Tulpanens väg från lök till en bukett i din vas.

Vi är ett tulpanälskande folk och köper flest tulpaner per person i världen. I år går trenden mot gula tulpaner. En av Sveriges största tulpanodlare berättar hur odlingen går till och tipsar om hur du får din bukett att hålla länge.

Tulpaner

Svenskar fullkomligt älskar tulpaner. För några år sedan visade en undersökning att vi var det folk som köpte flest av de vackra vårblommorna per person i världen. De flesta som finns i butikerna kommer från svenska odlare. Men hur ser tulpanens väg från lök till en bukett i din vas ut? folk o folk har pratat med Björn Lagergren, vd på Lagergrens Handelsträdgård, som varje år säljer 23 miljoner tulpaner och är en av de största odlarna i Sverige.

För några år sedan gjordes en undersökning där man jämförde tulpanens popularitet i olika länder. Då hamnade Sverige i topp – vi köpte flest tulpaner per person i världen. Hur det ser ut i dag i förhållande till andra nationer är osäkert, men det man vet är att försäljningen av tulpaner i Sverige har fortsatt att öka.

– Ungefär åtta av tio sålda tulpaner i Sverige är odlade här, och det säljs uppskattningsvis 160 miljoner svenska tulpaner om året, säger Erika Wallin, projektledare på Blomsterfrämjandet. Alltså borde det totala antalet köpta tulpaner uppgå till 200 miljoner blommor!

En svensk tulpanodlare

Björn Lagergren bland tulpaner

Lagergrens Handelsträdgård är en av de största tulpanodlarna i Sverige. De säljer ungefär 23 miljoner om året och packar 200000 till 250000 om dagen under högsäsongen, vilken sträcker sig från jul till påsk. Det är ett familjeföretag och ligger i Lenhovda i de småländska skogarna drygt 3 mil från Växjö. Verksamheten startade 1963 och drivs i dag av bröderna Björn och Kent Lagergren och deras medarbetare.

– Vi har en massa andra växter också, såsom amaryllis, hyacinter, tête à tête (minipåskliljor), pelargon och diverse olika sommarblommor, men vår specialitet är lökväxter. Vi brukar säga att vi odlar blomsterlökar i allmänhet och tulpaner i synnerhet, säger Björn Lagergren, som är företagets vd.

Företagets växthusyta uppgår till 10 500 kvm, varav drygt hälften består av ett snillrikt dubbelvåningssystem.

– Det är ganska udda i Sverige och innebär att vi odlar i två våningar så att vi i princip utnyttjar 180 procent av växthusytan. Vi har så kallade rouletter. Det är som en stor karusell där borden rullar på stora rälsar. Du kan stå i ena ändan och jobba medan blommorna kommer till dig i stället för att du ska behöva springa mellan borden. Dessutom kan man ställa in höjden så att du kan arbeta bekvämt, oavsett längd, förklarar Björn.

Allt är självbevattnande och sker per automatik.

Tulpan betyder turban

I dag kommer de flesta lökarna från Holland, där också en stor del av utvecklingen av nya sorter sker. Holland är det stora tulpanlandet i världen. 2017 drev de upp cirka 2 miljarder tulpanlökar.

Ursprungligen är tulpanen från Iran, Afghanistan och Kazakstan. Nomaderna tog lökarna till Turkiet, där det fanns sultaner som bar en tulpan instoppad i turbanen. Ordet för turban på persiska är tulipan och det var så blomman fick sitt namn. Till Holland kom de först på 1500-talet från Turkiet, och till Sverige i mitten på 1600-talet.

Blommorna drivs upp från lökar. De förökar sig genom sidoskott med små lökar som bildas som en krans kring moderlöken.

– Nya sorter tar tid. Det tar minst 8 till 10 år från att man hittar en ny rolig blomma ute på fälten som man vill odla vidare på till att volymen blir så stor att den kan säljas.

