Påskdesserter! 8 söta efterrätter till påsk.

Att sötsaker hör påsken till är inget nytt, men en riktigt god påskdessert kan ändå överraska. Här har vi samlat några recept på efterrätter till påsk för en söt avslutning på påskbordet.

Gul fruktpaj till påsk.

Det mest klassiska vid påsk är kanske att baka en överdådigt mastig påsktårta - så klassiskt att vi har gjort en egen artikel för påsktårtor här! Vill du däremot ha något lite lättare, både vad gäller ambitionsnivå och mättnad, så kanske en annan typ av dessert passar bättre.

Klassiska påsksmaker när vi pratar desserter inkluderar citron, choklad och bär – och dessa kan kombineras på många sätt för att skapa fantastiska efterrätter till påsk.

En traditionell påskdessert är exempelvis en citronpaj med len citronkräm som toppas med maräng. För chokladälskare är en chokladtårta med hallon eller jordgubbar en säker vinnare. Dekorera med påskägg av choklad eller marsipankycklingar för en rolig och högtidsbetonad touch.

Alternativa efterrätter till påsken

Glutenintolerant? En ljuvlig glutenfri morotskaka med nötter och cream cheese-frosting tillfredsställer både glutenintoleranta och dem som älskar goda smaker. För diabetiker är en sockerfri mousse med friska bär ett utmärkt val.

Vill man hålla det veganvänligt kan man överraska med en vegansk mangosorbet toppad med rostade kokosflingor. Dekorera med färska myntablad och ätbara blommor för en färgstark och smakrik avslutning på påskmåltiden. Oavsett preferenser finns det söta alternativ för alla smaker och behov vid påskbordet.

De flesta efterrätter mår bäst av att så kylt till servering, så ställ inte fram desserten med det andra på påskbordet. Låt det bli en härlig överraskning till kaffet senare.

Efterrätter till påsk:

3 vintips till påskdesserten:

Diamant

99,00 kr


Ett halvsött vin som passar utmärkt till desserter, särskilt sådana med mandel i. Vinet har eleganta toner av jasmin samt bittermandel och passar utmärkt till mandelkaka.

Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC

199,00 kr


Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak.

Serveras vid 10-12°C, traditionellt till Biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.

Nederburg Noble Late Harvest

130,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar.