Vinprovning online: Om Mats får välja.

Till den här vinprovningen har Mats plockat ut två favoriter som han verkligen går igång på. Välkommen online den 21/4 2021 kl 18.00. Anmäl dig här.

vitt och rött vin

21 april 2021 kl 18.00 - helt kostnadsfritt

folk o folks egen dryckesexpert Mats Claësson har arbetat med ädla drycker i hela sitt yrkesverksamma liv. Till denna provning har Mats nu plockat ut två viner som han verkligen känner lite extra för. ”Det här är viner som jag går igång på! Och jag hoppas ni gör detsamma” hälsar Mats.

Missade du provningstillfället? Här kan du se hela provningen i efterhand >>

Till det första vinet kan man med fördel förbereda en liten klassisk gravlaxtoast med hovmästarsås och en räk- & mangoröra förrätt enligt följande (för 2 personer):

Blanda cirka 175 gram färsk eller fryst mango i kuber med cirka 150 gr skalade räkor. Häll över en dressing gjord på 1 tsk kallpressad rapsolja av fin kvalitet, 1 tsk pressad citron och 1 tsk av Rheingauvinet. Tillsätt även 3 krm chiliflakes. Och blanda väl. Prova gärna av lite tillsammans med vinet. Ibland kan man behöva justera exempelvis syran beroende på mangons sötma. Har man använt frysta räkor med skal kan man ibland känna behov av lite flingsalt.

Efter provningen kan man med fördel avnjuta det röda vinet tillsammans med en mustig anrättning med mörkt kött.

Exempelvis:

Provningen äger rum 21 april, 2021 kl. 18.00 och är helt kostnadsfri. En provning är normalt mellan 40-60 minuter lång.

Båda vinerna som provas finns i Systembolagets beställningssortiment så det gäller att beställa i god tid innan provningen.

Anmäl dig till provningen >>

Vi kommer att prova följande viner:

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

261,00 kr


En härlig riesling med en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Här hittar du en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Magnifik intensiteten och smaklängd där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


En stjärna från södra Rhônedalen! Vinet har en härligt nyanserad doft med inslag av björnbär, andra mörka frukter, torkade röda frukter och blommor, kryddor, fat och en fläkt av peppar. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, örter och ett stråk av peppar samt lavendel.