Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltapenade.
Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här en gourmétmiddag för liten peng.
Läs mer »Anka är underskattat! Här har Linnéa lagat en underbar rätt som kan bli en ny favorit där hemma. Linda filéerna med bacon och servera med en krämig puré och krispig grönkål. Servera med ett glas Shiraz.
Baconlindat ankbröst blir en läcker middag som du gärna lagar om och om igen. Tag fram köttet så det blir rumstempererat, det gäller även baconet. Se till att få alla skarvar av baconet på undersidan av bröstet. När köttet sedan ska skäras upp brukar jag skära i ”baconbreda” skivor. Då håller det formen och bli snyggt.
Grönkålschips är riktigt gott och passar fint till detta recept. Håll koll så de inte bränns vid i ugnen. Tiden i ugnen får anpassas efter hur stora bitar grönkål du river.
/Linnéa
4 st ankbröst
280 g bacon
salt och peppar
Värm ugnen till 150°C.
Klappa ankbrösten helt torra med hushållspapper. Skär några snitt i fettkappan på ankbröstet. Krydda med salt och peppar runt om.
Linda in ankbrösten i bacon. Se till att få alla baconets skarvar på samma sida.
Stek brösten i omgångar med skinnsidan nedåt tills de fått fin färg. Låt sedan ankbrösten gå klart i ugnen. När innertemperaturen visar ca 55°C tar du ut dem och låter dem vila i folie i ca 10 minuter.
ca 1 kg sötpotatis
1 buljongtärning
50 g färskost
örtsalt
citron
Skala och tärna sötpotatisen. Koka den i vatten med buljongtärning tills potatisen är helt mjuk.
Häll av vattnet (spar ca 1 dl av vattnet) och låt potatisen ånga av något. Vispa eller mixa potatisen slät.
Ha i färskost och smaka av med örtsalt och citron. Känns purén för fast kan du spä lite med kokvattnet till önskad konsistens.
ca 200 g grönkål
3 msk olivolja
flingsalt
Repa kålen från stjälkarna och lägg i en bunke.
Ringla över olja och salt. Massera in oljan ordentligt i kålen så de mjuknar.
Fördela ut på en plåt och torka i ugnen på 100°C i cirka 20 minuter.
2 vitlöksklyftor
1 schalottenlök
4 msk mjukt smör
1 msk strösocker
4 msk oxfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
majsstärkelse till redning
Skala och finhacka vitlök och lök. Stek det i smör.
Tillsätt sockret och glasera löken.
Slå på fond, vin och vatten. Låt koka upp utan lock och reducera tills att cirka hälften av vätskan återstår.
Sila såsen och ha upp på ren kastrull. Smaka av med lite balsamvinäger och red sedan av med lite majsstärkelse.
79,00 kr
Till denna smakrika rätt med baconlindat ankbröst passar ett glas Shiraz som handen i handsken. HILL OUT Shiraz California har en fruktig doft med både röda och mörka bär såsom björnbär. Vinet är medelfylligt med inslag av kryddighet från ekfat, lakritstoner och örter.
Recept: Linnéa Seidel
Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här en gourmétmiddag för liten peng.
Läs mer »En härligt gräddig höstgryta med vilt och svamp från Madeleine Landleys nya bok Grytor. Se recept på hennes jägargryta med skogschampinjoner och lingon här.
Läs mer »När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.
Läs mer »Här har Linnéa gjort en härlig sallad och avokadodressing, som hon toppar med konfiterad kyckling. Till det kan du med fördel servera ett frisk vitt vin av druvan alvarinho.
Läs mer »