Att välja vin till paella.
Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.
Läs mer »Paella är en perfekt rätt att laga till många. Prova att tillaga den i en stor panna på grillen och passa samtidigt på att bjuda in till spansk grillfest.
Med sin exotiska karaktär får den även de mest kräsna på fall. En spansk klassiker som aldrig slår fel - paella. Tillaga din paella på grillen, och helt plötsligt blir det ett ypperligt tillfälle att bjuda in vänner på spansk grillfest då det är smidigt att laga till många! Genom att grilla paellan får den även en extra god smak och blir lite sådär lagom lyxig. Precis som vi vill ha den. Tips! Servera gärna med en hemmagjord aioli.
400 g kycklingfilé
200 g färsk chorizokorv
1 gul lök
2 klyftor vitlök
en halv chilifrukt
1 röd paprika
300 g körsbärstomater
2 dl gröna ärtor
1 citron
3 dl öl, lager
1 l hönsbuljong
4 dl avorioris (eller långkornigt ris)
1 - 1,5 dl olivolja
1 msk rökt paprikapulver
0,5 g saffran
1 kruka färsk bladpersilja
Hacka chili, lök och vitlök fint. Tärna paprikan fint och dela tomaterna på mitten.
Ställ en stor och värmetålig form eller panna på gallret ovanpå en fin glöd och häll i olja. Se till att formen/pannan kommer upp lite över grillen så öppningen inte täpps igen.
Bryn kyckling och chorizo och tillsätt lök, vitlök, chili, rökt paprikapulver och saffran. Låt fräsa en stund.
Rör ned ris, tomater och paprika och låt fräsa i någon minut innan du häller i ölen. Tillsätt sedan lite hönsbuljong i taget och låt koka in. Rör om då och då, och var försiktig så det inte bränner fast i botten.
Koka tills kycklingen är genomlagad och riset mjukt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vänd ned persiljan och spara lite till topping.
Servera med aioli och ett riktigt gott bröd till, och låt den spanska festen börja!
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl neutral rapsolja
1/2 pressad citron
1 tsk dijonsenap
salt
Se till att alla ingredienser har samma temperatur när du börjar göra din aioli, antingen rumstempererade eller kylskåpskalla.
Separera äggvita från gulan. Lägg gulorna i en hög skål.
Riv vitlöken fint. Häll i olja, saft från en citron och senap i skålen med äggulor. Sätt i stavmixern i botten, starta den och vicka lite på den tills att allt mixats till en krämig aioli. Smaka av med salt.
79,00 kr
Vinet är medelfylligt och har en sammetslen, koncentrerad smak med väl integrerade tanniner som ger en behaglig struktur. En aning torkad frukt framträder i avslutningen, vilket ger en extra dimension till detta seriösa vin som erbjuder mycket kvalitet för sitt pris.
199,00 kr
Faustino I Gran Reserva 2014 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.
Vitt vin till fisk och rött till kött - men om man har bägge i samma maträtt då? Här guidar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson rätt när det kommer till att välja vin till paella.
Läs mer »Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs mer »Tapas är underbart att servera till minglet, eller om man vill ha en middag med många olika smaker!
Läs mer »Det är ingen slump att Barcelona år efter år är ett av svenskarnas favoritresmål. Kataloniens pärla vid medelhavet har något som passar alla både, storstadspuls, härliga stränder och en rik mat och dryckeskultur.
Läs mer »