El Dorado Rum 15 Year Old

El Dorado Rum 15 Year Old

Guyana


674,00 kr

Systembolaget nr:

54901

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

I El Dorado Rum 15 Year Old är doften härligt nyanserad med inslag av kryddig fatkaraktär, muscovadosocker, torkad frukt, pomerans, arrak, kakao, vanilj och kanderade apelsinskal. Smaken är mjuk och behaglig med en kryddig ton och inslag av torkad frukt, nötter och chokladkola.

Produktion

Denna rom där den yngsta komponenten i blandningen är lagrad på bourbonfat i minst 15 år är destilleriets mest prisbelönta rom. Är en blandning av destillat från kolonnpannan i trä samt den enkla och dubbla Pot Still pannan i trä . Råvaran som är melass kommer från närliggande sockerplantage och jäsning genomförs i öppna jäskar med hjälp av utvalda jästkulturer.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap. Gärna med en god mörk choklad av hög kvalitet.

Kul att veta

Demerara Distillers är en oerhört intressant romproducent som är beläget i Guyana som officiellt tillhör Karibien men är beläget på fastlandet i den nordöstra delen av Sydamerika. Samtidigt som det är en mycket modern producent och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002, så har dom också bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik.Man har kvar i produktion en kolonnpanna i trä från 1832 som sägs vara exakt samma modell som  Aeneas Coffey tog patent på 1831, Man brukar även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som båda är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Det innebär att Demerara Distillers kan producera nio olika typer av destillat.Demerara använder uteslutande melass från omkringliggande sockerrörsplantager och lagrar sin rom i fat som tidigare använts för Bourbon. Lagringsanläggningen har en kapacitet på 85000 fat. El Dorado som är det mest kända varumärket lanserades 1992.

Produkttyp

Rom

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

43 %

Systembolaget nr

54901

Volym

700 ml

Varumärke

Demerara Distillers, Europe

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Sockerhalt

3,1 g/liter


Planter's Punch

Planter's Punch.


Romdrinken Planter's Punch uppkom under det sena 1800-talet men man är inte riktigt säker på var den uppfanns. Vissa hotell i Charleston och St. Louis har gjort anspråk på drinken men det är mer sannolikt att drinken uppfanns på Jamaica.

Läs mer »