Att välja vin till svenska klassiker, del 2: Kött och fågel.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.

Biff Rydberg - en svensk klassiker.

Till kategorin Svenska klassiker räknar vi anrättningar som varit populära under lång tid och som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Eftersom råvarorna har lite högre prisklass faller de inte under kategorin husmanskost som är enklare vardagsmat.

Här kan du läsa om vin till husmanskost.

Wallenbergare

Det finns flera historier om vem som ligger bakom receptet av denna klassiker. Men en av de mest populära är att köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil serverade rätten till Marcus Wallenberg i mitten av 1930-talet.

De lena och feta smakerna kan med fördel mötas av ett vitt vin med smöriga toner som också har en bra syra. Men det går även utmärkt bra med röda viner som har en bra syra parad med en god dos av elegans. Pröva gärna en välgjord pinot noir. Eller varför inte nebbiolo, där vinets strävhet rundas av fetman i maten och de rödfruktiga nyanserna i vinet speglar på bästa sätt de rårörda lingonen. Det är dock viktigt att man gör lingonen själv och inte köper de för söta varianterna i matbutiken.

Vin till Wallenbergare:

Planeta Chardonnay

359,00 kr


En italiensk chardonnay som har en stor och nyanserad doft med tropiska frukter, rostat fat, vanilj och popcorn med smält smör. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.

Damilano Langhe Nebbiolo Marghe

209,00 kr


Damilano Nebbiolo Marghe har en nyanserad doft med inslag av rosenblad, viol, röda frukter och bär samt ett stråk sommarvarm asfalt. Vinet har stadiga men sandiga tanniner och en bra intensitet i smaken som för tankarna till röda frukter, rosenblad, nypon, kryddor och viol.

Saurus Pinot Noir

149,00 kr


Fruktig, aromatisk och något parfymerad doft med inslag av röda vinbär, hallon, jordgubbar, rosor, viol, svamp, vanilj, kakao och mineral. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och en fint balanserad fruktighet. Vinet är ofiltrerat. 100% pinot noir.

Tjälknöl

Tjälknöl är ursprungligen en norrländsk anrättning där man tillagar fryst kött (vanligtvis älg) i låg temperatur i ugnen under mycket lång tid. När köttet har nått rätt innertemperatur får det sedan ligga i saltlag med kryddor under 5 timmar i kylen. Köttet serveras kallt i tunna skivor. Tillbehören kan variera kraftigt, men potatisgratäng, potatissallad och stekt svamp är vanligt.

Möt denna anrättning (som för övrigt är Medelpads landskapsrätt) med medelkraftiga röda viner.

Vin till tjälknöl:

Allesverloren Tinta Barocca

129,00 kr


Allesverloren Tinta Berocca har en stor, fruktig doft med inslag av röda bär, choklad, vanilj, kryddor och fat. Smakrikt och elegant vin med tät frukt, bra tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär. Lång eftersmak.

Bodega La Ermita Jumilla

405,00 kr


Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.

Biffstek med lök

En ursvensk anrättning som umgås på bästa sätt med medelkraftiga viner som ska ha en tydlig fruktighet som möter sötman i löken.

Vin till biffstek:

Espacio Syrah

80,00 kr


Ett generöst och fruktigt rödvin med doft av mörka bär och plommon. Smaken är fruktig där mörka bär såsom svarta vinbär, solmogna blåbär och plommon dominerar. Toner av viol är också väldigt framträdande i både doft och smak tillsammans med en fläkt av vanilj och färska örter samt eukalyptus. 

Chateau Ste Michelle Syrah

159,00 kr


Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.

Renskavsgryta

Renskav är en traditionell samisk maträtt som blivit populär i stora delar av Norden. Recepten på renskavsgryta är talrika och med stora variationer, men vanligt är att det ingår svamp, lök och grädde. Det är generellt en vinvänlig anrättning som trivs bäst i sällskap av röda viner. Om grytan har tydliga söta inslag från smaksättning med messmör eller gelé ska vinerna vara mer fruktdrivna med mildare strävhet. Om anrättningen har syrliga och/eller krämiga inslag kan man titta närmare på mer strama röda viner.

Vin till renskavsgryta:

CHILL OUT Shiraz California

239,00 kr


CHILL OUT Shiraz California är ett prisvärt vin som trofast tar sin plats bredvid renskavsgrytan som smaksätts med svartvinbärsgelé.

Château Malescasse 2015

359,00 kr


En klassisk bordeaux från vänstra stranden som är som en dröm till den gräddiga renskavsgrytan med skogssvamp där man smaksätter såsen med Sercial madeira.

Biff Rydberg

En anrättning som kanske kan kallas en pyttipanna med guldkant. Dock är de råstekta potatiskuberna, den stekta löken och köttbitarna (ryggbiff eller oxfilé) separerade och i lite större bitar. Serveras normalt med rå äggula och senap eller med en senapskräm.

Maträtten är uppkallad efter grosshandlare Abraham Rydberg och skapad av köksmästaren på Hotell Rydberg i Stockholm.

Äggula är knepigt tillsammans med vin, så väljer man det tillbehöret går tankarna snarare till en öl och en god akvavit. Väljs senapskräm och glasen kan med gott samvete fyllas med ett välsmakande rödvin.

Vin till Biff Rydberg:

Castello del Poggio Barbera d'Asti

129,00 kr


Castello del Poggio Barbera d'Asti har en inbjudande doft med inslag av mörka körsbär, skogshallon, örtkryddor och fat. Smaken är balanserad med toner av körsbär, torkade tranbär, kanel och salvia.

Ken Forrester Renegade

209,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och består av 42% shiraz, 40% mourvèdre och 18% grenache. Vinet har en doft med inslag av mörka och röda frukter, fat, torkade örter och svampskog. Smaken har toner av mörka frukter, torkade blåbär, fat och kryddor.