Röda grillviner som klarar biffen.

Finns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.

Grillat kött och grönsaker

Att grilla vår föda över öppen eld har vi gjort sedan stenåldern, och det verkar vara starkt rotat även i den moderna människan. Det är få människor som inte äger och nyttjar någon variant av grill eller öppen eld nu när vädret tillåter. 

När du grillar entrecôte eller annat rött nötkött är första steget att köpa in biffen. Vår rekommendation är att titta noga på köttet i affären. En enkel regel är att om köttet ser slappt ut så smakar det inte så så gott. Ful mat kan aldrig smaka gott eftersom vi först smakar med ögat och sist med tungan. Du vill ha en lyster i färgerna och vacker fettmarmorering. Det är brytningen mellan fett och kött som gör entrecôte ljuvlig. Snåla inte, men undvik också det dyraste. Familj och rätt vänner på middagen är mycket viktigare om du ska njuta av måltiden.

Hetta upp grillen maximalt. Den ska var glödhet. Pensla köttet med matolja som fixar hög värme. Olivolja och smör tål sällan riktigt höga temperaturer. Salta och peppra. Lägg på biffen på gallret och vänta. Pilla inte på köttet utan låt grillen göra jobbet i två minuter på varje sida. Dra bort köttet från glöden och sätt på locket på grillen i några minuter. Gör i ordning grönsaker och annat som du vill ha till. Häll upp vinet och förbered allt på matbordet. Precis innan servering hettar du upp steken igen i någon minut. Ät och njut!

Men vad skall vi välja för viner till?

Det beror naturligtvis väldigt mycket på vad, när och hur vi grillar och vad vi har för tillbehör. Men vi försöker här att lämna lite matnyttiga råd och rekommendationer.

Huvudregeln när man kombinerar mat och vin är att lätt mat skall mötas med lätta viner och kraftig mat med kraftiga viner. Vad det gäller kött är det lätt att utvisa om det är en lätt eller kraftig råvara. Ju mörkare köttet är i färgen desto kraftigare är det i smak och karaktär. Vad det gäller ljust kött som kyckling och fläskkött kan man både välja kraftigare vita, rosé och lättare röda efter tycke och smak. Ta dock hänsyn till valda tillbehör. Här följer några prisvärda och smakrika alternativ till rött kött.

Tips på grillviner:

Om man använder sig av grillolja eller marinader som har tydligt sötma och kanske även kryddhetta väljer man fruktiga och mjuka röda viner. Här kommer förslag på lämpliga viner

Boom Boom Syrah

155,00 kr

171,00 kr


Tack vare att druvorna kommer från 5 vingårdar i Washington som har olika höjd över havet, mikroklimat och jordmån får vinet en utmärkt nyansrikedom. Smaken är fruktig med mogna tanniner och vinet har en bra balans och smakintensitet.

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic har en inbjudande doft som för tankarna till skogshallon, mörka bär peppar, och torkade örter. Smaken är mjuk, fruktig och kryddig i en härlig symbios. Det finns nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

AUSSIE Kangarouge Shiraz

79,00 kr


AUSSIE Kangarouge Shiraz är ett medelfylligt vin med välbalanserad fruktighet av mörka bär som björnbär och blåbär med inslag av svartpeppar, sötlakrits och vanilj.

Allesverloren Shiraz

129,00 kr


Allesverloren Shiraz är ett sydafrikanskt vin som omfamnar de grillade läckerbitarna från fläsk-, ox- eller lammkött. Detta välgjorda rödvin klarar utan problem både de söta och kryddheta grillsåserna.

Om man har finare styckningsdetaljer av oxe, lamm eller vilt kryddar man med fördel med bara salt och peppar och grillar noggrant så att köttet blir rosa. Servera gärna med feta eller krämiga tillbehör och de strama och kryddiga röda vinerna blir de bästa beledsagarna.

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Ruffino Modus IGT Toscana

399,00 kr


Ruffino Modus har en komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. Vinet är fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao.

Château Malescasse 2018

359,00 kr


Château Malescasse 2018 har en nyanserad doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, blyertspenna, sommarvarm tallskog och en fläkt av kryddnejlika och muskot. Smaken är fyllig med stadiga men mogna tanniner, en bra intensitet samt en lång och komplex eftersmak där man finner både mörka frukter, röda plommon, kryddor, fat och svampskog.

Ken Forrester Renegade

209,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och består av 42% shiraz, 40% mourvèdre och 18% grenache. Vinet har en doft med inslag av mörka och röda frukter, fat, torkade örter och svampskog. Smaken har toner av mörka frukter, torkade blåbär, fat och kryddor.

Château de Rochemorin Rouge

269,00 kr


Mogen och komplex doft i klassisk bordeauxstil med inslag av svarta vinbär, körsbär, röda bär, örter, ceder, fat, vitpeppar, tobak och kryddor. Smakrik och fyllig med elegant tanninstruktur, välintegrerade fat och en lång harmonisk eftersmak.

Stellenbosch Reserve Vanderstel

149,00 kr


Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, viol, rostade ekfat, kaffe och cederträ. Fyllig, fruktig, rik och nyanserad smak med väl integrerade fat och mogna, avrundade tanniner, inslag av svarta vinbär, plommon, choklad och kaffe. Lång, nyanserad eftersmak.