Månadens Mats: Mycket prisvärd pinot noir från norra Italien.

Det är svårt att hitta attraktiv pinot noir i en plånboksvänlig prisklass, men i Mezzacorona Pinot Nero finner man ett härligt vin som ger fantastisk kvalitet och valuta för hundralappen. Det är bara att tacka och ta emot!

Mezzacorona Pinot Nero, månadens Mats i februari 2024.

En gång i månaden väljer vår dryckesexpert Mats Claësson ut en produkt som får hans kräsna smaklökar att snegla på varandra med ett barnsligt flin och göra high five.

Nya årgången följer en redan utstakad väg

Den nya årgången 2022 har precis plockats upp på hyllorna på de cirka 240 Systembolagsbutiker som lagerför detta vin. Detta är ett vin som kontinuerligt under åren fått mycket goda omdömen av den svenska vinjournalistkåren, och den tidigare årgången 2021 var inget undantag. Så här skriver tidningen Allt Om Vin i Stora Vinguiden som medföljer i Nr 1/2024:

”Frisk, ren, fräsch och läskande med gott om både färska bär, örtig krydda och pigg syra. Superfynd i sin prisklass”

När man provar årgång 2022 är det ingen tvekan om att vinet följer en redan utstakad väg. Det vill säga en kvalitet och charm som vida överstiger prislappen. En intensiv och nyanserad doft av färska hallon, körsbär, färska örter samt en fläkt av apelsin och kanel. Smaken är fruktig och fräsch med fina toner av röda bär, örter, kryddor samt ett stråk av apelsin och tranbär.

Svala vindar från alperna ger fräschör

De utvalda pinot noir-druvorna kommer från Adigedalen och växer på sluttningar som ligger 300–400 meter över havet. Svala vindar kommer från de italienska alperna och detta gör att druvorna får en längre mognadcykel och därigenom mer tid att bilda goda smak- och aromämnen.

För att bevara druvans fruktighet och fräschör jäser och lagras vinet endast i rostfria, temperaturkontrollerade ståltankar.

Både till fina middagen och i tv-soffan

Ett vin som jag gärna väljer lätt kyld (14–15 grader) till en kraftigare fiskanrättning eller någon grad varmare till en anrättning på ljust kött eller fågel. Varför inte servera en halstrad hälleflundra med stekt ostronskivling, rödvinssås och knaperstekta sidfläskbitar?

Men detta vin fyller även sin funktion på soffbordet inför din favoritserie. Duka gärna fram en skål med ostbågar och hallon/lakritsskallar och du kommer att upptäcka att vinet är ypperligt till dessa båda tilltugg. Att välja rätt Netflix-serie överlåter jag till er (men här är några av förra årets bästa serier).

Från kvalitetsinriktat kooperativ

Mezzacorona grundades 1904 i Trentino och är en sammanslutning av kvalitetsmedvetna vinodlare och vinfamiljer som tillsammans förfogar över 2.800 hektar av de bästa vinmarkerna vid foten av de italienska Alperna. Ett team av oenologer och agronomer arbetar dagligen tätt samman med de olika odlarna genom hela processen från blommande vinranka till buteljerat vin. Mest kända är de mousserande vinerna under varumärket Rotari, men här skapas även stilla viner på druvor som pinot nero, pinot grigio och chardonnay.

Mezzacorona är pionjärer när det gäller långsiktig hållbarhet. Vingårdarna sköts med minsta möjliga miljöpåverkan och kemikalier och konstgödning har ersatts av organisk gödning och biologiska metoder för att hindra skadeangrepp. Det hela har resulterat i en hållbarhetscertifiering via SQNPI.

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.

31.01.2024