Fernet-Branca hyllar krogvärldens oumbärliga nissar.

Rapport från tävlingen som flyttar ljuset från bartendern till deras hårt arbetande kollegor.

Fernet Branca Barback Games på Nalen

Tävlingar och utmärkelser inom krogvärlden finns det gott om. Den som utser Sveriges bästa barnisse är förmodligen inte den första du kommer att tänka på. Men Fernet-Branca Barback Games har självförtroende och säger sig vara krogvärldens hårdaste och mest psykiskt påfrestande tävling.

Barbacks kallas för nissar i folkmun. Arbetsuppgifterna är alltså att assistera bartendern. De plockar disk, fyller på med is och ser till att ingredienser finns till hands. I Fernet-Branca ska nissarna alltså utföra sina arbetssysslor under tidspress. Dessutom med en publik som tjoar och hetsar på. Precis som det är på en klubb med andra ord…

Totalt tävlade 20 barbacks i den tredje upplagan av tävlingen som hölls på Nalen i söndags. Med sig hade de dessutom en coach, vilket ska vara en bartender på det ställe de arbetar. Vinnaren Oscar Claros från restaurang Lokal på Kungsholmen, kan nu inte bara titulera sig som Sveriges bästa barback, utan belönas dessutom med en resa till Milano. Priset delas med barchefen, tillika coach, David Hernandez.

Med rätta får man dock påstå att alla de 20 tävlande var vinnare. För att ens få ställa upp i tävlingen var de nämligen tvungna att i en video argumentera sig till sin plats i tävlingen. Och dessutom svära sin trohet till Fernet-Branca.

folk o folk var på plats i Nalen i söndags där tävlingen hölls, och serverade givetvis Fernet-Branca.