Grand Hotel Marstrand – ett ståtligt hotell på en pittoresk ö.

Ett av Västkustens populäraste turistmål är Marstrand – den pittoreska ön med bilfria gator, krogar och restauranger samt mytomspunna Carlstens fästing som tronar på höjden.

Grand Hotel Marstrand

Ett av Västkustens populäraste turistmål är Marstrand – den pittoreska ön med bilfria gator, krogar och restauranger samt mytomspunna Carlstens fästing som tronar på höjden. folk o folk har pratat med Martina Johansson, vd för ståtliga Grand Hotel Marstrand som ligger ett stenkast in från Marstrands hamn.

Bara 45 minuters bilväg plus några få minuter med färja från Göteborg ligger Marstrand – en av Västsveriges stora favoriter. Marstrand består egentligen av två öar – Koön samt Marstrandsön som ligger på andra sidan sundet. När det pratas om Marstrand tänker de flesta på den sistnämna – en ö med pittoreska trähus, kullerstensgator och små gränder, ett myllrande folkliv, massor med restauranger och kaféer samt inte minst Carlstens Fästning med anor från 1600-talet.

Mytomspunnen fästning och mäktig natur

Fästningen är öns största sevärdhet. Det var Karl X Gustav som 1658 beslutade om dess uppförande för att de skulle kunna försvara Marstrand mot angripare. Under åren byggdes den ut flera gånger och för att få tillräckligt med arbetskraft användes dömda brottslingar. En av de mest beryktade lagbrytarna som suttit på fästningen var Lasse-Maja, som blev känd för att han ofta klädde sig i kvinnokläder för att undkomma upptäckt och lät skriva en av 1800-talets bäst säljande berättelser.

Det är bara en del av ön som är bebyggd. Runt ön finns en cirka 5 kilometer lång stig som tar dig förbi flera intressanta historiska platser och sevärdheter i naturen. Du passerar Smugglarrännan, avrättningsplatsen Stegelviken, grottor och forna stenåldersboplatser samt jättegrytor och en damm med de sällsynta röda näckrosorna. Och det är en mäktig känsla att stå längst ut vid Skallens fyr och beskåda platsen där Skagerack och Kattegatt möts.

Grand Hotel till Oscar II:s ära

Rum på Grand Hotel Marstrand

En av de mer ståtliga byggnaderna på ön är Grand Hotel Marstrand. Den uppfördes 1892, under en tidsperiod när Kung Oscar II tillbringade mycket tid på ön.

– Det sägs att hotellet byggdes till hans ära och för att societeten som fanns i hans närhet skulle ha någonstans att bo, säger Martina Johansson, vd på Grand Hotel.

Länge trodde man att även kungen bodde på hotellet, men numera är den historien reviderad och efterforskningar har visat att han sov på sitt fartyg Drott när han besökte ön.

– Fast det finns skrönor som säger att kungen tog in här ibland när han hade andra typer av dambesök än drottningen, säger Martina och skrattar.

Under den epoken gjorde man den här typen av byggnader till kungens ära. Hotellet är en svagt gulmålad, tjusig träbyggnad av sekelskifteskaraktär som minner om fornstora dagar. Ett av rummen kallas för Oscar II svit och framför hotellet finns den blå flaggstången kvar. En blå flaggstång betydde på den tiden att man var kunglig hovleverantör.

Även dagens kungafamilj har besökt Marstrand och har då passat på att äta på hotellets restaurang Tenan.

Gammal charm och genuin atmosfär

Rum på Grand Hotel Marstrand

De senaste decennierna har hotellet drivits av Martina Johanssons familj. Hennes pappa Lars (Lale) Johansson och farbror Christer Johansson tog över verksamheten någon gång runt 1990. Då var det endast restaurangen med dess vackra veranda som var öppen för utomstående gäster, hotelldelen användes som personalbostäder.

– 1994 gjorde vi en omfattande renovering och öppnade hotellet igen. Och vi har bara 23 rum, så vi är ett litet, personligt och gästvänligt hotell, säger Martina

Den gamla atmosfären är bevarad. Alla rum är unikt inredda i äldre stil och med modern standard. Äkta mattor på golven, kakelugnar och vitmålade, breda lister i såväl tak och golv som runt de stora fönstren samt mustiga färgval på väggarna ger rummen ett sobert men ändå mysigt intryck. Flera rum har balkong med utsikt ut över en park och hamnen.

Framför hotellet ligger Paradisparken med en liten romantisk musikpaviljong i mitten som är byggd i samma stil som hotellet. Här satt fiskarna förr i tiden och rensade sill och förvarade sina sillådor. Stanken var olidlig och för att parken skulle uppskattas fick den det vackra namnet.

Klassiska rätter på Tenan

Grands restaurang Tenan har länge varit en välkänd pärla och ett måste vid ett besök på Marstrand. Som en bekräftelse på restaurangens höga klass har den fått omnämnanden i både White Guide och Sveriges bästa bord samt är certifierad av Smaka på Västsverige.

Köksmästaren Alexander Stärnerz började sin bana här på Tenan, men gjorde en avstickare till Fiskekrogen i Göteborg och några välrenommerade krogar i Stockholm innan han kom tillbaka till Marstrand och Tenan för fyra år sedan.

Oxfilé Africana och vitlöksdoftande gratinerade havskräftor är klassiker på Tenan och har funnits på menyn i decennier. I övrigt serveras moderna och spännande tolkningar av skandinaviska rätter på säsongsbetonade råvaror och naturligtvis är det stort fokus på fisk.

Under många år var Marstrand en utpräglad sommarö, men numera kommer besökare i större utsträckning alla tider på året.

– Vi börjar vårt år runt påsk med ett påskpaket. Under sommaren är turismen intensiv med båtfolk och badgäster och fram på hösten kommer skaldjurssäsongen med hummersupé på menyn i september och oktober.

Året avslutas med jul och nyårsfirande med nyårssupé. Julbordet på Tenan är genuint och personligt och gästerna får gå in i köket och hämta maten.

– Då klär vi allt i julskrud och jag tycker att det är en av de mysigaste perioderna här på hotellet. Och så avslutar vi alltid året med en nyårssupé och ett härligt nyårsfirande, säger Martina.

Fakta om Grand Hotel Marstrand

Grand Hotel Marstrand personal

Uppfördes: 1892

Antal rum: 23

Mat och dryck: Restaurang Tenan samt Bakfickan, en rustik pub i klassisk seglarmiljö.

Adress: Kungsgatan, Marstrand

Drivs av: Familjen Johansson med Martina Johansson som vd

Kungfu Girl Riesling

149,00 kr


Snart drar hummerfisket igång på västkusten och då gäller det att ha något riktigt gott i glaset.

Denna Riesling fick bäst i test till hummer när vår panel fick välja.