VeganMindre sockerKlimatsmart
Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

Årgång:

2022

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling


80,00 kr

Systembolaget nr:

1302501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling har en fruktig doft med fina inslag av lime,nektarin, fläder mandarin,litchi, Haribo godispersika samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk, aromatisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi, lime samt ett stråk av madarinzest.

Produktion

Vinet består av 53% sauvignon blanc, 30% gewürztraminer och 17% riesling. Druvorna kommer från Santa Ritas egna vingårdar inom regionen Central Valley. Druvorna skördades nattetid för att behålla så mycket som möjligt av druvornas fruktighet och fräschör. Musten får sedan jäsa vid låg temperatur. Valle Central sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Den består av fyra underregioner från norr till söder: Maipo, Rapel, Curico och Maule.

Passar till

Är en utmärkt sällskapsdryck, men passar också utmärkt till fisk och skaldjursanrättningar samt sallader.

Label: SkaldjurFiskVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Viña Santa Rita grundades 1880 av affärsmannen Don Domingo Fernández Concha. Don Domingo tog med sig både vinmakare och druvsorter från Frankrike. Vinföretaget är idag en betydande aktör i Chile med hela 3054 hektar som är fördelat på flera olika vinområden, Limarí (131 hektar), Casablanca (314 ha), Leyda (90 ha), Maipo (796 ha), Colchagua (1.043 ha), Curicó (458 ha) and Maule (131 ha). Detta ger en fantastisk tillgång på druvor från en rad olika förutsättningar, klimat och jordmån. Vineriet har vunnit en rad olika utmärkelser och har stark inriktning på hållbar odling. De är hållbarhetscertifierade av ECO CERT Chile.


11,5 poäng/ FYND i sin prisklass

Ung, fruktig, örtig och lite kryddig doft. Medelfyllig, torr smak med gröna frukter och örter, drygt medelhög syra och ett fruktigt slut i en bra längd

- Munskänkarna. Vinlocus, mars 2023


Lista över Systembolagets 10 bästa viner på PET-flaska 2023Lista över Systembolagets 10 bästa viner på PET-flaska 2023

"En väldigt trevlig blend av tre druvor som gott och väl kan stå på egna ben, men där de ihop skapar ett imponerande PET-vin. Det är ungt, aromatiskt med toner av tropisk frukt i doften. Vi möts av krusbär, päron, gröna äpplen och fläder. Alla druvor kommer fram på sitt eget sätt i det här vinet."

- Vinbanken, Yozo Glavas, september 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

12,5 %

Systembolaget nr

1302501

Volym

750 ml

Varumärke

Santa Rita

Förslutning

Skruvkork i plast

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

PET

Region

Chile - Valle Central - Valle Central

Sockerhalt

3 g/liter

Druva

Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer

Lagring

Vinner inte på lagring, men kan sparas något år om man så önskar.