Zinfandel - druvan som ger de mjuka, generösa viner vi älskar.

Röda viner av druvan zinfandel har verkligen visat sig falla svenskarna i smaken. Men druvan har en omstridd bakgrund då många vill påstå sig producera "originalet".

Zinfandel - eller primitivo.

Vill du ha ett gott, rött vin av druvan zinfandel behöver du inte leta länge på Systembolaget. I skrivande stund finns 61 viner av druvan zinfandel på bolaget - i både flaska, box, tetra och burk. År 2020 drack svenskarna över 9 miljoner liter zinfandel-vin, så det är en klar favorit.

Många av de zinfandel-viner som finns på hyllan idag är generösa och mjuka med mycket fruktsötma och hög alkoholhalt - många skulle nog kalla det "lättdrucket". Tyvärr har det tagit lite överhanden, och de riktigt välgjorda vinerna av zinfandel har hamnat i skuggan.

Rött vin av zinfandel - eller primitivo?

När man tänker på zinfandel är det många som kopplar druvan till viner från Kalifornien. Men druvan är inte amerikansk. 1967 började teorin om att zinfandel i själva verket skulle vara samma druva som den syditalienska primitivon. Det startade en konflikt mellan USA och Italien om vem som verkligen hade rätt att skriva "zinfandel" på flaskan.

Svaret fick man inte förrän 1994 när man genom DNA-tester kunde konstatera att druvorna är tillräckligt lika för att man ska kunna kalla dem samma sak - något Italien utnyttjat å det grövsta i vissa fall. Det finns flera exempel på italienska viner som med språk, design och utformning är ”superamerikanska”. Vad sägs till exempel om "Saloon Selection Old TRUE ZIN Organic Zinfandel" där det enda som avslöjar ursprunget är små, små bokstäver på baksidesetiketten?

Vinrankor med zinfandel.
Zinfandel kan odlar både i svala och hetare klimat - men vinerna blir väldigt olika.

Var kommer druvan zinfandel ifrån?

Dock är varken USA eller Italien zinfandel-druvans ursprung - för det behöver vi leta oss lite längre söderut, till Kroatien och den inhemska druvan crljenak kastelanski. Idag kommunicerar man dock det äldre namnet som nämns i Kroatiska skrifter redan på 1400-talet: tribidrag.

Detta fick man reda på så sent som 2001, även då med hjälp av DNA-teknik, när man fick en träff mot några gamla vinstockar på en vingård nära dalmatiska kusten.

Därifrån spred sig zinfandeln till Italien, mer specifikt Apulien, där den istället fick namnet primitivo. 1820 kom druvan till Amerika, då en stor försändelse med sticklingar från Österrike ankom till New York. Bland sticklingarna fanns några plantor av en druva österrikarna kallade zierfandel och som finns i Österrike än idag där den ger lätta röda viner. Någonstans på vägen mellan Österrike och New York är det möjligt att primitivon blandats ihop med zierfandel-sticklingarna och zinfandeln var född.

Men det finns vissa skillnader på primitivo och zinfandel. Bland annat får zinfandel ofta större och mer kompakta klasar där druvorna mognar ojämnt. Troligtvis är de två nu mer som olika kloner av samma druvsort.

Vad smakar röda viner av zinfandel?

2010 var den totala arealen där det odlas zinfandel cirka 32.700 hektar. Av dessa står USA för nästan 20.000 och Italien för över 12.000 - så nästan all världens zinfandel kommer från dessa två länder. Resterande odlingar finns bland annat i Sydafrika, Australien och Mexiko.

I USA görs några av de bästa vinerna på zinfandel i Lodi i Kalifornien. Lodi har i jämförelse med alla andra vinområden i USA den största andelen gamla stockar. Dessa knotiga vinstockar ger inga stora skördar - men istället en härlig koncentration och smakrikedom till druvorna och vinet. Intressant är även att de har det största antalet tyska druvsorter utanför Tyskland.

Typiskt för röda viner av druvan zinfandel är toner av mogna röda frukter, som hallon, russin, svarta vinbär och plommon. Även toner av tobak, kaffe och svartpeppar är vanliga. Vinerna har ofta en högre alkoholhalt. Generellt brukar man säga (beroende på mognad och tid för skörd) att zinfandel som växer i svalare klimat ger viner som går åt rödfruktighet, medan druvor som får växa i varmare klimat ger viner med ton av mörk frukt som körsbär men även mer pepprighet. Man brukar även prata om hög syra men mjuka tanniner.

Även om det framförallt är röda viner vi förknippar med zinfandel så finns både vita och roséviner som är mycket populära.

Vad passar zinfandel till för mat?

Om du har ett väldigt kraftfullt zinfandel-vin, tänk gärna kraftiga kötträtter - lamm, nöt eller vilt. Viner av zinfandel passar ofta ihop med grillat och BBQ. Lättare zinfandel-viner passar bra med anrättningar med fläsk, lamm eller kyckling. Det är även ett bra vin till buffén när det finns lite av varje. Du kan gärna testa ett smakrikt zinfandel-vin ihop med lagrade hårdostar eller mörk choklad.

Tips på röda viner av zinfandel:

American Dream Zinfandel

109,00 kr


Ett rikt och generöst fruktigt vin med inslag av björnbär, solmogna körsbär och blåbär tillsammans med toner av vanilj och kryddor från ekfaten.

Ruby Zin Bag-in-Box

279,00 kr


Ruby Zin är ett zinfandel-vin med låg halt av histaminer och tanniner. Ett lättare vin med bärig, mycket mjuk smak med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj. Finns även på 750 ml-flaska.

Dashe Dry Creek Zinfandel

351,00 kr


Dashe Cellars grundades 1996 av paret Anne och Michael Dashe. Innan de öppnade eget har de båda arbetat hos många namnkunniga producenter i olika delar av världen, exempelvis Château Lafite Rothschild, Ridge Vinyards och Cloudy Bay.

Här har vi ett vin med både kraft, struktur och nyansrikedom som nästan kräver Carmina Burana, O Fortuna i högtalarna och en rosastekt köttbit med portvinssås på tallriken. Vinet kan med fördel avnjutas i närtid, men kan även lagras och utvecklas för framtida smakupplevelser.

SALDO Zinfandel

415,00 kr


SALDO Zinfandel har en inbjudande och intensiv doft av mörka bär, svart te, lakrits, och kryddor. Smaken är rik med fina mjuka tanniner och en intensiv, fyllig och fruktdriven smak med toner av mörka bär, te, kryddor, fat och en fläkt av mörk choklad och nypon.