Hoisinkyckling med steam buns.

Istället för den klassiska fredagstacon så har du här ett mycket bra alternativ. Steam buns fyllda med Hoisinkyckling.

Hoisinkyckling
logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Halloween står för dörren och vad passar bättre än att bjuda in vänner på en härlig middag. Ibland är det skönt med lite plockmatskänsla på middagen, då det blir lite mer avslappnat och enkelt.

Istället för den klassiska fredagstacon som vi är så vana att äta här i Sverige har jag inför Halloween hämtat inspiration från det asiatiska köket. Så idag bjuder jag på ångade bröd med hoisinkyckling. Mat med massor av härliga smaker! Bröden kan man ånga antingen i en bambukorg eller en kastrull med vanlig ånginsats. Både black beansås och hoisinsås hittar ni den asiatiska hyllan i din mataffär.

Steamed buns

Ingredienser

  • 1/2 paket färsk jäst

  • 3 dl mjölk

  • 1 nypa strösocker

  • 2 msk olja

  • 9 dl vetemjöl

  • 1/2 tsk bakpulver

Gör så här

    1. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker, olja, vetemjöl och bakpulver.

    2. Rör ihop degen och arbeta i cirka 10 minuter i maskin.

    3. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 60 minuter.

    4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en tunn platta. Stansa ut rundlar med hjälp av ett mått som är ca 10 cm i diameter.

    5. Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg på varje rundel. Vik rundlarna på mitten (bakplåtspapperet gör så att bröden inte kladdar ihop). Lägg över en bakduk och låt jäsa i 15 minuter till.

    6. Ånga sedan bröden i en bambukorg eller en kastrull med ånginsats. Lägg ett bakplåtspapper i botten och ånga bröden i omgångar i cirka 10 minuter.

    7. När bröden svalnat något, tag bort pappret och fyll med hoisinkycklingen och tillbehören.

Hoisinkyckling

Ingredienser

  • 4 st kycklingfiléer

  • 5 msk muscovadosocker

  • 4 msk black beansås

  • 5 msk vatten

  • 2 tsk ingefära

  • 3 tsk hoisinsås

  • 3 msk soya

  • 2 msk sesamolja

  • 2 msk risvinäger

Gör så här

    1. Koka kycklingen i lättsaltat vatten. Gör under tiden hoisinsåsen.

    2. Blanda alla ingredienser utom risvinäger i en kastrull. Låt småkoka tills såsen tjocknar något. Smaka av med med risvinäger.

    3. Ta den kokta hoisinkycklingen och finfördela med en gaffel. Blanda ner i såsen. Rör om väl.

Tillbehör

Ingredienser

  • gurka

  • sallad

  • koriander

  • vita sesamfrön

Gör så här

    1. Fyll varje bröd med gurka skuren i stavar, sallad, koriander och hoisinkyckling. Avsluta med lite sesamfrön. Ät direkt.

    2. Happy halloween och låt fredagsmyset börja!

Recept: Linnéa Seidel