I Beaujolais? Fira Beaujolais Noveau med viner av gamay.
Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.
Läs mer »Den 21 november är det Beaujolais Noveau och det firas med en härlig vinmiddag på hotell At Six i Stockholm.
Det är en stor händelse varje år, den tredje torsdagen i november, då årets vin Beaujolais Noveau, lanseras. Men det handlar inte bara om vinet, dagen representerar också den första provsmakningen av den nya årgången. Kom och fira årgång 2024 och prova den nya årgången!
Beaujolais Nouveau-vinerna är i en lättare och enklare stil som karaktäriseras av rik bärighet och aromer från jäsningen, som skumbanan, bubbelgum och karamell.
Dessa viner har fått en kolsyrejäsning, alltså vinifiering av hela klasar i slutna behållare där man tillsätter kolsyra. Då sker en jäsning inne i själva druvan med hjälp av enzymer. Efter ett tag spricker druvorna och en mer normal alkoholjäsning tar vid. Detta fenomen hade sin storhetstid under 80- och 90-talet och då var hela 50 procent av den totala produktionen Beaujolais Noveau. Numer ligger andelen på cirka 20 procent.
Läs mer om Beaujolais och gamay här. »
Denna kväll finns Beaujolais Nouveau och många andra fina viner från Bourgogne och producenten Georges Duboeuf på glas. Erin Stockton kommer att stå på plats och berätta om 2024 och den senaste årgången i Bourgogne.
• NÄR? Den 21 november, kl 17-21.
• VAR? Blanche & Hierta som är vinbaren till hotell At Six, Brunkebergstorg 6, 111 51 Stockholm.
• HUR? Denna gång behövs ingen bokning, det är bara att dyka upp!
Mattias Larsson har satt ihop en meny som serveras i Blanche & Hierta under kvällen 17.00-21.00. Han kommer själv att vara på plats och servera sina rätter i Blanche & Hierta. Temat kommer såklart att vara Bourgogne.
OBS: Eventet sker i Vingruppens regi, inte folk o folks. Eventuella frågor hänvisas därmed till erin.stockton@vingruppen.se.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
169,00 kr
George Duboeuf Morgon är ett inbjudande och mycket fruktigt vin med doft som har inslag av röda bär, hallon och körsbär. Mjuk bärig smak med välbalanserad syra.
Beaujolais är ett vinområde i Frankrike som gör lättdruckna viner av druvan gamay. Med hjälp av unga och ambitiösa vinmakare har området de senaste åren blivit riktigt trendigt.
Läs mer »Druvan gamay ger mjuka viner med låg tanninhalt och är som störst i Beaujolais. Efter flera hundra år av dåligt rykte har den äntligen börja få upprättelse.
Läs mer »Här är en drink som kanske bäst beskrivs som en sangria med en förfinad twist. Rött vin är basen, men smaksättningen består bland annat av calvados och bitters.
Läs mer »Tillhör du den kontroversiella skaran som vill dricka ditt rödvin kallt? Helt rätt! Inte minst under de heta sommarmånaderna lockar ett riktigt kallt glas vin mer än ett "lätt källarsvalt". Här tipsar vi om några röda viner som passar att servera kalla.
Läs mer »