Månadens Mats: Loire-vin med sol och blomster i melodin.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en dryck som får hans kräsna smaklökar att luta sig tillbaka i fullständig hänförelse. Denna gång för april 2024 får ett läckert vin från Loire stå i fokus.

Månandes Mats i april 2024: Moulin Touchais 1992.

Denna gång för april månad har jag valt ett vin med aktningsvärd ålder som kan lagras ytterliga många år om man så önskar. Ett vin med exceptionell stilfullhet, balans, elegans och nyansrikedom.

En ovärderlig skatt från Loiredalen

Moulin Touchais gör fantastiska söta viner av druvan chenin blanc. Den familjeägda egendomen som ligger i appellationen Coteaux du Layon grundades redan 1797 då familjen köpte en bit mark. Till en början gjorde man enkla röda och vita viner. Men år 1817 upptäckte man att det fanns ypperliga förutsättningar att göra högklassiga söta viner av druvan chenin blanc. Man började genast att lägga undan några hundra lådor av varje årgång.

År 1910 beslutade man att lägga undan 10.000 flaskor eller mer eftersom de gamla årgångarna visade upp en fantastisk kvalitet och livslängd. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.

Det är ingen underdrift att konstatera att här finns en unik skatt av högklassiga och vällagrade viner. Vinerna lagras minst tio år på flaska innan de lanseras på marknaden. I beställningssortimentet finns det följande årgångar att beställa, -79, -80, -82, -83, -84, -85, -86, -87, -91, -92, -94, -96, -99 och 2000.

Elegant dessertvin till lagrad comté

Alla årgångar är väl värda att prova och speglar varje års klimatiska förutsättningar. Årgång 1992 som jag har valt ut är en sval årgång i Coyeaux du Layon. Vinet har en djup, utvecklad doft med fina druv- och stiltypiska toner av blommor och honungsmelon. Smaken är mycket harmonisk, fyllig, välbalanserad och komplex med inslag av honung, torkade aprikoser, mandel, kvitten och rostat bröd. En elegant fruktsyra skapar finess i denna härliga årgång. Detta vin avnjuter jag helst som det är eller till en lagrad comté med kvittenmarmelad.

Moulin Touchais

609,00 kr


Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av gula plommon, bivax, torkade aprikoser, mandelmassa och citrusmarmelad. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter och till grönmögelostar.

Prova även den varma årgången 2003!

Årgången 2003 finns i Systembolaget ordinarie sortiment och finns på hyllorna i cirka 100 butiker, men det går naturligtvis att beställa till just din butik.

Den varma årgången ger ett sötare och kraftfullare vin som jag gärna använder till desserter. Pröva gärna denna pärondessert som jag komponerade till en annan söt chenin blanc för några år sedan.

Moulin Touchais 2003

399,00 kr


Ett sött vin med ung, trevlig och druvtypisk doft av Chenin Blanc med aromer av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad.

02.04.2024