Plockmat - kycklingspett, filodegsrullar och stekt chorizo.

Fredagsmys på tu man hand eller läcker buffémat till bjudningen.

Plockmat
Casal Garcia Vinho Verde

Casal Garcia Vinho Verde

Portugal

Systembolaget nr:

259601

77,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

Frankrike

Systembolaget nr:

7407301

219,00 kr


logo

4 portioner

logo

1 h 0 min

Linnéa har komponerat tre smårätter: - Kycklingspett med en spännande och fräsch smakkombination av curry och mango- Chorizo stekt i rödvin, vitlök och lite örter- Filodegsrullar med fetaost, ruccola och bladspenat

Kycklingspett med mangosås

Ingredienser

  • 1 kg benfri kyckling

  • 3 msk mild curry

  • 2 msk paprikapulver

  • saft från 1 lime

  • salt & svartpeppar

  • ca 1 dl olivolja

  • 200 g tärnad mango

  • ca 1 dl hackad färsk persilja

  • 1/2 chili

  • 1 cm färsk ingefära

  • 2 dl turkisk yogurt

Gör så här

    1. Blanda curry, paprikapulver, limesaft, salt, peppar och olja till en marinad.

    2. Skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden. Låt marinera en cirka en timme.

    3. Trä upp kycklingbitarna på små träspett. Grilla eller stek spetten tills kycklingen är helt genomstekt.

    4. Lägg mango, persilja, chili och skalad ingefära i en matberedare, mixa tills det blir slätt. Tillsätt yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Chorizo i rödvin

Ingredienser

  • 300 g chorizo

  • 3 vitlöksklyftor

  • ett knippe timjan

  • 1 msk flytande honung

  • 3 dl rött vin

Gör så här

    1. Skär chorizo i slantar och skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna och ha i chorizo, vitlökslyftor och timjan. Stek på medelvärme tills korven börjat få lite färg.

    2. Tillsätt vin och honung. Låt koka i cirka 5 minuter eller tills det mesta av vinet kokat bort. Servera genast.

Filodegsrullar med fetaost och spenat

Ingredienser

  • 50 g färsk bladspenad

  • 50 g ruccola

  • 150 g fetaost

  • 50 g smör

  • 1 paket med filodeg

  • 1 ägg

Gör så här

    1. Mixa bladspenat och ruccola fint i en matberedare. Smula i fetaosten och rör om till en smidig smet.

    2. Smält smöret.

    3. Lägg ut ett ark filodeg, pensla det med smält smör, lägg på ytterligare ett ark filodeg och pensla med smör.

    4. Dela arken i fyra lika stora rutor. Lägg på fyllningen som en sträng i mitten på varje ruta. Vik in långsidorna och rulla till en rulle. Upprepa med resterande ark filodeg och fyllning.

    5. Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt med skarvarna nedåt.

    6. Vispa upp ägget och pensla rullarna. Grädda i 200°C i cirka 20-30 minuter eller tills de fått fin färg.

Två vintips till plockmat:

Casal Garcia Vinho Verde

77,00 kr


Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

219,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg har en generös och komplex doft av gula plommon, persika och söt citrus. Rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.

Recept: Linnéa Seidel