Braastad

En norsk framgångssaga om cognac i Frankrike.

Braastad logo

Braastad cognac har anor från 1875. Det var nämligen detta år som Médéric Tiffon grundade cognacshuset Tiffon i regionen Grande Cham-pagne i Frankrike. Huset anlades vid floden Charante i byn Jarnac under en tid då endast ett 30-tal cognacshus existerade.

Namnet Braastad kommer från Sverre Braastad som 1899 flyttade från Gjövik, norr om Oslo, till England och Tyskland för att studera. Han var passionerat intresserad av cognac, hade ett gott språköra och var dessutom utbildad inom handel. Sverre Braastad hamnade till slut i Cognac, där hans farbror Halfdan redan arbetade på ett cognacshus. Sverre kom till en början för att arbeta för cognacshuset Bisquit men skulle snart avancera inom cognacsindustrin.

Sverre gifte sig sedermera med Edith Rousseau, barnbarn till Médéric Tiffon. 1919 tog Sverre och Edith över driften av företaget och det har varit familjestyrt sedan dess. Idag är det i allra högsta grad ett av de få äkta cognacshus som existerar. De skördar sina egna druvor, destillerar, lagrar och buteljerar själva.

Cognac görs av vitt vin som destilleras och sedan lagras på ekfat. För att kunna uppnå den höga kvalitet som kännetecknar Braastad Cognac kommer slutprodukten oftast från flera olika fat. I källaren bredvid Charente-floden på Braastads gård ligger cirka 15 000 fat med cognac, många påfyllda av Sverre Braastad själv. Att master blendern har ett rikt utbud av fat att välja cognac från och att kunna kontrollera hela processen, från druva till buteljering är ett unikt arv för ett cognacshus och säkerställer att kvaliteten på en Braastad-Cognac alltid är den allra bästa.

Besök Braastads hemsida