Att välja vin till plankstek.

Plankstek är en svensk klassiker - men vilket vin passar till? Här reder folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ut just det - och ger några vintips.

Klassisk plankstek.

Planksteken hade sin storhetstid på 1970-talet och in på 1980-talet. Men det är fortfarande vanligt att finna denna klassiker på restaurangernas menyer. Kanske kan vi till och med skönja en kommande renässans?

Vad är plankstek?

Det är en köttbit som serveras med gratinerad duchessepotatis, sås och grönsaker på en planka. Det vanligaste är en biff eller oxfilé som serveras med bearnaise och baconlindade haricots verts, samt en ugnsbakad tomathalva.

Att servera maten på en planka populariserades i början av 1900-talet av den ungerska restaurangen Gundel som ligger i stadsparken i Budapest. Dock går traditionen längre tillbaka i tiden, till Transsylvanien som tidigare tillhörde Ungern.

Det finns olika källor om vem som introducerade planksteken i Sverige. Det kan ha varit Tore Wretman på Stallmästargården eller Peder Bornebush på Restaurang Prinsen. Men också Villa Godthem som sägs ha infört rätten redan på 50-talet och under 70-talet sålde mer än 30.000 plankstekar.

Att välja vin till en klassisk plankstek

Det finns numera plankstek som är baserade på protein från havet eller växtriket. Men om vi fokuserar på den klassiska planksteken så är det röda viner som gäller. Välj gärna medelfylliga till lite fylligare viner som har en tydlig fruktighet. Här följer några rekommendationer i olika prisklasser.

Vivir Sin Dormir

109,00 kr


Från spanska Jumilla kommer vinet Vivir Sin Dormir. Stram, kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av choklad, mörka bär, lakrits, jordgubbar och rostat kaffe.

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia har en medelstor, mycket bärig doft med inslag av björnbär svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits. Passar bra till en stek, kyckling och krämig pasta eller varför inte till vegetariska rätter.

Camp Syrah

96,00 kr


Ett vin med fruktig smak där du hittar inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter. Förpackat i klimatsmart och praktisk PET-flaska.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz har en stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

SALDO Zinfandel

409,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.