Washington – en stat med alla förutsättningar för vinodling.

Bra viner börjar i vingården och det är ingen tvekan om att Washington State har alla förutsättningar för att producera viner av hög kvalitet.

Vinodling i Washington state.

På 1930-talet var vinodlingarna i Washington helt baserade på den amerikanske druvsorten concorde, som är föga lämpad för vintillverkning. Man gick senare över till europeiska druvsorter och utvecklades mer mot kvalitet. Men om man jämför Washington State med Kalifornien var man lite tröga i starten.

När Kalifornien 1969 var väl på väg fanns det bara två vinerier i Washington. Men snart kom även vinboomen hit och 2014 fanns där över 800 vinerier. Idag finns det 1.050 och nya ambitiösa vintillverkare dyker stadigt upp som svampar ur jorden.

Columbia Valley det dominerande ursprunget

Washington är efter Kalifornien den näst största producenten av kvalitetsvin i USA och det odlas vin på nästan 25.000 hektar. Washington är ett mycket dynamiskt vinområde där 90 procent av vintillverkarna är fristående och producerar mindre än 60.000 flaskor.

Det finns 20 olika ursprungsområden i Washington State, det vill säga AVA (American Viticulture Area). Men Columbia Valley AVA är mycket dominerande och står för 99 procent av vinodlingarna. Inom Columbia Valley finner man 16 subregioner med egen AVA, såsom Yakima Valley, Walla Walla Valley och Horse Heaven Hills. Det är bara tre AVA som inte ligger i Columbia Valley: Columbia Gorge, Lewis-Clark Valley och Puget Sound.

Viner med nyansrikedom och fräschör

De flesta vingårdarna i staten ligger öster om Cascadebergen. Här får man skydd av både bergskedjorna Olympics och Cascade som ger ett varmt och soligt klimat med lite nederbörd. Det är därför nödvändigt med konstbevattning från Columbia River, som är den fjärde största floden i USA.

Det är faktiskt mer solsken per dag här under växtsäsongen (upp till 17 timmar) i jämförelse med Kalifornien. Detta ger en rik fruktighet till vinerna. Det som verkligen ger förutsättning till kvalitet är dock de kalla nätterna. Det är inte ovanligt med 33 grader på dagen, som sedan faller till 7 grader under natten. Denna stora temperaturskillnad förlänger mognadscykeln och ger druvorna en längre tid att bilda god smak och aromämnen. Det ger också förutsättningar för en bra syra, fräschör och mogna tanniner. En bra beskrivning av vinerna från Washington är att de har Nya Världens rikliga fruktighet samt den Gamla Världens struktur.

En jordmån sprungen ur eld och is

Jordmånen i Washington State är mycket lämpad för vinodling. Berggrunden består av basalt som är en lavabergart som har sitt ursprung i en mycket omfattande förhistorisk vulkanisk verksamhet. En annan viktig faktor är de enorma översvämningar som skapades efter den senaste istiden för cirka 15 000 år sedan. Det som fördes med av vattnet och vindarna blev grunden till områdets finkorniga lössjordar.

Den rika förekomsten av grus ger god dränering, och då jorden är rik på sand är många av stockarna planterade med sina egna rötter. Det är nämligen så att vinlusen inte trivs så bra i sand och därför är det inte nödvändigt att ympa stockarna på amerikanska rotsystem.

Bred palett av olika druvsorter i Washington

I Washington finner man en mycket stor variation av druvor och vinstilar. Det odlas hela 80 olika druvsorter. De mest odlade druvorna är cabernet sauvignon, chardonnay, riesling, merlot och syrah. Tillsammans står de för mer än 80 procent.

Vissa druvsorter odlas i mycket små kvantiteter men ligger ändå bakom några av de bästa vinerna.

Goda viner från Washington:

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

155,00 kr


Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.

The Pundit Syrah

279,00 kr


The Pundit Syrah är ett vin från Washington som består av 88% syrah, 6% grenache, 4% mourvèdre och 2% viognier. Vinet är mörklila med lite rubinröda toner. Mogna körsbär och plommon i doften. Väldigt mjukt, silkigt avslut med smak av vanilj, körsbär och björnbär.

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Boom Boom! Syrah har en nyansrik och fruktig doft med inslag av björnbär, fat, stendamm, viol, blåbär, lagerblad, vanilj, lufttorkat kött, lakrits och en fläkt av peppar. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


I en lite högre prisklass är Kung Fu Girl Riesling ett ypperligt val som passar utmärkt till asiatisk mat. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika, canataloupemelon samt en touch av citruszest. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.