Paella på grillen.

Paella är en perfekt rätt att laga till många. Prova att tillaga den i en stor panna på grillen och passa samtidigt på att bjuda in till spansk grillfest.

Paella på grillen
Pata Negra Reservado Tempranillo Valdepeñas

Pata Negra Reservado Tempranillo Valdepeñas

Spanien

Systembolaget nr:

76009

79,00 kr


Faustino I Gran Reserva

Faustino I Gran Reserva

Spanien

Systembolaget nr:

2678

199,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Med sin exotiska karaktär får den även de mest kräsna på fall. En spansk klassiker som aldrig slår fel - paella. Tillaga din paella på grillen, och helt plötsligt blir det ett ypperligt tillfälle att bjuda in vänner på spansk grillfest då det är smidigt att laga till många! Genom att grilla paellan får den även en extra god smak och blir lite sådär lagom lyxig. Precis som vi vill ha den. Tips! Servera gärna med en hemmagjord aioli.

Paella:

Ingredienser

  • 400 g kycklingfilé

  • 200 g färsk chorizokorv

  • 1 gul lök

  • 2 klyftor vitlök

  • en halv chilifrukt

  • 1 röd paprika

  • 300 g körsbärstomater

  • 2 dl gröna ärtor

  • 1 citron

  • 3 dl öl, lager

  • 1 l hönsbuljong

  • 4 dl avorioris (eller långkornigt ris)

  • 1 - 1,5 dl olivolja

  • 1 msk rökt paprikapulver

  • 0,5 g saffran

  • 1 kruka färsk bladpersilja

Gör så här

    1. Hacka chili, lök och vitlök fint. Tärna paprikan fint och dela tomaterna på mitten.

    2. Ställ en stor och värmetålig form eller panna på gallret ovanpå en fin glöd och häll i olja. Se till att formen/pannan kommer upp lite över grillen så öppningen inte täpps igen.

    3. Bryn kyckling och chorizo och tillsätt lök, vitlök, chili, rökt paprikapulver och saffran. Låt fräsa en stund.

    4. Rör ned ris, tomater och paprika och låt fräsa i någon minut innan du häller i ölen. Tillsätt sedan lite hönsbuljong i taget och låt koka in. Rör om då och då, och var försiktig så det inte bränner fast i botten.

    5. Koka tills kycklingen är genomlagad och riset mjukt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vänd ned persiljan och spara lite till topping.

    6. Servera med aioli och ett riktigt gott bröd till, och låt den spanska festen börja!

Aioli:

Ingredienser

  • 2 äggulor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 dl neutral rapsolja

  • 1/2 pressad citron

  • 1 tsk dijonsenap

  • salt

Gör så här

    1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur när du börjar göra din aioli, antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.

    2. Separera äggvita från gulan. Lägg gulorna i en hög skål.

    3. Riv vitlöken fint. Häll i olja, saft från en citron och senap i skålen med äggulor. Sätt i stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills att allt mixats till en krämig aioli. Smaka av med salt.

Vintips till paella:

Pata Negra Reservado Tempranillo Valdepeñas

79,00 kr


Vinet är medelfylligt och har en sammetslen, koncentrerad smak med väl integrerade tanniner som ger en behaglig struktur. En aning torkad frukt framträder i avslutningen, vilket ger en extra dimension till detta seriösa vin som erbjuder mycket kvalitet för sitt pris.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.