Méthod Cap Classique – högklassigt mousserande från Sydafrika.
Upptäck de välsmakande och välgjorda mousserande vinerna från Sydafrika, som är tillverkade med samma metod som champagne.
Läs mer »De är med stor glädje vi nu välkomnar två nya sydafrikanska producenter till vår redan breda portfölj. Pongrácz är en av landets mest framstående producenter av mousserande viner och Zonnebloem är en anrik egendom med kvinnlig prägel.
Pongrácz-vinerna är inspirerade av och tillägnade Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, vars visioner och visdom i hög grad utvecklade vinnäringen i Sydafrika.
Pongrácz kom till Namibia 1956 efter att ha flytt undan revolten i hemlandet. År 1958 flyttade han till Stellenbosch i Sydafrika där han blev ansvarig för en jordbruksegendom. Desiderius Pongrácz var utbildad oenolog från hemlandet och 1963 knöts han till forskningsinstitutet Nietvoorby under Doktor Piet Venter. 1973 tillträdde han tjänsten som Chief Viticultural Adviser hos Distillers Corporation.
Hans kunnande och drivkraft ledde utan tvekan till en kvalitetshöjning av både vinodling och vintillverkning i framför allt Kapprovinsen. Han författade en rad olika böcker och stod bakom flera vetenskapliga publikationer.
Ett av hans skötebarn var tillverkning av mousserande viner enligt den traditionella metoden. Det känns därför helt naturligt att ett av Sydafrikas mest kända Méthod Cap Classique (MCC) viner bär hans namn. MCC är en beteckning som kom 1992 för sydafrikanska mousserande viner som framställs enligt den traditionella metoden. Det vill säga att det genomförs en andra kolsyreskapande jäsning i flaskan och vinerna lagras sedan med jästfällningen under många månader.
139,00 kr
Pongrácz Brut har en fruktig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och grapefrukt. Utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
159,00 kr
Pongrácz Rosé har en uppfriskande syra och en fruktig smak med inslag av smultron, björnbär, nektarin och nybakat kex. Gjord av chardonnay och pinot noir.
150,00 kr
Pongrácz Blanc de Blancs Brut är ett elegant mousserande vin med en nyanserad, fruktig och mycket frisk smak av äpplen, mineral, honung, ljust bröd, nötter och citrus.
489,00 kr
Desiderius Brut är ett elegant vin med frisk syra, inslag av honung, tropisk frukt, mandel och krämig nougat. Passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Historien kan spåras tillbaka till 1692, när Willem van der Merwe beviljades en bit land i Simondium nära Paarl av guvernören Simon van der Stel. År 1856 delade dåvarande ägaren Petrus Jacobus Malherbe egendomen mellan sina två söner, Daniël Francois och Willem Andries. Willem döpte sin del till Zonnebloem, som betyder solros.
År 1893 köpte familjen Furter gården och hans dotter Marie blev Sydafrikas första kvinnliga vinmakare. Hon gjorde ett mycket starkt avtryck då hon bland annat vann många troféer i Cape Wine Show och andra vintävlingar.
År 1947 tog det stora vinföretaget Distell över varumärket och idag kommer det flesta Zonnebloem vinerna från utvalda vingårdar i Stellenbosch.
Även idag präglas vinerna av skickliga kvinnliga vinmakare då vinmakarteamet består av chefsvinmakaren Elize Coeetze, vitvinsmakare är Kelly-Marie Jacobs och ansvarig för de röda viner Bonny van Niekerk.
99,00 kr
Ett friskt vin med aromatiska inslag och smak av gröna äpplen, päron, passionsfrukt, svartvinbärsblad och lime. Välbalanserad med en frisk syra.
Upptäck de välsmakande och välgjorda mousserande vinerna från Sydafrika, som är tillverkade med samma metod som champagne.
Läs mer »Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner - så kallade "bubbel"..
Läs mer »Omgärdad av praktfulla berg och otaliga vingårdar anses Stellenbosch vara en av Sydafrikas vackraste städer. folk o folks utsände har varit där, och kan intyga att den gav ett gott intryck – både för ögat, själen och gommen.
Läs mer »Finlandssvenska Louise Mérus är kock och matskribent, och har bott och studerat i Kapstaden, Sydafrika. Här visar hon genom fyra spännande rätter vad det sydafrikanska köket har att erbjuda!
Läs mer »