Alsaceviner från Gustave Lorentz - där kvaliteten alltid går först.

Vi fördjupar oss i vinproducenten Gustave Lorentz mer exklusiva Alsace-viner från gårdar som La Limite, Burg och Altenberg de Bergheim.

Village de Altenberg

Alsaceproducenten Gustave Lorentz har två "Réserve-viner" som finns lagerförda i de flesta Systembolagsbutiker, en Riesling och en Gewurztraminer. Båda är välgjorda viner som återkommande får goda recensioner från både svenska och utländska vinjournalister. Gustave Lorentz har också en trevlig ekologisk serie, Evidence, där det finns en Riesling, en Pinot Gris och en Pinot Noir.

I den här artikeln ska vi fokusera på de lite mer exklusiva vinerna som kommer från enskilda vingårdar. Lorentz äger 33 hektar vingårdar, samtliga ekologiskt certifierade och belägna kring den vackra byn Bergheim.

Bergheim

Grand Cru gårdarna Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg 

Det har kommit kritik från såväl producenthåll och utomstående betraktare att det finns ett antal vingårdar som inte förtjänar sin Grand Cru status. Det finns nämligen 51 stycken vingårdar med den högre appellationen i Alsace och mer korrekt vore kanske att dessa halverades. Men det är ingen tvekan om att de två som finns i byn Bergheim; Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg till fullo förtjänar den högsta klassificeringen. 

Altenberg är den mest kända och är 35,06 hektar stor medan Kanzlerberg är den minsta Grand Cru vingården i Alsace med 3,23 hektar. Gustave Lorentz är en mycket betydande ägare med 50% av arealen i Kanzlerberg och 12 hektar i Altenberg.

Vi har för närvarande inga viner på den svenska marknaden från Kanzlerberg men tre som har sitt ursprung i Altenberg.

Vingården Altenberg de Bergheim kronjuvelen hos Gustave Lorentz

Denna Grand Cru-vingård ligger precis utanför den medeltida staden Bergheim på Grasbergs branta sydsluttning, 220 till 330 meter över havet. Jorden består framförallt av lera och kalksten. Det sydliga läget ger en god solexponering och bergsmassivet Vogeserna är ett skydd mot kraftiga vindar och mörka regnmoln.

Läget är omnämnt redan under 1200-talet och området hyllat för sina kraftfulla och fylliga viner. Gustave Lorentz vinstockar som växer i den branta sluttningen är mellan 30-50 år gamla. Dessa gamla knotiga stockar ger inte så mycket skörd, men det vägs upp av att druvorna ger vinerna svårslagen intensitet och smaklängd.

3 viner från Altenberg de Bergheim:

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru från Altenberg de Bergheim är ett mycket hyllat vin. Tidningen Livets Goda gav vinet 93 poäng och vinet har den åtråvärda och sällsynta fyndstämpeln i tidningen Munskänken med Vinjournalen.

Druvorna till Addict Riesling kommer från tre utvalda delar av Grand Cru vingården Altenberg de Bergheim och 25% av musten jäser på nya lätt rostade fat av fransk ek på 500 liter. Efter jäsningen lagras vinet sedan med jästfällningen i faten under 9 månader.

Addict Riesling 1.23, Grand Cru Altenberg de Bergheim

889,00 kr


Vinet har en intensiv och nyanserad doft där en djup fruktighet sitter i förarsätet med toner av torkad aprikos, nektarin och citron. Fruktigheten omfamnas elegant av en stendammig och lätt rökig mineralitet och en diskret och välintegrerad ekfatskaraktär.

I smaken som är komplex och välbalanserad finner vi en hög syra och en mycket hög smakintensitet. Addict har en härlig fruktighet av nektarin, citron och aprikos som integreras på bästa sätt med faten, inslagen av cykelverkstad och den stendammiga mineraliteten. Det är ingen tvekan om att detta vin tävlar med det bästa druvan kan uppvisa.

Pinot Gris eller Pinot Grigio som den heter i Italien är en mycket välkänd druva. Druvans skal är lätt röda till färgen och kan även användas till roséviner. Men det är de vita vinerna som får störst uppmärksamhet och det är ingen tvekan om att man hittar några av de absolut bästa i Alsace.

Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim Vieilles Vignes,EKO

329,00 kr


Vinet har en elegant och komplex doft av persika, bivax, mineral, söt clementin och papaya. Generös smak med viss sötma och inslag av persika, clementin, mineral och bivax samt en läcker ton av apelsinzest. Lång och komplex eftersmak. Vinet har en riktigt bra syra som väl balanserar restsötman.

Välj med fördel fårens väg

Vid ett flertal tillfällen under historien har Alsace tillhört Tyskland och det har speglat av sig både i kulturen, maten och i namnet på orter och vingårdar. Schofweg betyder fårens väg på tyska och är en vingård som ligger i den östra kanten av Grand Cru vingården Altenberg. Den är 0,77 hektar stor och där växer 39 åriga stockar av Pinot Gris.

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

229,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg har en generös och komplex doft av gula plommon, persika och söt citrus. Rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.

Vingården Burg ger maffig Riesling som passar både i slott och koja

Vägskylt till Alsace

Vingården Burg (tyska för slott) ligger i den västra delen nära Grand Cru vingården Kanzlerberg och de delar också samma jordmån. Det vill säga en tung märgeljord rik på gips och kalksten.

Sluttningen som vetter mot söder får skydd mot östliga vindar av Kanzlerberg och man får skydd från västliga vindar genom kullen där Château Reichenberg är beläget.

Här passar druvan Riesling som handen i handsken och 0,65 hektar har stockar som är mellan 45 och 65 år gamla. De övriga 0,45 hektaren har stockar med en ålder av 19 år.

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

209,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Burg har en tydlig och nyanserad doft av citrus, cykelverkstad, gula plommon, äpplen och mineral. Smaken är fruktig och balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.

Vingård med Pinot Noir som ger en rysning av välbehag

Avslutningsvis beger vi oss till vingården La Limite som ligger mellan byn Bergheim och den nedre gränsen av Altenberg de Bergheim. Vingården som är 0,72 hektar stor har samma sydsluttning och jordmån som Altenberg.

Här växer det Pinot Noir och efter en noggrann selektering både vid skörden och i vineriet får druvorna kallmacerera under 18 dagar innan jäsningen genomförs i nya ekfat från Bourgogne. Totalt vilar vinet 24 månader i faten. Utan tvekan en Pinot Noir som ger en rysningar av välbehag. Vinet har fått hela 93 poäng (av 100 möjliga) i tidningen Livets Goda.

Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

499,00 kr


Doften i Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite är uttrycksfull och nyanserad med inslag av röda bär, mörka körsbär, fat, kryddor och lagerblad. Smaken är nyanserad med bra syra samt fina inslag av röda bär, mörka körsbär, fat och kryddor.

Betydelsefull producent i Bergheim som i framtiden får mer kvinnlig prägling

George Lorentz

- Gustave Lorentz är ett familjeföretag som grundades redan 1836 och leds idag av den sjätte generationen genom George Lorentz.

- Det kommer i nästa generation bli en mer kvinnlig prägel eftersom George har tre döttrar.

- Vinföretaget Gustave Lorentz ligger i byn Bergheim som har ypperliga förutsättningar för kvalitetsviner.

- År 2015 invigde man sitt nya moderna vineri, en enorm satsning för att ytterligare förbättra vinernas kvalitet.