Glamping – en lyxig och bekväm naturupplevelse.

Planerar du inför semestern i sommar och är ute efter en härlig och bekväm naturupplevelse? Då kanske glamping är något för dig. Här tipsar vi om flera olika glampingställen runtom i Sverige.

Glampingtält och uteplats vid Lagunen utanför Stömstad

Slipp camping med hårda liggunderlag, åtsittande sovsäckar och trånga tält. Nu finns glamping – en härlig naturnära vistelse i tält, men ni sover bekvämt i vanliga sängar och äter en lyxig hotellfrukost på morgonen. folk o folk har tittat närmare på några vackert belägna glampingställen runt om i Sverige.

Glamping har blivit ett nytt och lyxigare sätt att campa nära naturen utan att göra avkall på komfort. Ordet kommer från engelskans glamorous camping. Du slipper släpa på eget tält och därmed krånglet med att sätta upp det. Och glöm allt vad liggunderlag och sovsäckar heter! Här sover du kungligt i bekväma sängar bäddade med sänglinne, täcken och kuddar i ett ofta smakfullt inrett tält. På vissa ställen ingår en trerättersmiddag – som man ibland får tillaga på egen hand. Härlig hotellfrukost kommer på morgonen i en korg utanför tältet.

En sak skiljer dock glampingvistelsen från bekväma hotellrum – det saknas dusch och egen toalett. Om du behöver gå upp på natten och kissa är du hänvisad till närmaste buske eller någon närliggande facilitetsanläggning. Det är trots allt fortfarande camping.

Aktiv Skärgård på Utö

Utö – en ö i Stockholms skärgård 

Utö är en av de största öarna i Stockholms södra skärgård. Hit kommer ni med egen båt eller färja från Årsta Havsbad eller Strömkajen i Stockholm till Gruvbryggan på Utö.  

Här har Aktiv Skärgård fyra glampingtält som alla rymmer fyra personer. De ligger avskilt från övrig bebyggelse, men nära varandra. En promenad på cirka 800 meter från hamnen tar dig dit, sista biten på skogsstigar eller längs klipporna. 

Här kan ni njuta av avskildheten, utsikten över vattnet och att kunna ligga i sängen och se solnedgången genom tältöppningen. Frukosten serveras vid tälten. Ungefär 150 meter från tälten finns campingen med servicehus och dusch och toaletter som glampinggästerna kan använda.

Bokning sker via: Aktiv Skärgård

Glampingtält på Fejan fotat av Samy Dahlman

Glamping på Fejan – en gammal karantän-ö

Fejan ligger i norra delen av Stockholms skärgård. Lättaste sättet att ta sig hit är att ta passbåten från Räfsnäs Brygga. Ön är mest känd för att ha varit ostkustens karantänstation för att stoppa koleran från att spridas vid slutet av 1800-talet fram till 1930. 

Här finns Fejan Canvas Hotel med totalt sex glampingtält varav fem är för två personer med dubbelsängar i, och det sjätte för en familj på fyra personer. Tälten är rustade med sköna sängar, oljelampor och en liten engelsk, vedeldad spis för kalla sensommarnätter.

Utsikt från tältet på Fejan fotat av Amanda Moritz

I priset ingår både middag och frukost. Frukosten levereras till tältet på morgonen. Middagen serveras vanligtvis vid långbord vid Kajakladan, där du även kan hyra kajak och ge dig av på äventyr runt öarna.

Det blir en härlig, naturnära campingupplevelse innan ni kryper ned under det varma täcket i tältet.

Bokning sker via: Fejan Outdoor

Sapmi Nature Camp med matplats

I Sapmi norr om polcirkeln 

Sapmi Nature Camp är en småskalig samisk glampingverksamhet som drivs av Lennart Pittja, som själv är uppvuxen i en samisk renskötarfamilj. Lägret ligger ovanför polcirkeln i Laponia världsarvsområde, inte långt från Gällivare och Jokkmokk. Marken har i årtusenden använts som betesmark för samernas renar.

Här finns fem inredda glampingtält med bekväma dubbelsängar, spisar och möbler som har inspirerats av naturen och den samiska kulturen. I lägret finns också en modern förbränningstoalett.

Måltiderna som serveras är baserade på det samiska köket med ingredienser som fisk, ren och älg som kompletteras med bär och örter från området. De gäster som vill får gärna delta i matlagningen. Under vistelsen finns där alltid en samisk värd på plats som gärna delar med sig av sin kunskap om den samiska kulturen – både från förr och nu. Har du tur kan du ligga i tältet och njuta av norrsken på himlen. På vintern ingår varma vinterkläder, skidor och snöskor i glampingpriset.

Ni bokar genom att skicka ett mail till: info@sapminature.com Mer information finns påSapmi Nature Camp

Restaurangen vid Islang Lodge, foto av Torkild Berglund

Glamping precis utanför Vaxholm

Island Lodge är Sveriges första glampingläger och ligger på en obebodd ö med urskog och stränder, strax utanför Vaxholm. Hit tar det 40 minuter med båttransfer från Stockholm City eller 10 minuter från Vaxholm. 

Lägret har åtta lyxiga tält som förenar skandinavisk modern inredningsdesign med naturen utanför. Tälten är rymliga och försedda med trägolv, sköna nybäddade sängar, renfällar och en kamin för kyliga nätter. Här finns en flytande vedeldad bastu och badtunna för en avkopplande, lyxig vistelse.

Badtunna vid Island Lodge med utsikt över vatten

Island Lodge är för de som vill ha en avkopplande vistelse tillsammans eller fira något särskilt – anläggningen tar bara emot bokningar på minst åtta personer.

Här finns ett middagstält som tar 30 personer och wifi för dem som är här med jobbet. På kvällen serveras en gourmetmiddag tillagad av anläggningens kock. 

Bokningsförfrågan sker via: Island Lodges.

Glamping vid lagunen i Strömstad

Glampa vid vackra Lagunen i Strömstad

På sommaren gör Västkusten skäl för epiteteten Bästkusten med salta bad, kala granitklippor, krabbfiske för barnen och kanske en tur ut till någon av de närbelägna öarna. Några kilometer söder om Strömstad ligger Lagunens camping och det lyxiga glampinglägret Canvas Camp.

Här finns rymliga glampingtält om 24 kvm där ni antingen bor precis vid havet eller på toppen av Lidberget med utsikt över havet och campingen. Varje tält har egen grillplats, utemöbler och utekök. De är försedda med en dubbelsäng och två enkelsängar, plädar, lyktor, bord och stolar, husgeråd och ett litet kylskåp. Och en popcornkastrull!

Bokning sker via: Lagunen

Bubbeltips till glampningen:

Camp Sparkling Brut

39,00 kr


Perfekt för utflykten, picknicken eller campingen - eller när som helst när man inte behöver en hel flaska! CAMP Sparkling Brut har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula päron, gröna äpplen, fläder och citrus. Smaken är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.