André Clouet Silver Brut Nature - den allra torraste Champagnen.

Föredrar du torr Champagne? Då ska du leta efter beteckningen Brut Nature på flaskan.

André Clouet Silver Brut Nature

André Clouet Silver Brut Nature är en mycket elegant, knappt medelfyllig, absolut torr och föredömligt frisk champagne med en sval äppel- och citrusfrukt, en tydligt kritig mineralitet och en lång, nyanserad och stram eftersmak.

Denna Champagne görs uteslutande av Pinot Noir från André Clouets vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée.

Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar, men en liten del av vinet har lagrats en kort tid i ekfat som tidigare använts till sauternesvin för att ge smaken en viss rondör. En tredjedel av basvinet kommer från 2011 och lika mycket från 2010, resten är en cuvée av 10 något äldre årgångar för en större komplexitet. Den extra strama och torra smaken beror på att man inte tillsatt någon dosage. Sockerhalten i denna Champagne landar på 1,5 gram/liter.

Torr, torrare, torrast

På "Champagnespråk" blir det Brut, Extra Brut, Brut Nature. Den sistnämnda, Brut Nature, är absolut torr och den strama smaken gör att den passar bra som uppfriskande aperitif. Men den passar även till lättare mat utan söta smaker. Drick gärna till rätter av ostron, milda och ljusa rätter av vit fisk med klassisk smörsås med smak av citron.

André Clouet Silver Brut Nature

399,00 kr


Servera André Clouet Silver Brut Nature vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för något mer utvecklad komplexitet.

Fina recensioner

Sex tärningar! Kicka igång middagen med en champagneinjektion. Helt knastertorr och helt ljuvlig, proppad med grapefrukt, lime, torr- rostade nötter, kalk och saltstänkt mineral. Njut till ostron och vinägrett eller krustader med rom och crème fraiche. Varför inte sippa på till fish & chips? Glöm inte citronen bara, den gillar vinets friskhet.

SvD, Sofia Ander 6 oktober, 2023

BRA KÖP! Både härligt klipp i syran och rik nötighet i doft och smak.

Allt Om Mat, 28 september, 2023