Mosel – en vinregion som ger eleganta viner med fräschör.

Rieslingvinerna från Mosel har en grace, fräschör och elegans som många vinområden bara kan drömma om.

Moseldalen med sina vinodlingar.

Vinområdet Mosel omfattar vinodlingarna som ligger längs Moselfloden, som är en biflod till Rhen, samt odlingar kring Mosels två bifloder Saar och Ruwer. Det är Tyskland äldsta vinområde där man har funnit flertaliga lämningar från romartiden, bland annat gamla vinpressar.

Det finns idag cirka 5000 vinodlare som tillsammans kultiverar 8575 hektar. Mosel är specialiserade på druvan riesling som står för 5354 hektar. Övriga viktiga druvsorter är muller-thurgau, elbling, spätburgunder och weissburgunder, men det odlas även grauburgunder, auxerrois, chardonnay och dornfelder.

Rieslingviner med grace och elegans

Mosel har ett mycket svalt klimat med en genomsnittlig årstemperatur på omkring 10 grader. Stora delar av vinodlingarna ligger därför på branta sydsluttningar som vetter mot floden. Solens reflektioner i vattnet samt den sydliga exponeringen hjälper druvorna att mogna. Även den skifferrika jordmånen har betydelse då stenarna värms upp då dagen. En värme som den sprider till rankan och till druvorna under de mörka timmarna.

Jämfört med andra rieslingviner från Tyskland har moselvinerna normalt en lättare kropp, men de har en hög frisk syra och en stor dos av grace och elegans.

Fina rieslingviner från Mosel:

Dr L Riesling

109,00 kr


Doften är mycket ung och frisk med inslag av persikor, lime, jasmin och mineral. Smaken är halvtorr men samtidigt med en mycket elegant syra och inslag av persikor, lime och mineral. Lång eftersmak.

Van Volxem Saar Riesling

189,00 kr


Vinet har nyanserad, friskt fruktig doft med inslag av päron, mineral, honung, vita vinbär, örter och citron. Nyanserad, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, mineral, apelsinblommor, honung, vita vinbär, örter och citron.

Markus Molitor Wehlener Klosterberg, green capsule

239,00 kr


Nyanserad, fruktig, aromatisk doft med inslag av päron, mineral, honung, persika, gröna äpplen, lime, vita blommor och petroleum. Nyanserad, mycket frisk, något aromatisk smak med sötma, inslag av päron, mineral, honung, persika, vita blommor, lime och petroleum.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese

149,00 kr


Druvtypisk doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.

22.02.2024