Kryddig kycklinggryta till Halloween.
Halloween - ett kommersiellt jippo, javisst. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj.
Läs mer »Istället för den klassiska fredagstacon så har du här ett mycket bra alternativ. Steam buns fyllda med Hoisinkyckling.
Halloween står för dörren och vad passar bättre än att bjuda in vänner på en härlig middag. Ibland är det skönt med lite plockmatskänsla på middagen, då det blir lite mer avslappnat och enkelt.
Istället för den klassiska fredagstacon som vi är så vana att äta här i Sverige har jag inför Halloween hämtat inspiration från det asiatiska köket. Så idag bjuder jag på ångade bröd med hoisinkyckling. Mat med massor av härliga smaker! Bröden kan man ånga antingen i en bambukorg eller en kastrull med vanlig ånginsats. Både black beansås och hoisinsås hittar ni den asiatiska hyllan i din mataffär.
1/2 paket färsk jäst
3 dl mjölk
1 nypa strösocker
2 msk olja
9 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker, olja, vetemjöl och bakpulver.
Rör ihop degen och arbeta i cirka 10 minuter i maskin.
Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en tunn platta. Stansa ut rundlar med hjälp av ett mått som är ca 10 cm i diameter.
Klipp bitar av bakplåtspapper och lägg på varje rundel. Vik rundlarna på mitten (bakplåtspapperet gör så att bröden inte kladdar ihop). Lägg över en bakduk och låt jäsa i 15 minuter till.
Ånga sedan bröden i en bambukorg eller en kastrull med ånginsats. Lägg ett bakplåtspapper i botten och ånga bröden i omgångar i cirka 10 minuter.
När bröden svalnat något, tag bort pappret och fyll med hoisinkycklingen och tillbehören.
4 st kycklingfiléer
5 msk muscovadosocker
4 msk black beansås
5 msk vatten
2 tsk ingefära
3 tsk hoisinsås
3 msk soya
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger
Koka kycklingen i lättsaltat vatten. Gör under tiden hoisinsåsen.
Blanda alla ingredienser utom risvinäger i en kastrull. Låt småkoka tills såsen tjocknar något. Smaka av med med risvinäger.
Ta den kokta hoisinkycklingen och finfördela med en gaffel. Blanda ner i såsen. Rör om väl.
gurka
sallad
koriander
vita sesamfrön
Fyll varje bröd med gurka skuren i stavar, sallad, koriander och hoisinkyckling. Avsluta med lite sesamfrön. Ät direkt.
Happy halloween och låt fredagsmyset börja!
Recept: Linnéa Seidel
Halloween - ett kommersiellt jippo, javisst. Men jag ser det som en anledning till att få fira lite. Laga god mat, umgås med vänner och familj.
Läs mer »Kung Fu Girl Riesling är ett av de mest populära rieslingvinerna på Systembolaget. Nu släpps vinet på både halvflaska (2 glas) och magnumflaska (10 glas).
Läs mer »Vackra bröd som både ser ut som och innehåller pumpa. Väldigt goda och himla fina att duka med till Thanksgiving.
Läs mer »Dryckesexperten Mats lär dig välja rätt dryck till stark mat.
Läs mer »