Rött vin på box – sommarens lådviner.

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Vår vinexpert tipsar om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept som passar till.

Tarapaca Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah, blå bakgrund.

Den praktiska och miljövänliga boxen är en sommarfavorit. Här tipsar vår dryckesexpert Mats om några trevliga och välgjorda röda boxviner med flera goda recept till.

Boxvin en förpackning som svenskarna älskar

Det finns inget tvivel om att vi svenskar hjärtligt omfamnat vin som är förpackat i en box. Om man jämför med många andra länder så är boxarnas del av den totala försäljningen ovanligt stor. Under 2023 sålde Systembolaget drygt 213 miljoner liter vin och av dessa var kring 50,7% boxviner. Om man även lägger till tetra, som ju också är en pappförpackning, kommer man upp till 55%.

Här tipsar vi om några bra sommarviner på box och recept som passar till.

1. Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Ett generöst och fruktigt vin med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Ett utmärkt vin till grillat kött.

2. American Dream Cabernet Sauvignon

American Dream Cabernet Sauvignon

369,00 kr


Det generösa, smakrika vinet bjuder på smak av svarta vinbär, vildhallon, fattoner av choklad och vanilj samt ett stråk av mynta. Det perfekta hamburgarvinet!

3. Chateau Ste Michelle Washington State Syrah

Chateau Ste Michelle Washington State Syrah

275,00 kr


Fruktig, ungdomlig doft med inslag av björnbär, plommon, choklad, viol, kryddnejlika, vanilj och fat. Smaken är medelfyllig med mjuk tanninstruktur och välintegrerad fatkaraktär.

4. CHILL OUT Cabernet Sauvignon

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Denna CHILL OUT är behagligt god både till köttet, svampen eller grönsakerna som ligger på grillen, och det gör inget om det finns lite sötma och kryddhetta i grillsåsen. Ett vin som är härligt fruktigt med inslag av björnbär, svarta vinbär, körsbär, mjölkchoklad och lakrits.

5. Welmoed Shiraz Pinotage

Welmoed Shiraz Pinotage

149,00 kr


Welmoed Shiraz Pinotage har en fruktig, något kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, svarta vinbär, rosmarin, björnbär och lakrits. Smaken är fruktig, något kryddig toner av fat, svarta vinbär, viol, körsbär, rosmarin, svartpeppar och skogshallon.

6. Falling Feather

Falling Feather Bag in Box

279,00 kr


Ett mjukt och behagligt vin från solmogna kaliforniska druvor som passar utmärkt till både julens köttbullar och midsommarens grillrätter. Vinet har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner. Vissa människor får huvudvärk av rött vin, i en del fall är det just histaminerna som är boven.

7. Ruby Zin

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.

Flera anledningar att köpa viner i en box

Att ett boxvin är lätt att packa och praktiskt att ha med sig till picknicken, båten, eller till sommarens andra utflykter tror vi de flesta kan skriva under på. Men Bag in box är även mycket bättre ur ett miljöperspektiv.

Om man mäter olika vinförpackningars klimatavtryck, det vill säga koldioxidutsläpp per liter, så generar traditionella glasflaskor 675 gram CO2e, medan pappförpackningar endast kommer upp till 85 gram.

Vill man vara klimatsmart är det därför en mycket god idé köpa viner i en box eller tetra.