Rött vin på box - sommarens lådviner.

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Vår vinexpert tipsar om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept som passar till.

rödvinsglas på picknickbord

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Här tipsar vår dryckesexpert Mats om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept till.

Boxvin en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under 2021 sålde Systembolaget drygt 218 miljoner liter vin och av dessa var kring 52 % boxviner. Om man även lägger till tetra, som ju också är en pappförpackning, kommer man upp till 56 %.

Här tipsar vi om några bra sommarviner på box och recept som passar till.

1. Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

125,00 kr


Ett generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Ett utmärkt vin till grillat kött.

2. Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

299,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.

4. 3 Generations of Peace

3 Generations of Peace BiB

199,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet klarar sig utmärkt på egen hand, men lämpar sig också väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

4. CHILL OUT Cabernet Sauvignon

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

219,00 kr


Denna CHILL OUT är behagligt god både till köttet, svampen eller grönsakerna som ligger på grillen, och det gör inget om det finns lite sötma och kryddhetta i grillsåsen. Ett vin som är härligt fruktigt med inslag av björnbär, svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits.

5. Pata Negra Barrel Aged

Pata Negra Barrel Aged, box 3000 ml

209,00 kr


Ett härligt kryddigt och mustigt vin som i hela sitt väsen speglar det genuina Spanien. Smaken är medelfyllig med trevliga inslag av mörka bär, körsbär fat, kryddor och vanilj. Ett perfekt vin till den grillade köttbiten av lite lättare karaktär.

6. Pata Negra Apasionado

Pata Negra Apasionado, 3 liters Box

209,00 kr


Ett ekologiskt vin som är lätt att umgås med och som visar upp en palett av smaker som för tankarna till körsbär, plommon, örter, svarta vinbär, lakrits, choklad och vanilj. Passar utmärkt till grillat, framförallt till lätta och medelkraftiga kötträtter.

7. Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot

Roots Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box

219,00 kr


Drostdy-Hof Shiraz Merlot har en bärig och fruktig doft med inslag av jordgubbar, hallon och lakrits. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av röda frukter, örter och lakrits. Ett prisbelönat och Fairtrade-certifierat vin som är en väldigt god matchning till grillat kött och kyckling.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig till picknicken, båten, eller till sommarens andra utflykter tror vi de flesta kan skriva under på. Men Bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv.

Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter, så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.

Vill man vara klimatsmart är det därför en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.