Att välja vin till plankstek.

Plankstek är en svensk klassiker - men vilket vin passar till? Här reder folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ut just det - och ger några vintips.

Klassisk plankstek.

Planksteken hade sin storhetstid på 1970-talet och in på 1980-talet. Men det är fortfarande vanligt att finna denna klassiker på restaurangernas menyer. Kanske kan vi till och med skönja en kommande renässans? Här nedan reder vi ut hur du gör för att välja ett bra vin till plankstek och tipsar om några viner på Systembolaget.

Vad är plankstek?

Det är en köttbit, ofta oxfilé, som serveras med potatismos (gratinerad duchessepotatis för att vara exakt), sås och grönsaker på en planka. Det vanligaste är att plankstek serveras med bearnaise och baconlindade haricots verts, samt en ugnsbakad tomathalva.

Att servera maten på en planka populariserades i början av 1900-talet av den ungerska restaurangen Gundel som ligger i stadsparken i Budapest. Dock går traditionen längre tillbaka i tiden, till Transsylvanien som tidigare tillhörde Ungern. Det finns olika källor om vem som introducerade planksteken i Sverige. Det kan ha varit Tore Wretman på Stallmästargården eller Peder Bornebush på Restaurang Prinsen. Men också Villa Godthem som sägs ha infört rätten redan på 50-talet och under 70-talet såldes mer än 30.000 plankstekar.

Att välja vin till plankstek

Det finns numera plankstek som är baserade på protein från havet eller växtriket. Men om vi fokuserar på den klassiska planksteken så är det röda viner som gäller. Välj gärna medelfylliga till lite fylligare viner som har en tydlig fruktighet. Här följer några rekommendationer på röda viner till plankstek i olika prisklasser.

Klassiskt rött vin till plankstek

Camp Syrah

95,00 kr


En syrah med inslag av fat, kryddor och mörka bär möter upp umamin och smakerna i planksteken på bästa sätt. Denna kommer på smidig PET-flaska.

Allesverloren Shiraz

139,00 kr


Ännu ett bra vin till plankstek som du hittar på Systembolaget. Men fatkaraktär och välintegrerade tanniner samt en lång eftersmak. Toner av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad och kakao.

Château Pech-Latt Grand Vin

169,00 kr


Till plankstek med oxfilé kan du gärna välja ett finare vin som detta. Fruktigt och nyanserat, gjort av carignan 7%, grenache 30%, syrah 60% och mourvèdre 3%.

Lättare alternativ för vin till planksteken:

Vivir Sin Dormir

99,00 kr

119,00 kr


Ett vin av druvan monastrell, som ger ett lättare, fruktigare intryck där det fortfarande finns toner av mörka bär, lakrits och fat – ett utmärkt alternativ när vi ska välja vin till plankstek.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

219,00 kr

239,00 kr


Ett medelfylligt, generöst vin med toner av björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär som möter viol och lakrits. Möter upp den feta såsen och umamin i planksteken mycket bra.

Children of the revolution Pinot Noir

99,00 kr


För den som vill ha ett lättare rött vin till sin plankstek är en pinot noir aldrig fel. Denna kommer från Australien och har en bärig och frisk doft med inslag av körsbär, hallon och kryddor.