Rött vin på box - sommarens lådviner.

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Vår vinexpert tipsar om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept som passar till.

rödvinsglas på picknickbord

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Här tipsar vår dryckesexpert Mats om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept till.

Boxvin en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under 2021 sålde Systembolaget drygt 218 miljoner liter vin och av dessa var kring 52% boxviner. Om man även lägger till tetra, som ju också är en pappförpackning, kommer man upp till 56%.

Här tipsar vi om några bra sommarviner på box och recept som passar till.

1. Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Ett generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Ett utmärkt vin till grillat kött.

2. Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

309,00 kr


Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.

4. 3 Generations of Peace

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet lämpar sig väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.

4. CHILL OUT Cabernet Sauvignon

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Denna CHILL OUT är behagligt god både till köttet, svampen eller grönsakerna som ligger på grillen, och det gör inget om det finns lite sötma och kryddhetta i grillsåsen. Ett vin som är härligt fruktigt med inslag av björnbär, svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits.

5. Welmoed Shiraz Pinotage

Welmoed Shiraz Pinotage

149,00 kr


Welmoed Shiraz Pinotage har en fruktig, något kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, svarta vinbär, rosmarin, björnbär och lakrits. Smaken är fruktig, något kryddig toner av fat, svarta vinbär, viol, körsbär, rosmarin, svartpeppar och skogshallon.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig till picknicken, båten, eller till sommarens andra utflykter tror vi de flesta kan skriva under på. Men Bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv.

Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter, så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.

Vill man vara klimatsmart är det därför en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.