Damilano Langhe Arneis har en fräsch doft med inslag av persika, päron, mandel, mandelblom och citrus. Smaken är torr med fina toner av päron, persika, mandel, citrus och honungsmelon.
Produktion
De utvalda druvorna jäser och lagras i rostfria ståltankar.
Passar till
Utmärkt att avnjuta till fisk och skaldjursanrättningar. Varför inte pasta med musslor, bläckfisk och vitvinssås.
Kul att veta
Giuseppe Borgogno grundade firman redan 1890 varefter hans svärson Giacomo Damilano vidareutvecklade vingårdarna och produktionen. Sedan 1997 driver Giacomo´s barnbarn firman som ligger en drygt 1,5 kilometer utanför Barolo i riktning mot Alba. De förfogar över 58 hektar vinodlingar. Flaggskeppen är deras vingårdsbetecknade Barolo; Cannubi, Brunate, Liste och Cerequio. Förutom Barolo producerar man även olika Barbera-viner, Dolcetto, Moscato d'Asti och mousserande viner enligt den traditionella metoden.
Arneis är en grön druva som ett tag nästan var på väg att försvinna från Piemonte. Men den har nu fått en renässans där intresse och försäljning av vinerna ökar. På den lokala dialekten i Piemonte betyder Arneis ”svår, besvärlig typ, en rackare”. Detta namn har den fått på grund av att den är ganska svårodlad.