Röda grillviner som klarar biffen.

Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.

Grillat kött och grönsaker
Grillat kött och grönsaker

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sedan stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill eller öppen eld nu när vädret tillåter. 

När du grillar entrecôte eller annat rött nötkött är första steget att köpa in biffen. Vår rekommendation är att titta noga på köttet i affären. En enkel regel är att om köttet ser slappt ut så smakar det inte så så gott. Ful mat kan aldrig smaka gott eftersom vi först smakar med ögat och sist med tungan. Du vill ha en lyster i färgerna och vacker fettmarmorering. Det är brytningen mellan fett och kött som gör entrecôte ljuvlig. Snåla inte, men undvik också det dyraste. Familj och rätt vänner på middagen är mycket viktigare om du ska njuta av måltiden.

Hetta upp grillen maximalt. Den ska var glödhet. Pensla köttet med matolja som fixar hög värme. Olivolja och smör tål sällan riktigt höga temperaturer. Salta och peppra. Lägg på biffen på gallret och vänta. Pilla inte på köttet utan låt grillen göra jobbet i två minuter på varje sida. Dra bort köttet från glöden och sätt på locket på grillen i några minuter. Gör i ordning grönsaker och annat som du vill ha till. Häll upp vinet och förbered allt på matbordet. Precis innan servering hettar du upp steken igen i någon minut. Ät och njut!

Men vad skall vi välja för viner till?

Det beror naturligtvis väldigt mycket på vad, när och hur vi grillar och vad vi har för tillbehör. Men vi försöker här att lämna lite matnyttiga råd och rekommendationer.

Huvudregeln när man kombinerar mat och vin är att lätt mat skall mötas med lätta viner och kraftig mat med kraftiga viner. Vad det gäller kött är det lätt att utvisa om det är en lätt eller kraftig råvara. Ju mörkare köttet är i färgen desto kraftigare är det i smak och karaktär. Vad det gäller ljust kött som kyckling och fläskkött kan man både välja kraftigare vita, rosé och lättare röda efter tycke och smak. Ta dock hänsyn till valda tillbehör. Här följer några prisvärda och smakrika alternativ till rött kött.

Tips på grillviner:

Om man använder sig av grillolja eller marinader som har tydligt sötma och kanske även kryddhetta väljer man fruktiga och mjuka röda viner. Här kommer förslag på lämpliga viner

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

139,00 kr


Ravenswood har sloganen "No Wimpy Wines” och det säger mycket. Vinerna ska vara lika kraftfulla och bra som attityden hos vinmakaren Joel Peterson och hela hans team.  Den här Zinfandeln har en välbalanserad och fyllig smak av mogen frukt och örter. Mjuka tanniner och sammetslen, relativt lång eftersmak med inslag av söta frukter, mörk choklad och kryddor.

Boom Boom! Syrah

159,00 kr


Tack vare att druvorna kommer från 5 vingårdar i Washington som har olika höjd över havet, mikroklimat och jordmån får vinet en utmärkt nyansrikedom. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

109,00 kr


Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes

155,00 kr


Doften i Domaine Jones Grenache Noir Vielles Vignes är stor och nyanserad med inslag av solmogna jordgubbar, körsbär, mörka mullbär, färska örter och en fläkt av kryddor och choklad. Smaken är mjuk och elegant med fin balans och smaklängd.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

72,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz är ett medelfylligt vin med välbalanserad fruktighet av mörka bär som björnbär och blåbär med inslag av svartpeppar, sötlakrits och vanilj.

Om man har finare styckningsdetaljer av oxe, lamm eller vilt kryddar man med fördel med bara salt och peppar och grillar noggrant så att köttet blir rosa. Servera gärna med feta eller krämiga tillbehör och de strama och kryddiga röda vinerna blir de bästa beledsagarna.

Faustino I Gran Reserva 2010

189,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2010 har en mycket nyansrik doft med inbjudande inslag av ceder, torkade blåbär, mörka solmogna plommon, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av kokos och tobak. Smaken skänker tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter och en stadig syra. Vinet har en bra balans och eftersmakens längd är mycket tillfredsställande.

Nederburg The Brewmaster Bordeaux Blend

149,00 kr


Ett smakrik rött vin med toner av mörka frukter, vanilj, kaffe och kryddighet.

Vinet ingår i serien "Heritage Heroes" som hedrar personer som haft stor betydelse för Nederburg, ett av Sydafrikas främsta vinerier. The Brewmaster hette Johann Graue och han emigrerade från Tyskland till Sydafrika 1937 där han köpte egendomen Nederburg. Johann har betytt oerhört mycket för hela Sydafrikas vinindustri. Han bidrog bland annat med experiment med olika druvkloner och introducerade kylkontrollerad jäsning samt ett ny kvalitetsinriktning i vingårdsarbetet

Ruffino Modus IGT Toscana

339,00 kr


Ruffino Modus har en komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. Vinet är fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao.

Luigi di Grasso Barolo

259,00 kr


Luigi di Grasso Barolo har en nyanserad doft där man upptäcker fina nyanser av torkade körsbär, rosor och röd nejlika, nyasfalterad sommarväg, lakrits, höstlöv, svampskog, cederträ, och högklassig balsamicovinäger. Smaken är kraftfull, intensiv med stadiga tanniner och bra smaklängd samt inslag av torkade frukter, rosor, höstlöv, balsamico, sötlakrits, fat och kryddor.

Château Malescasse 2018

299,00 kr


Château Malescasse 2018 har en nyanserad doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, blyertspenna, sommarvarm tallskog och en fläkt av kryddnejlika och muskot. Smaken är fyllig med stadiga men mogna tanniner, en bra intensitet samt en lång och komplex eftersmak där man finner både mörka frukter, röda plommon, kryddor, fat och svampskog.