YOKO Riesling

Årgång:

2021

YOKO Riesling

Tyskland


131,00 kr

Systembolaget nr:

5296701

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Produktion

Här har man valt ut rieslingdruvor från Gimmeldingen och Mußbach i Pfalz med kritrika lössjordar och jordmån rik på röd sandsten .Vinet jäser i tank för att bevara så mycket som möjligt av druvan fruktighet och fräschör. Man undviker även den malolaktiska jäsningen för att bevara den friska och fräscha syrligheten i vinet.Pfalz är med sina 23 684 hektar den näst största vinregionen i Tyskland. Med undantag för Baden skiner solen mer här än i något annat tyskt vindistrikt. Vingårdarna ligger nämligen i lä i och regnskugga på Haardtbergens svagt doserade östra sluttningar. Bergen är en nordlig förlängning av Vogeserna i Alsace. Klimatet ger lite extra fyllighet till vinet som är klar fördel när man möter smakrika asiatiska rätter.Om världens främsta gröna druvsort skulle koras är det är ingen högoddsare att satsa sina pengar på Riesling som är Tysklands stora kvalitetsdruva. Druvan som såg dagens ljus någon gång på 1300-talet i en skifferrik sluttning i Rheingau ger fantastiska viner i alla torrhetsgrader. Den har en ypperlig förmåga att spegla jordmånen den växer i, samtidigt som den helt och hållet behåller sin egen karaktär och identitet. Druvan trivs definitivt bäst i lite svalare odlingsförhållanden där den i lugn och ro får bilda sina behagliga smak- och aromämnen.

Passar till

YOKO Riesling med sin smakrikedom, fruktsötma och fräscha syra är en utmärkt partner till asiatiska maträtter från både Japan, Kina, Thailand eller Indien. Vinets karaktär möter på bästa sätt rätter med sötsyrlighet, kryddhetta från chili, ingefära eller wasabi och rätter som är rika på umami. YOKO Riesling för sig världsvant tillsammans med både sushi, kryddheta nudlar samt thailändska soppor och grytor. Varför inte servera thailändsk scampi med kokosmjölk och röd curry.

FiskKryddstark matVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Varumärket YOKO har som mål att presentera de perfekta dryckerna till asiatisk mat. Anoras erfarna vininköpare med Master of Wine Julie Nyheim i spetsen letar land och rike runt efter de bästa produkterna. Resultatet är YOKO Furmint från Ungern och YOKO Riesling från Pfalz i Tyskland som lanseras den 1 september, och senare i höst följs dessa upp med en noga utvald sake från Japan. YOKO skall vara produkter som tydligt speglar råvaran och ursprunget samt komma från producenter som delar vår höga kvalitetsambition.  Produkterna skall i stil och karaktär passa som handen i handsken till asiatiskt mat. De asiatiska köken bygger ofta på en balans mellan grundsmakerna. Mustighet kommer från umamirika råvaror eller smaksättare som sojasås eller fisksås och det är vanligt med kryddhetta från chili. Det används ett brett spektra av olika kryddor som kardemumma, koriander, gurkmeja, Szechuanpeppar eller kryddblandningar som rempah och masala.


No 1, Guldmedalj - Vita viner flaska

Klassisk torr tysk riesling med ung frukt och pigg syra. I smaken finns solmogen grape- frukt, lime, citron och gula krusbär kantat av örter. Det är ett elegant, friskt och balanserat vin i bra prisklass. Sushi eller skaldjur tack!

- DryckesListan.se 9/1-2023


Fruktig doft med ett sting av tropisk frukt. Överaskande utvecklat och drickmoget redan. Bra syra men även bred i sina aromer. Ett vin som passar bra till många olika tillfällen, som fördrink eller till grillat men kanske allra bäst till det asiatiska köket. Prisvärt och flirtigt vin med bra frukt.

- Vin&Bar, Nr 1 2023

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

12 %

Systembolaget nr

5296701

Volym

0,75 l

Varumärke

Yoko

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

Germany - Pfalz - Pfalz

Sockerhalt

9,5 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar.


Vietnamesiska vårrullar på fat

Vietnamesiska vårrullar med lax.


Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer »
Bulgogi - Vendela Wikström cookalong med YOKO

Bulgogi.


Vendela Wikström är köksmästare på Tegelbacken och delar även med sig av asiatiskt matlagning på sin Instagram. Här har hon tagit fram recept på bulgogi som passar ypperligt till YOKO Riesling.

Läs mer »