Internationella dagen för vita viner - 5 vintips.

Den 4 augusti firar vi Internationella dagen för vita viner. Har du svårt att hitta din typ av vitt vin? Här tipsar vi om fem väldigt olika vita viner för att hjälpa dig på traven att testa dig fram.

Internationella dagen för vita viner 4 augusti.

Att välja rätt vitt vin kan vara en utmaning för många, även vinfantaster. Med så många olika druvor, regioner och smakkaraktärer att välja mellan kan det vara svårt att hitta sin personliga favorit. Därför har vi sammanställt en lista med fem riktigt bra vita viner som passar olika tillfällen och smaker.

Det finns många som säger att de "inte gillar vitt vin", men det kan vara enormt stor skillnad mellan olika vita viner. Det finns söta och knastertorra, fylliga, fruktiga eller friska. Smaknyanserna skiftar från allt mellan citrus och tropiska frukter till skiffer och smör. Därför är det bra att prova olika sorter för att hitta sin personliga favorit.

De fem rekommenderade vita vinerna inkluderar en fruktig och lätt sauvignon blanc som passar perfekt till varma sommardagar, en torr chardonnay som är perfekt för en lyxig middag och en aromatisk riesling som passar bra till asiatisk mat. Listan innehåller också två vita viner från Portugal och Sydafrika, som har blivit kända för att producera några av de bästa vita vinerna i världen.

5 vita viner för olika tillfällen:

Kim Crawford Sauvignon Blanc

179,00 kr


Detta är ett sauvignon blanc-vin från Marlborough i Nya Zeeland som är väldigt uttrycksfullt med toner av. citrus, passionsfrukt, melon, nashipäron och färska örter. Smaken är torr och frisk med  hållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt. Perfekt till fisk och skaldjur, gärna rätter med syrliga smaker.

Chateau Ste Michelle Chardonnay

139,00 kr


Ett amerikanskt chardonnayvin med balanserad fatkaraktär. Här finns toner av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus. Passar utmärkt till bland annat skaldjur, kyckling och lax men även till örtiga smaker som dragon och timjan eller kryddiga inslag med ingefära.

Allesverloren Chenin Blanc

119,00 kr


Allesverloren Chenin Blanc är ett sydafrikanskt vin av landets nationaldruva. Fruktig doft med inslag av stenfrukt, citrus, äpplen, örter, ceder och fat. Medelfylligt med välbalanserad syra och elegant fatkaraktär. Passar mycket bra till bland annat fisk, skaldjur och kycklingrätter.

Aveleda Loureiro

119,00 kr


Här är ett friskt portugisiskt vin som på bästa sätt matchar medelkraftiga till kraftiga rätter av fisk och skaldjur - gärna med syrliga komponenter i maten. Smaken i Aveleda Loureiro är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.

YOKO Riesling

135,00 kr


Här är ett vitvin som är gjort för att matcha asiatiska kryddor, både det kryddstarka och det sötsyrliga som ofta finns i rätter som wok, sushi eller bibimbap. Yoko Riesling smakar fruktigt med en liten sötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Vi har ett brett sortiment av vita viner från olika regioner runt om i världen. Titta in på vår produktsida för vita viner och ser du något du vill köpa kan du enkelt kolla om de finns hos din närmaste Systembolagsbutik.