El Dorado Rum Special Reserve 21 Year Old

El Dorado Rum Special Reserve 21 Year Old

Guyana


1049,00 kr

Systembolaget nr:

8674101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i El Dorado Rum Special Reserve 21 Year Old  är härligt komplex med inslag av kanderade apelsinskal, muscovadosocker, kaffe, vanilj, fat, mörk choklad och brända mandlar. Smaken är mjuk med ypperlig längd och inslag av fatkryddor, muscovadosocker, kanderade citrusskal, kaffe och mörk choklad.

Produktion

Denna rom där den yngsta komponenten i blandningen är lagrad på bourbonfat i minst 21 år är en blandning av destillat från kolonnpannan i trä, en något modernare kolonnpanna samt en Savalle Still. Råvaran som är melass kommer från närliggande sockerplantage och jäsning genomförs i öppna jäskar med hjälp av utvalda jästkulturer.Demerara som inte bara är ett destilleri utan även en benämning på en romtyp som är kraftfull och komplex och stod för 82% av den romranson som engelska flottan tilldelades från år 1750 och framåt. Denerara är även namn på en flod och en kommun i Guyana.

Passar till

Att avnjuta rumstempererad med en god bok eller gott sällskap. Gärna med en god mörk choklad av hög kvalitet.

Kul att veta

Demerara Distillers är en oerhört intressant romproducent som är beläget i Guyana som officiellt tillhör Karibien men är beläget på fastlandet i den nordöstra delen av Sydamerika. Samtidigt som det är en mycket modern producent och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002, så har dom också bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik.Man har kvar i produktion en kolonnpanna i trä från 1832 som sägs vara exakt samma modell som  Aeneas Coffey tog patent på 1831, Man brukar även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som båda är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk. Det finns även några några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Det innebär att Demerara Distillers kan producera nio olika typer av destillat.Demerara använder uteslutande melass från omkringliggande sockerrörsplantager och lagrar sin rom i fat som tidigare använts för Bourbon. Lagringsanläggningen har en kapacitet på 85000 fat. El Dorado som är det mest kända varumärket lanserades 1992.

Produkttyp

Rom

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

43 %

Systembolaget nr

8674101

Volym

700 ml

Varumärke

Demerara Distillers, Europe

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas