Ugnsbakad torskrygg med lyxig ört- och löjromssås.

Inför Alla Hjärtans Dag har Linnéa tagit fram ett recept på ugnsbakad torskrygg med en rivig ärtpuré och lyxig sås. 

Ugnsbakad torskrygg med ört- och löjromssås
Rotari Brut Riserva

Rotari Brut Riserva

Italien

Systembolaget nr:

7567

139,00 kr


Louis Roederer Collection 244

Louis Roederer Collection 244

Frankrike

Systembolaget nr:

7602

569,00 kr


logo

2 portioner

logo

0 h 35 min

Överraska någon du tycker om med en riktigt god middag och ett glas vin.Ugnsbakad torskrygg tillagad på låg temperatur är ett riktigt bra knep för att få till väldigt god fisk utan speciellt mycket ansträngning! Allra bäst är det om du har tillgång till en termometer så att du kan ha koll på graderna. Vid cirka 52 grader bör torsken vara klar. Annars kan du prova att försiktigt peta på den med en gaffel. När fisken lätt faller isär är den klar.

Ugnsbakad torskrygg

Ingredienser

  • 300 g torskrygg

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Torka fisken helt torr.

    2. Krydda med salt och peppar.

    3. Ugnsbaka torsken i 100°C tills innertemperaturen når ca 52 °C, eller tills fisken lätt faller isär.

Löjromssås

Ingredienser

  • 1 schalottenlök

  • smör

  • 1 nypa chili flakes

  • 1 msk mjöl

  • 3 dl vatten

  • 1 msk hummerfond

  • 2 dl crème fraîche

  • 1 äggula

  • 1 msk hackad gräslök

  • 1 msk hackad dill

  • 50 g löjrom

  • salt

  • svartpeppar

Gör så här

    1. Skala och finhacka löken, stek den gyllene tillsammans med en nypa chili i en klick smör.

    2. Tillsätt mjöl och vatten, lite i taget. Vispa så att inga klumpar bildas.

    3. Tillsätt sedan fond och crème fraîche. Låt koka ett par minuter till såsen tjocknat.

    4. Ta kastrullen från spisen och rör i äggula, gräslök, dill och rom. Smaka av med salt och peppar.

Ärtpuré

Ingredienser

  • 300 g ärtor

  • 3 msk crème fraîche

  • 1 tsk finriven pepparrot

  • 1 msk riven parmesan

  • salt

Gör så här

    1. Koka ärtorna mjuka i lättsaltat vatten.

    2. Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Lägg eventuellt några ärtor åt sidan och spara till dekoration.

    3. Tillsätt sedan crème fraîche, pepparrot och parmesan. Mixa till en slät puré. Smaka av med lite salt.

Tillbehör

Ingredienser

  • Ärtskott

  • 1 ekologisk citron

Gör så här

    1. Lägg upp ärtskott på en tallrik och placera torsken över ärtskotten.

    2. Riv lite citronzest och strö över fisken.

    3. Bred ut eller spritsa ärtpurén och såsen bredvid fisken. Avsluta med några kokta ärtor.

    4. Häll upp ett glas vin och njut av en härlig middag tillsammans med någon du tycker lite extra mycket om!

Vintips till torskrygg:

Rotari Brut Riserva

139,00 kr


Italienskt bubbel med elegant, fruktig doft med fin brödig ton och inslag av citrus, gula äpplen, päron och nougat. Torr, mycket friskt mineralrik, fruktig smak med inslag av grapefrukt, gula äpplen, päron, honung och bröd med fin längd.

Louis Roederer Collection 244

569,00 kr


Collection 244 från Louis Roederer har en livlig och fin mousse som dröjer sig kvar. Champagnen har en öppen och rik doft av mirabelleplommon, citrusfrukter och jasmin. Vinet har en djup och tät smak med en stor och välstrukturerad ryggrad.

Recept: Linnéa Seidel