Dessertdrinkar - tips på desserter i flytande form.

Många gillar att äta något sött efter maten men ibland finns inte utrymmet. Här tipsar bartendern Tina Shine om desserdrinkar som passar perfekt istället då.

Dessertdrink

Fler och fler upptäcker förtjusningen i att ersätta desserten med en dessertdrink när mättnadskänslan efter huvudrätten hunnit infinna sig. Här tipsar jag om desserter i flytande form som lätt slinker ned efter en god middag.

Något sött på maten

Personligen är jag ett stort fan av efterrätter och söta smaker över lag. Men något tar emot när det kommer till att klämma in en dessert på maten om jag redan är proppmätt. Däremot har jag ingenting att invända när det kommer till efterrätter i flytande form. Jag vill gärna ha något sött på maten och en dessert i drink-format känns liksom mer överkomligt. Dessertdrinkar är något vi har börjat se mer av ute på krogen. Många väljer att (som jag) avstå efterrätten och i stället beställa en syrlig eller nötig, fruktig, bärig, chokladig, gräddig eller tropisk cocktail att avrunda måltiden med.

Kaffecocktails i all ära

En cocktailklassiker som länge figurerat som dessertdrink är Irish Coffee. Den kombinerar sötma med kaffe och en uppiggande avec (i detta fall irländsk whiskey). Kaffe Karlsson är en annan go-to-drink efter maten som blandar sötma med kaffe och sting. Båda värmer dessutom gott. Sen har vi den nära relaterade Espresso Martinin som skakas i en shaker och avnjuts iskall. Men det finns en uppsjö av utomordentligt goda och passande drinkar att sippa på efter en stor måltid istället för att ta in en dessert, och dessa drinkar sträcker sig vida långt bortom kaffedrinkarna Irish, Karlsson och Espresso Martini. Nedan följer några tips:

Tips på dessertdrinkar att ersätta efterrätten med

Istället för gräddglass:

Bombardino - En italiensk äggtoddy som serveras varm i de italienska alperna. Jag föredrar visserligen att dricka den kall. Beställ in en Bombardino istället för gräddglass. Det förutsätter dock att restaurangen har den italienska ägglikören Zabaglione, som är en bärande ingrediens i drinken.

Istället för choklad:

Brandy Alexander - En klassisk gräddcocktail med chokladtoner som har över hundra år på nacken. Tillsammans med brandy eller cognac och en generös mängd kakaolikör kan denna cocktail med nöje ersätta chokladtryffeln eller chokladfondanten.

Istället för citronmaräng:

Ramos Gin Fizz - Den här drinken bygger på en vanlig Silver Gin Fizz som kombinerar gin, citron, socker, äggvita och sodavatten men där den avgörande komponenten är att den även innehåller grädde. Grädden förvandlar drinken till en krämig helhet men den behåller ändå sin syrlighet.

Istället för tropisk efterrätt:

Piña Colada - Kokos och ananas blandas med ljus rom och lime i en av mina all-time-favourite-cocktails. Låt er inte avskräckas av det dåliga rykte drinken haft till följd av 70- och 80-talens varianter med billiga pre-mixers och komiskt stora glas. En välgjord Piña Colada är bland det godaste du kan dricka när det kommer till tropiska cocktails. Funkar utmärkt efter middagar från det sydamerikanska, karibiska och asiatiska köket.

Istället för tosca och nötiga desserter:

Amaretto Sour - Är du sugen på en efterrätt i stil med toscakaka eller liknande nötiga läckerheter kan du med belåtenhet beställa en Amaretto Sour; en perfekt dessertdrink med italiensk mandellikör och amerikansk bourbon som blandas med äggvita, citron och socker.

Istället för bär:

Blackberry Mojito - Björnbäret är ett tacksamt bär i drinkar då den är sötsyrlig och även bjuder på en liten beska. Många barer har färska björnbär i sin arsenal, men inte alla, och har de inte det så brukar björnbärslikören Crème de Mûre kunna tas ned från hyllan, alternativt Chambord som är en björnbärs- och hallonlikör.

Brandy Alexander
Drinken Brandy Alexander

Vi har en extramage för dessert

Nog har vi alla stött på dem som vittnar om att det självfallet går att få ned en dessert efter maten trots att mättnadskänslan infunnit sig sedan länge. Min mamma är en av dem. Hon har pratat om den där extramagen så länge jag kan minnas, och faktum är att det har visat sig att hon har rätt. Ny forskning visar att socker stimulerar en reflex i kroppen som får magsäcken att utvidgas, och när det händer minskar både trycket i magsäcken och känslan av mättnad. Det är alltså sockret i desserten som får magsäcken att bokstavligen växa.

Njut av en dessert i flytande form

Trots att magsäcken utvidgar sig av sockersöta desserter så håller jag mig till dessertdrinkar, det vill säga efterrätter i flytande form, vid de tillfällen då en måltid försatt mig i ett stadie av kraftlös förnöjsamhet. En dessertdrink ångrar jag aldrig. Vare sig det blir en Irish, en Piña Colada eller en Brandy Alexander.

Slutligen vill jag tipsa om en favorit hos mig och bland svenska bartenders: Colorado Bulldog - en drink på lika delar kaffelikör och vodka som toppas med Coca Cola med en “float” av grädde på toppen. Kolla in det här receptet på Filipino Bulldog som byter ut vodkan mot mörk rom från Filippinerna. /Tina Shine

Filipino Bulldog

Filipino Bulldog.


Filipino Bulldog är en filippinsk twist på drinken Colorado Bulldog med rommen Don Papa Baroko. Det är fantastisk drink med coca cola och kaffelikör, som är naturliga smakkompanjoner. Dessutom har den en härlig krämighet från vispad grädde.

Läs mer »