Krämig risotto med trattkantareller och pilgrimsmusslor.

Att laga risotto är betydligt enklare än du tror. Här ger Linnéa sitt bästa recept på en härligt krämig risotto med trattkantareller och pilgrimsmusslor!

Kantarellrisotto med pilgrimsmusslor
Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

USA

Systembolaget nr:

5423301

119,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 30 min

Jag kände länge att det här med risotto fick någon annan göra. Alla har väl sett Gordon Ramsay skälla ut någon stackars kock för att han eller hon gjort en usel risotto. Antingen är riset för okokt, eller så är det så sönderkokt att det blivit risgrynsgröt av det. Eller så hade bara Mr Ramsay en dålig dag och lät det gå ut över första bästa person iklädd kockkläder.Jag tror på det sistnämnda, för efter att ha tagit steget, genom att köpa hem avorioris, ta tjuren vid hornen och faktiskt laga mig en jädrans risotto så insåg jag ju att det faktiskt inte är så himla svårt.

Trattkantarell-risotto med stekta pilgrimsmusslor

Ingredienser

  • 1 msk smör

  • 2 klyftor vitlök

  • 2 schalottenlökar

  • 2 1/2 dl avorioris

  • 1 dl torkade trattkantareller

  • 1 dl vitt vin

  • ca 7 dl grönsaksbuljong

  • 1 dl riven parmesanost

  • 6 st pilgrimsmusslor

  • salt

  • olja att steka i

  • 1 påse blandade bladgrönsaker (spenat, ruccola mm)

  • saft från 1/2 citron

  • 1 påse blandade bladgrönsaker (spenat, ruccola mm)

Gör så här

    1. Hetta upp en tjockbottnad kastrull och ha i smöret.

    2. Skala och skär lök och vitlök fint. Låt fräsa i smöret tillsammans med ris och den torkade svampen.

    3. Tillsätt vinet och låt allt koka en stund. Sänk sedan värmen något.

    4. Koka upp buljongen i en separat kastrull och låt den sedan stå på låg värme.

    5. Häll på cirka en deciliter varm buljong på riset och rör om. När vätskan kokat bort, tillsätt mer buljong.

    6. Rör om efter varje gång så att inte riset bränner vid i botten. Fortsätt att tillsätta buljong i omgångar tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd och allt har en krämig konsistens. Det kan ta cirka 20 minuter.

    7. Blanda i den rivna osten.

    8. Torka pilgrimsmusslorna helt torra, strö över lite salt.

    9. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i musslorna, det skall riktigt fräsa om musslorna i oljan.

    10. Stek tills de fått en gyllene färg på båda sidor, flytta runt musslorna lite så de inte bränner fast. Lägg de varma pilgrimsmusslorna på en bit hushållspapper.

Det finns säkert massor med tips och trix för att få till den där helt perfekta risotton. Men jag tänker så här:

  • Använd dig av en riktigt bra buljong.

  • Köp ett ris av god kvalité. 

  • Gör risotton i en tjockbottnad kastrull, då bränner det inte fast lika lätt. 

  • Ge risotton lite tid och massa kärlek.

  • Och ös sedan på med massor av finriven parmesan..

Vintips till risotton:

Chateau Ste Michelle Chardonnay Retro

119,00 kr


Fruktig doft med fatkaraktär och med inslag av tropisk frukt, smör, aprikos, vanilj och grapefrukt. Smaken är torr, fruktig, balanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, nötter, tropisk frukt och citrus.

Recept: Linnéa Seidel