Från lök till butik

Tulpanlökar

Björn och hans medarbetare sysslar inte med förädling eller uppdrivning av tulpanlökar. De köper de flesta av sina lökar från Holland, vilka anländer med lastbil till de småländska skogarna någon gång i början av hösten. I alla fall de som vi ser i affärerna nu.

– I det tidigare sortiment som säljs runt jul, kommer lökarna från södra Frankrike och de små volymerna som vi säljer i oktober och november är ursprungligen från Nya Zeeland.

När lökarna anländer planteras de och sedan åker de in i kylen i några veckor.

– De måste få sin vinter på samma sätt som om de hade stått ute i naturen, annars blir inte kvalitén som den ska, förklarar han.

Efter mellan 13 och 18 veckor tar de ut dem ur kylan och blommorna får fortsätta växa i växthusen. Då har de slagit rot och skjutit upp en liten grodd på några centimeter. Därefter går det fort.

– På tre veckor går de från några centimeter till 35–40 centimeter höga och har utvecklat blomman. Då är det dags att skörda, säger han.

– Vi skördar ganska knoppigt i Sverige. Vi måste dock kunna se lite färg, så att vi vet att de kommer att slå ut. Men de får inte vara utslagna.

Efter skörden åker de in i kylrum igen över natten för att följande dag förpackas på olika sätt beroende på vad kunderna har beställt. Därefter fraktas de ut till grossister och sedan vidare till butikerna.

Tulpanlöken blir till jord

23 miljoner tulpaner innebär att det blir stora mängder förbrukade lökar som Lagergrens måste bli av med. Detta sköter ett företag som producerar jord. Lökarna hämtas, komposteras och sedan blandas jorden upp med lite kalk, torv och sand.

– Det blir en fantastiskt jord för gräsmattor, säger Björn entusiastiskt.

Kan ni inte driva upp nya blommor från lökarna?

– För att få en ny lök kapar man av blomman och låter kraften från stjälken och bladen gå ner i löken igen. Men i och med att vi kapar längst ned på stjälken blir det ingenting av dem. Det enda som kommer upp är lite gröna blad, så det går inte.

Gula tulpaner

Gult är populärt i år

Vilka färger vi föredrar följer trender i övrig inredning. Enligt Björn har vitt länge varit populärt, men den trenden har börjat att mattas av. Det har skett en viss uppgång av gult, något som Blomsterfrämjandet redan i fjol lyfte fram som en färg på frammarsch.

– Vad vi köper varierar också lite över säsongen. Vid jul är det bara rött. Fram emot Valentine fortsätter det röda, men det säljs även rosa. I början av året ser vi också mer mörka färger än längre fram på vårkanten, säger Björn och fortsätter:

– Vid påsk är det massor av gult, men även lite orange och lila. Längre fram på säsongen kommer det också fler sorter, bland annat tulpaner med dubbla kronblad.

Slutligen – hur får vi dem att stå länge i vasen hemma?

– Kyla är ett nyckelord. Om du kan ställa dem kallt på natten fördubblar du hållbarheten. Annars står de vanligtvis fem till sju dagar.

Björn poängterar också att tulpaner ska ha mycket vatten. Ett vanligt missförstånd är att de inte behöver så mycket.

– De dricker en hel del, så då är det risk att de står torra i vasen när du kommer upp på morgonen, säger han innan han återgår till sina blommor.

​​​​​​​Så här sköter du din tulpanbukett.

Tulpanbukett

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Blandbuketter av tulpan och narcisser (påsk- och pingstliljor) bör ej skäras av.

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.

Källa: Blomsterfrämjandet / tulpanguiden.se

Tulpanbukett i en flaska:

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Ett utmärkt bubbel som passar bra som sällskapsdryck och apertif eller i drinkar, men även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött. Vi rekommenderar en sommarfräsch kycklingsallad med krutonger och hallonvinägrett.

Duka med ägg och pelargoner

Duka till fest med pelargoner.


Blomsterfrämjandet i samarbete med Pelargonium for Europe tipsar här om snygga och trevliga dukningar som du kan göra med pelargoner. Perfekt till påskmiddagen, eller till vilken sommarbjudning som helst!

Läs mer »