Rött och svalt – 8 rödviner du kan servera kalla.

Tillhör du den kontroversiella skaran som vill dricka ditt rödvin kallt? Helt rätt! Inte minst under de heta sommarmånaderna lockar ett riktigt kallt glas vin mer än ett "lätt källarsvalt". Här tipsar vi om några röda viner som passar att servera kalla.

Ett glas kallt rödvin på ett bord.

Foto: Adobe Firefly/AI

När de heta sommardagarna är ett faktum och långa, ljusa kvällar bjuder in till livsnjuteri på hög nivå – vad häller du upp i glaset för att sippa på?

Länge har det givna svaret varit rosévin, och vi älskar den skära drycken i alla dess nyanser och variationer. Men nu är det dags för något nytt, och vår röst läggs på ett glas välkylt rödvin. En kontroversiell men samtidigt växande skara vindrickare väljer att ignorera de sedan länge etablerade rekommendationerna om 16-18 grader som serveringstemperatur för ett rött vin, och följer istället sina egna preferenser (helt rätt!) och serverar sitt röda vin riktigt kallt. Tänk kylskåpskallt.

Rödviner som är goda kalla

Vissa viner passar dock bättre att serveras så pass kalla än andra. Ett exempel är viner av druvan gamay, som framförallt får ta plats i Beaujolais. Att servera det svalt framhäver vinets fräschör och syra.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

129,00 kr


Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.

Det har blivit lite av en trend att röda viner ska vara lätta, fräscha och ungdomliga i stilen. Inte minst har naturvinsrörelsen påverkat vinmakare världen över att skapa lätta och lättdruckna röda viner. Som dessutom är riktigt trevliga att dricka kalla.

I Australien har den här trenden varit extra tydlig, det finns exempel på den här typen av röda viner från landets alla 65 vinregioner. Här är ett exempel på ett lättare rödvin som är gjort av pinot noir, och som naturligt har en lägre alkoholhalt.

Children of the revolution Pinot Noir

99,00 kr


Bärig och frisk doft med inslag av körsbär, hallon och kryddor. Smak av röda bär och kryddor med inslag av jordgubbar, mynta, skogshallon, nougat och körsbär.

Ett annat pinot noir-vin värt att prova om du vill servera det kallt är Pinot Noir For You And For Me – ett moldaviskt rödvin framtaget på att sätt som ska bevara druvan fräschör och friskhet.

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.

Nästa vin har beskrivits av kritiker som "finessrikt och svalkande" och är gjort av criolladruvor, en druvsort som blir alltmer populär att göra vin på i Argentina. Josigt och klunkvänligt, med toner av färska jordgubbar och örter.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Garnacha är en annan druva som ger kylvänliga viner. Bella de Día Garnacha är ett spanskt, ekologiskt vin i smidigt pouch (påse) som gör att du lättare får in den i kylen. Ett rödvin som passar bra till vegetariska rätter eller ljust kött.

Bella de Día Garnacha

199,00 kr


I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Toppen till vegetariska rätter, till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling eller till köttfärslimpan.

Dolcetto betyder direkt översatt "den lilla söta", men särskilt söt är den inte – den har bara inte samma karaktäristiska syra som Piemontes mer kända druva, nebbiolo. Istället har dolcetto en rätt tillbakadragen syra och hög strävhet, och mognar bäst på lite högre altituder. Oftast används den som "stöddruva" i blandviner, men endruvsviner finns också – och dessa passar ypperligt att servera kallare än vanligt.

Borgogno Dolcetto d'Alba

219,00 kr


Fruktigt vin med fina toner av mörka körsbär. Passar till den italienska klassiskern Vitello Tonnato, charkuterier, pizza och pasta, gärna med svamp.

Röda viner från Tyskland och Österrike är typiskt av ett lättare slag, tack vare det (än så länge) svalare klimatet. Vanliga druvor är spätburgunder (pinot noir), dornfelder och zweigelt, och viner av dessa druvor kan du vanligtvis kyla och dricka svalare än vanligt. Nedan tipsar vi om ett riktigt härligt zweigelt-vin.

Lenz Moser Zweigelt Eleganz

89,00 kr

99,00 kr


Detta vin bjuder på en doft av mogna körsbär, röda bär och samtidigt en lätt kryddighet. Smaken är komplex och elegant med frutkiga toner av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.

Sist men inte minst drar vi oss till Sicilien i södra Italien. Här finns vinproducenten Planeta som har vinerier på sex olika lägen över hela ön. Här har de gjort ett vin av druvan frappato, som ibland kallas "Siciliens Beaujolais". Ett mycket trevligt vin att servera väl kylt till kraftiga fiskrätter, pasta eller risotto.

Planeta Frappato

209,00 kr


Planeta Frappato har en inbjudande och fräsch doft med inslag av rosor, röda frukter, jordgubbar, kanderad viol och en fläkt av rökig mineralitet. Smaken fräsch och fruktig med toner av hallon, rosor, viol och ett stråk av högklassig balasamico.