslor, bläckfisk, mango, majs, chili, sötpotatis, kassava, tång, tomat och avokado.

När man väljer vin till ceviche måste man beakta rättens friska syrlighet. Man väljer därför lite lättare vita viner med hög syra. Här är några viner som vi varmt kan rekommendera till ceviche.

Goda viner till ceviche

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

141,00 kr


Ett sauvignon blanc-vin från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.

Det känns naturligtvis klockrent att välja ett vin från Sydamerika och här har vi en mycket välgjord och svalodlad sauvignon blanc från Leydavalley i Chile.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken, magnum

459,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken, magnum, har en fin rieslingdoft med inslag av persika, gröna päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av gula plommon, päron, lime, persika, vita blommor och mineral. Passar ypperligt till fisk och skaldjursrätter.

Om man bjuder in till ett lite större sällskap är detta den optimala magnumflaskan. Framför allt om man även har söta komponenter i cevichen som majs, mango eller sötpotatis.

Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine

131,00 kr


Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine har en nyanserad, fruktig och behaglig doft med inslag av citron, gula äpplen, melon, aprikos, och en lätt fläkt av nötter och kryddor. Smaken är fruktig och frisk med en viss förnimbar sälta, samt fina toner av citron, gula äpplen, kryddor, mineral och ett lätt stråk av mandel. Ett utmärkt till vin till ostron!

Ett ypperligt vin med sin friskhet och fräschör till skaldjur och såväl till ceviche med räkor eller pilgrimsmusslor. Muscadet ligger i vid Loirefloden, nära atlantkusten.

Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska

110,00 kr


Domaine Laroche Chablis Saint Martin, halvflaska har en inbjudande och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, persika och citron. Fruktig, torr och frisk smak med toner av gröna äpplen, mineral, örter, persika och citron. Perfekt till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter.

Perfekt till fick och skaldjursrätter där det finns en syra i anrättningen!

Rotari Brut Riserva

141,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.