Penicillin - winter edition
Thina Shine bjuder på en Penicillin i vinterskrud. Spraya drinken med Peychaud’s bitter så möts du av en varm, kryddig doft när du för drinken till munnen.
Nu när vi är mitt i vår mörkaste årstid passar vår cocktailskribent Tina Shine på att tipsa om tre favoriter i kategorin vintercocktails. Hon tipsar även om hur du kan få dem ännu mer vintriga med enbart några enkla knep.
Med nordanvind, mörker och frost förändras smakpaletten på mat och dryck. Vad vi efterfrågar som konsumenter är säsongsbetonade produkter, och vinterhalvåret representeras bland mycket annat av kanel, ingefära, kryddpeppar, lingon, äpple, granatäpple, blodapelsin, pepparmynta, gräddkola, kakao — ja listan kan göras lång.
Att orden “mustig”, “kryddig” och “fyllig” används flitigt i smakbeskrivning på gastronomiska vinterkreationer är inte så konstigt med tanke på att de är just de karaktäristikorna vi vill åt när temperaturen sjunker.
Ingen vinter utan Penicillin. Att förstå varför den här moderna klassikern dyker upp på en topp tre lista för vinterdrinkar är inte så svårt. Ingefära blandad med honung och rökig whisky är helt enkelt en dunderkombination.
The Penicillin skapades 2005 av bartendern Sam Ross på den populära New York-baren Milk & Honey. Det är en av cocktailhistoriens snabbast etablerade drinkar alla kategorier! Att unga bartenders av idag tar miste på lanseringsdatumet med 100 år är inte helt ovanligt. Och succén, den ligger i den relativt simpla men åh så potenta smakprofilen. Penicillin är kryddig, rökig, sötsyrlig och len. Ingefäran ger också det där stinget som efterlängtas under kalla tider.
Att namnet kommer från ingredienser som ofta används i välkända huskurer mot förkylning säger väl allt om vilken säsong som den här drinken regerar.
I min ‘Penicillin - winter edition’ finner ni orginalreceptet på drinken och den tillhörande ingefära och honunslagen. Jag har även lagt till ett par ingredienser på listan för den som vill vinterkrydda till den här moderna klassikern lite extra.
Thina Shine bjuder på en Penicillin i vinterskrud. Spraya drinken med Peychaud’s bitter så möts du av en varm, kryddig doft när du för drinken till munnen.
Äntligen är det slånbärssäsong! Slånbärsgin är helt enkelt en gin med inslag av slånbär — och sötma. Vilket tekniskt sätt gör att den hamnar under kategorin likör (och inte alls klassas som en gin) med sin alkoholhalt på mellan 25-30%. Men hur som helst är det en underbar produkt som äntligen fått det uppsving den förtjänar i cocktailvärlden.
Slånbäret är ett höst/vinterbär och kan plockas augusti till december. Smakbilden är kryddig och minst sagt kärv, men i sylter och marmelader ger de en rik och fyllig, syrlig smak och så även när de infuseras i gin — något som britterna har gjort sedan 1700-talet.
Traditionellt använde britterna slånbärsgin i vintriga drycker, men spritsorten etablerades på den internationella marknaden tack vare sin tour genom USA där cocktailklassikern Sloe Gin Fizz slog igenom i början av 1900-talet. En traditionell Sloe Gin Fizz görs på slånbärsgin, citron, socker och soda — alternativt med äggvita för en underbart krämig textur. Äggvitan är alltså ett inslag efter smak och tycke, och personligen har jag delat upp det mellan sommar och vinter; på sommaren skippar jag äggvitan men på vintern omfamnar jag detta högt tillfredställande mjuka inslag.
I min ‘Sloe Gin Fizz - Winter edition’ tipsar jag om hur du ytterligare kan vintra till den här underbart krämiga drinken!
En traditionell Sloe Gin Fizz görs på slånbärsgin, citron, socker och soda - alternativt med äggvita för en underbart krämig textur.
Vieux Carré är min absoluta "go to”-cocktail under vinterhalvåret. Det är en söt, aningen bitter och mycket len cocktails om samtidigt ger ett värmande sting av sprit.
Vieux Carré dök upp i New Orleans “French Quarters” efter förbudstiden i USA på 1930-talet. (Vieux Carré betyder “gamla kvarteret” och i New Orleans syftar det just på the French Quarters). I de gamla franska kvarteren öppnade hotell Monteleone den berömda roterande baren The Carousel vilken kom att bli ett vattenhål för några av USA:s största författare som gäster. Hemingway, Tennessee Williams, William Faulkner och en lång rad andra celebriteter bidrog till att namnet Vieux Carré landade på cocktail menyer världen över.
Som så många klassiska cocktails från New Orleans representerar receptet korsströmmarna från förra sekelskiftets Amerika: konjak från Frankrike, vermouth från Italien och rågwhisky från grannstaterna bara en bit uppför Mississippifloden. Den är en perfekt välbalanserad cocktail som värmer ända ner i magen. Helt perfekt att smutta på när ett oförlåtligt vinterväder tycks vara här för att stanna.
Vieux Carré är är en söt, aningen bitter och mycket len cocktails om samtidigt ger ett värmande sting av sprit. Tina tipsar om hur du ger drinken en härlig vintrig touch.
I min ‘Vieux Carré - Winter edition’ ger jag ett förslag på hur du med ett enkelt knep får den här eleganta klassikern att glöda!
Jag hoppas att ni genom min topp tre vintercocktail-lista har fått inspiration till kommande säsong och att ni inte känner er främmande för vad ni ska bjuda på för fördrink vid nästa middagsbjudning. Kanske kan dessutom kuriosan kring en Penicillin, en Sloe Gin Fizz eller en Vieux Carré fungera som ice-breaker vid en eventuell lite för lång tystnad.
Lycka till med drinkarna och ha en mysig vinter!
/Tina Shine
Bartendern Tina Shine tipsar om hur du enkelt ger drycker en julig touch.
Läs mer »Cecilia Björk Tengå delar med sig av sitt recept på slånbärssnaps. Receptet är hämtat ur hennes bok "Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi".
Läs mer »Här är bartendern Tina Shines tolkning av den klassiska drinken Old Fashioned. En cocktail som kräver få ingredienser men mycket kärlek.
Läs mer »När snön yr och termometern visar en bra bit under nollan värmer vi oss gärna med någon av följande drinkar. Några passar i termosen, andra bäst hemma.
Läs mer »