Från charmig Cava till sprakande Champagne – vilket bubbel skålar du ut året med? Här är tre utvalda mousserande viner att skåla i vid tolvslaget.
Champagne är kanske det första du tänker på när nyårskvällen ska planeras – denna gyllene, pärlande dryck som förknippas med lyx mer än någon annan. Men efter en lång kväll med mat, dryck och snacks kan smaklökarna vara lite trötta till tolvslaget, och den allra finaste champagnen kommer inte till sin rätt.
Vi rekommenderar istället att inleda kvällen med den finaste skumpan och vid tolvslaget skåla i ett gott bubbel i en lägre prisklass. Champagne är faktiskt en underskattad måltidsdryck och tillsammans med rätt smaker skapar du verkligen guldkant på nyårsmiddagen.
Skål och gott nytt år!
Till tolvslaget kanske vi kan locka med ett välsmakande bubbel på halvflaska? En ekologisk cava där druvorna kommer från ekologiskt certifierade odlingar i Penedès. Ett väldigt prisvärt alternativ till champagne att skåla in det nya året med!
Mats kommentar:
""Doften är uttrycksfull där man finner både persika, nashipäron, kex, stendamm, lime samt en fläkt av Piel de Sapo-melon. Smaken är torr, fruktig och fräsch med mjuka bubblor och trevliga toner av nektarin, persika, mineral, lime och kex."
Till förrätten kan du med fördel servera en elegant Champagne som denna från André Clouet. Den gör sig ypperligt med exempelvis en liten bakelse med skagenröra.
Mats kommentar:
"I denna välgjorda champagne spelar druvan pinot noir helt och hållet huvudrollen och det gör den med bravur. Stor, intensiv och nyanserad doft med inslag av röda äpplen, röda bär, rostat bröd, apelsin samt en fläkt av valnötter. Smaken är intensiv, fruktig och frisk med fina nyanser av röda äpplen, röda bär, rostat surdegsbröd, nötter, mineral samt ett stråk av mandarin."
Upplagan 245 har nu lämnat plats åt 246 och den lämnar ingen besviken. Så här skrev Andreas Grube och Gunilla Hultgren i Allt om Mat, april 2025:
"Spiksäkert val av champagne. Stråk av nötter, citrus, nybakat bröd och en snyggt avvägd och aptitretande fruktsyra. Till en klassisk skagentoast."
Mats kommentar:
"Komplex, intensiv och förförisk doft med toner av mirabeller, nektarin, vaniljkryddad apelsinkräm, rostat bröd, grillad citron, blommor, snäckskal och en fläkt av knäckebröd. Smaken är finstämd och elegant med silkeslena bubblor, frisk och energisk syra samt en fin smakintensitet som innehåller både mirabeller, nektarin, mineralitet, grillad citron, citronzest, och rostat bröd."
10.12.2025
Är du sent ute med att fixa bubbel till nyår? Lugn, vi har samlat de bästa tipsen på champagne och andra mousserande viner som finns på Systembolagets hyllor.
Läs merNyårsafton är årets bubbligaste kväll och att välja rätt dryck kan höja upplevelsen. Här tipsar vår dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår.
Läs merLinnéa delar med sig av hennes fantastiska nyårsmeny.
Läs merVad bjuder man på till förrätt på nyår? Kanske något gott med räkor eller lax? Eller något vegetariskt? Vi har samlat åtta goda förslag på förrätter till nyår som känns lyxiga även om de är enkla att göra.
Läs merJean-François Clouet är en av de mest karismatiska vinpersonerna i Champagne. Han är hängiven pinot noir, som är hembyns viktigaste druvsort, och han talar passionerat om den som den viktigaste och mest historiska druvsorten i Champagne.
Läs merChampagnehuset har en anrik historia och de kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till "Sparkling Wine Producer of the Year" vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.
Läs mer