Kategori

Tio goda viner till olika pastarätter - så väljer du vin till pasta.

Pasta Carbonara

Olika former av pasta är spridd över hela världen och variationerna känns mer eller mindre oändliga. I Sverige har vi verkligen anammat pastan och i "Matrapporten 2019" knep spagetti med köttfärssås förstaplatsen som den mest populära vardagsrätten och på plats fyra finner vi pasta mer generellt.

Pastans historia

Pasta har funnits i Kina sen urminnes tider och resultat vid arkeologiska utgrävningar har visat att tillverkning har skett så tidigt som för 4000 år sedan. Att Marco Polo tog med pastan från Kina till Italien i slutet av 1200-talet är en populär tes, men det har visat sig att pasta fanns på Sicilien och Sardinien redan i mitten av 1100-talet. Kanske kom den till öarna via araberna som redan på 400-talet sägs ha anpassat nudlar för långa resor (det vill säga torka dem).

Ordet pasta kommer från både grekiskan och latinet, och på italienska är betydelsen helt enkelt ”deg”. Det är ingen tvekan om att pasta är kraftigt förknippat med den italienska kulturen, och man konsumerar mest pasta i hela världen. Italienarna får i sig 25 kg per person och år (att jämföra med Sverige som når upp till 9 kg). Dock hittar man lokala varianter av pasta i de flesta europeiska länder och det finns en rad exotiska släktingar i form av exempelvis nudlar, dumplings och ramen. Det sägs finnas 600 olika sorters pasta i världen så valmöjligheter finns det ingen brist på.

Själva pastan är ett oskrivet blad

Finns det ett specifikt vin som passar extra bra till just till pasta? Visserligen finns det klassiska val som passar till många pastarätter, som en Sangiovese från Toscana. Men pastan i sig själv är som ett tomt pappersark som inte får något innehåll eller uttryck innan någon börjar bearbeta det med ett skrivdon eller pensel. Det är alltså såsen, andra ingredienser, smakerna och kryddorna du skall tänka på när du skall välja vinet. Du kan därför i teorin skräddarsy en pastarätt till all världens viner. Sen är det trevligt att förstärka den italienska atmosfären genom att välja ett italienskt vin. Men en bra grundförutsättning är att utgå från de viner du och dina gäster tycker mest om, oavsett ursprung.

Att tänka på när du skall välja vin till pastarätter

Tänk på att tillfället gör drycken, Förutom det som finns på tallriken är det även yttre omständigheter som styr dryckesvalet. Är det till exempelvis en vardagsmåltid eller ett speciellt tillfälle med lite guldkant, som kräver mer omsorg vad det gäller vinet? 

En grundregel när man kombinerar mat och vin är att möta matens smakrikedom med likvärdigt i drycken. Det vill säga lätta viner till lätt mat och kraftiga viner till kraftig mat. Hur kraftig en pastaanrättning är påverkas av övriga ingredienser och det innebär att vinvalet kan bli allt från lätta vita viner till de mest kraftfulla röda. 

När mat och vin inte alls kommer överens så beror det väldigt ofta på att grundsmakerna inte samspelar. En bra regel är att när det finns mycket syrlighet eller sälta i maten skall man välja ett vin med hög syra. När det finns sötma och/eller kryddhetta i maten väljer man ett vin med tydlig fruktsötma. Om man vill ta fram sträva röda viner ska man undvika söta och kryddheta smaker, medan man jublar över syrliga smaker, sälta, fett och krämiga konsistenser.

10 goda viner till olika pastarätter

Systembolagsnummer: 71852 179,00 kr

Spagetti Carbonara

En smakrik och fruktig chardonnay från Sydafrika med bra frukt och klädsam fatkaraktär. Umgås glatt och lättsamt tillsammans med en krämig spagetti Carbonara.

Systembolagsnummer: 79640 199,00 kr

Färsk strozzapreti med grillade grönsaker

Från den aktiva vulkanen Etnas sluttningar kommer detta fräscha vin från druvan Carricante. Servera gärna till färsk strozzapreti med zucchini, grillad aubergine vitlök, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan.

Systembolagsnummer: 75308 599,00 kr

Kammusselfylld ravioli med champagneskum

En underbar champagne där intensitet, balans, smaklängd och nyansrikedom gör att smaklökarna bugar sig i underdånigt bifall. Häll upp i vackra glas och låt gästerna avnjuta några klunkar medan du lägger upp den kammusselfyllda raviolin med champagneskum.

Systembolagsnummer: 95749 195,00 kr

Citronpasta med vitlök

En mycket uttrycksfull Sauvignon Blanc från tongivande producent i Nya Zeeland. Här finns allt man förväntar sig i en god Sauvignon Blanc och här kan man med fördel duka fram citronpasta linguine med vitlök, parmesan och rostade pistagenötter.

Fettucini med lax
Systembolagsnummer: 7733701 99,00 kr

Fettucine med lax

Ett mycket välgjort rosévin som mycket väl möter smaken i de dyrare kusinerna från Provence. Tänk en fettucine med tomat, lax och rosépeppar. Prova gärna några av de andra vinerna från Domaine Jones. Det är väl värt besväret.

Systembolagsnummer: 78244 125,00 kr

Ravioli med svamp- och tryffelsås

En mycket elegant, fruktig och blommig Bardolino som gör sig väl till eleganta pastarätter. Varför inte ravioli som är fylld med ricotta och soltorkad tomat. Servera med en tryffeldoftande sås med svamp och vitvin.

Spagetti och köttfärssås
Systembolagsnummer: 2310 99,00 kr

Pasta Bolognese

Ett ekologiskt vin från Chianti som är mycket användbart till många pastarätter. Varför inte helt enkelt en pasta med tomatsås eller den så populära köttfärssåsen. Om det blir något över i flaskan kan det sparas till pizzan med kyckling och soltorkad tomat dagen efter.

Systembolagsnummer: 78745 149,00 kr

Papardelle med vildsvin och trattkantareller

Ett härligt mustigt vin från Minervois i södra Frankrike där druvan Grenache samsas med Carignan, Mouvedre och Syrah. Bjud hem några goda vänner och laga till krämig papardelle med vildsvinskött och trattkantareller.

Systembolagsnummer: 22826 219,00 kr

Pasta med stekt svamp och grädde

Ett fruktigt och trevligt vin i den miljövänliga boxförpackningen. Kanske har du lite grillat kött kvar från helgen. Blanda då ner detta i en god pasta med stekt svamp och grädde.

Systembolagsnummer: 71676 429,00 kr

Ryggbiff med ost- och svampfylld ravioli och rödvinssås

Ett riktigt härligt kraftpaket från Kalifornien och Robert Mondavi. Håll gärna över vinet i en karaff en stund innan middagen och bjud på vitlöksglacerad ryggbiff med ost- och svampfylld ravioli och rödvinssås där man låtit några färska björnbär koka med för att möta de mörkfruktiga inslagen i vinet.

Pastarecept med vinförslag:
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager