Röda grillviner som klarar biffen.
Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »Plankstek är en svensk klassiker - men vilket vin passar till? Här reder folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ut just det - och ger några vintips.
Planksteken hade sin storhetstid på 1970-talet och in på 1980-talet. Men det är fortfarande vanligt att finna denna klassiker på restaurangernas menyer. Kanske kan vi till och med skönja en kommande renässans? Här nedan reder vi ut hur du gör för att välja ett bra vin till plankstek och tipsar om några viner på Systembolaget.
Det är en köttbit, ofta oxfilé, som serveras med potatismos (gratinerad duchessepotatis för att vara exakt), sås och grönsaker på en planka. Det vanligaste är att plankstek serveras med bearnaise och baconlindade haricots verts, samt en ugnsbakad tomathalva.
Att servera maten på en planka populariserades i början av 1900-talet av den ungerska restaurangen Gundel som ligger i stadsparken i Budapest. Dock går traditionen längre tillbaka i tiden, till Transsylvanien som tidigare tillhörde Ungern. Det finns olika källor om vem som introducerade planksteken i Sverige. Det kan ha varit Tore Wretman på Stallmästargården eller Peder Bornebush på Restaurang Prinsen. Men också Villa Godthem som sägs ha infört rätten redan på 50-talet och under 70-talet såldes mer än 30.000 plankstekar.
Det finns numera plankstek som är baserade på protein från havet eller växtriket. Men om vi fokuserar på den klassiska planksteken så är det röda viner som gäller. Välj gärna medelfylliga till lite fylligare viner som har en tydlig fruktighet. Här följer några rekommendationer på röda viner till plankstek i olika prisklasser.
95,00 kr
En syrah med inslag av fat, kryddor och mörka bär möter upp umamin och smakerna i planksteken på bästa sätt. Denna kommer på smidig PET-flaska.
139,00 kr
Ännu ett bra vin till plankstek som du hittar på Systembolaget. Men fatkaraktär och välintegrerade tanniner samt en lång eftersmak. Toner av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad och kakao.
169,00 kr
Till plankstek med oxfilé kan du gärna välja ett finare vin som detta. Fruktigt och nyanserat, gjort av carignan 7%, grenache 30%, syrah 60% och mourvèdre 3%.
99,00 kr
119,00 kr
Ett vin av druvan monastrell, som ger ett lättare, fruktigare intryck där det fortfarande finns toner av mörka bär, lakrits och fat – ett utmärkt alternativ när vi ska välja vin till plankstek.
219,00 kr
239,00 kr
Ett medelfylligt, generöst vin med toner av björnbär, mörka körsbär och svarta vinbär som möter viol och lakrits. Möter upp den feta såsen och umamin i planksteken mycket bra.
99,00 kr
För den som vill ha ett lättare rött vin till sin plankstek är en pinot noir aldrig fel. Denna kommer från Australien och har en bärig och frisk doft med inslag av körsbär, hallon och kryddor.
Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer »Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.
Läs mer »Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs mer »Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Läs mer »