Musslor både festlig och relativt billig mat. Vanligast är blåmusslor men smakmässigt kan man även räkna in knivmusslor, hjärtmusslor samt grönskalsmusslorna. Vi hjälper dig att välja rätt vin.
Planerar du att laga Moules Marinières eller Moules Frites? Kanske är du sugen på ugnsgratinerade musslor eller en läcker skaldjurspasta? Många musselrätter gör sig fint med ett glas vin till – men vilket man bör välja är inte alltid glasklart. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats Claësson några tips på goda viner till musslor.
Musslor är smakrika och när de används som tillbehör eller i ensam majestät så har det en smakförhöjande effekt. Det krävs därför i regel lite smakrikare vita eller mousserande viner.
Lämpliga aspiranter kan vara viner från druvorna chardonnay, riesling, godello, Muscadet sur lie eller viner från Champagne. Här kommer några ypperliga viner till anrättningar med musslor.
Frankrike
579 kr
Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, nektarin, lätt brödighet, karamelliserade mandlar, blommor och mineral. Elegant, komplex, frisk och fruktig smak med en hög men välbalanserad syra och fina små bubblor. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Tillfällig nyhet
Frankrike
329 kr
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron. Servera till fisk, ljust kött eller vegetariskt.
Österrike
129 kr
Frisk riesling från Österrike med toner av citrus, gröna äpplen och mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Frankrike
259 kr
Aromatisk och flörtig doft med inslag av gula frukter och mineral. Läckert smakrik med fokus på citrus, gula äpplen och mogen persika med en frisk saltig finish.
Tyskland
149 kr
Ett torrt och friskt rieslingvin med toner av gröna äpplen, lime och mineralitet. Perfekt till fisksoppa och sushi.
Frankrike
399 kr
Montagny Premier Cru Les Coères har en nyanserad och inbjudande doft och smaken är torr och fruktig med en viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner du toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.
27.06.2024
Jag har läst någonstans att alla hemmakockar med värdighet ska ha ett riktigt gott recept på fisksoppa i sin ägo. Mina vänner, i dag delar jag med mig av mitt! En lyxigare variant, full med fina råvaror och fantastiska smaker.
Läs merProva Linnéas utsökt goda skaldjurspasta. En mustig pastasås med tomat, vitlök, kräftor och musslor.
Läs merKlassisk rätt med blåmusslor som känns lyxigt och gott utan att vara alltför svårlagat. Servera med ett kallt glas friskt vitvin från Portugal.
Läs merI detta recept på musslor kokas musslorna med öl istället för vin som brukar vara det vanliga. Servera med surdegsbröd och lakritsaioli.
Läs mer