Chardonnay är en tålig och mångsidig druva som verkligen kan ta sig olika uttryck i olika delar av världen. Här har vår vinexpert valt ut tre favoritviner av druvan chardonnay.
Chardonnay går att odla i nästan alla delar av världen där vin tillverkas. Från det svala Champagne till hetare klimat som i Australien och Kalifornien – till och med södra England har börjat odla chardonnay mycket framgångsrikt tack vare klimatförändringarna.
Chardonnay är en av de vanligaste druvorna i champagne, men sägs härstamma från Bourgogne, där den uppstod genom en korsbefruktning mellan druvorna pinot och gouais blanc. I chablis används enbart chardonnay och där kännetecknas vinerna av en frisk syra och citrustoner, medan chardonnay från exempelvis Kalifornien eller Sydafrika är mer fylliga, och kan ibland beskrivas som "smöriga" (om de genomgått malolaktisk jäsning) och lagras oftare på fat. Chardonnay finns i alla prisklasser.
De friska, torra varianterna passar ofta bra till fisk och skaldjur eller lättare sallader, medan de lite kraftigare vinerna matchar fint med rätter av kyckling eller kalkon samt grillad fisk. Här listar vår dryckesexpert Mats Claëssons tre favoritviner av druvan chardonnay.
Frankrike
189 kr
Ett prakexempel på en god chablis, där chardonnaydruvan visas upp med fräschör, citrusfruktighet och torrhet. I smaken finns fina toner av gula äpplen, mineral, galiamelon, citron, mandel och färska örter.
Frankrike
500 kr
Champagne av 100 procent chardonnay som är extra torr, lite brödig och med en balanserad syra. Här finner du toner av citrus, rostade nötter, brioche och tydliga mineraltoner. Ett komplext vin med lång eftersmak.
Italien
362 kr
Här är ett chardonnayvin med en stor och nyanserad doft med tropiska frukter, rostad fat, vanilj och popcorn med smält smör. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.
19.08.2024
Ibland vill vi belysa några viner som passar extra bra vid särskilda tillfällen, eller som helt enkelt utmärker sig i sin kategori. Den här gången tipsar vi om tre läckra viner av den ädla druvan riesling.
Läs merPinot noir är en druva med attityd som kräver mycket av sin vinodlare. Men när man lyckas ger den också fantastiska viner. Här har vår vinexpert valt ut tre favoriter.
Läs merEtt gott vin kan man sitta och sippa på länge, och då måste det hålla sig gott länge också! Här har vi dryckesexpert Mats valt ut sina tre bästa sippviner.
Läs merKantareller – sensommarens välsmakande guld som vi med andakt avnjuter på en bit bröd, i en krämig pasta eller kanske till en bit kött. Men vad dricker man bäst till? Här är vår dryckesexpert Mats bästa tips.
Läs mer