Precis vid Årsta torg hittar du kvarterskrogen som bjuder på danska smörrebröd, tjeckisk pilsner och svensk snaps – alla dar i veckan. Vi träffade krogens grundare, tillika de två små svinen, Jimmy Nygren och Kalle Olofsson en regnig eftermiddag i maj, och pratade snaps i kombination med mat, drinkar med akvavit och redde ut vad B&B egentligen betyder!
Två Små Svin… – man blir ju nyfiken på namnet, är det ni som är de små svinen?
”Ja, det är faktiskt vi som är de två små svinen. Vi har hängt ihop sen åk. 4 och alltid varit som Piff & Puff. Det var inte vi själva som kom på idén att döpa krogen till det utan fick det som förslag och vi tycker att det är klockrent!”
Ni brinner för mat & sprit in kombination – berätta.
”När vi startade Två Små Svin var drömmen en skön kvarterskrog, ett vardagsrum för de som bor i området som alltid är öppen och där man kan slinka in efter jobbet.
Att det blev just smörrebröd och tjeckisk pilsner bestämde vi ganska tätt inpå öppning men när vi landade i det var det så rätt! Och vi har alltid jobbat aktivt för att ha ett bra och stort snapskort. Snaps är så tacksamt att jobba med eftersom styrkan i snaps träffar rätt med smakerna i maten på ett helt annat sätt än vin och öl gör.”
Kollar man på snapskortet ser man snabbt att det är någonting utöver det vanliga. Här hittar du runt 80 olika snapsar, allt från klassikern O.P. Anderson Original till chili & honungssnaps från Snaps Bornholm finns med.
”Vi jobbar med alla stora ”drakar”, har skaffat importtillstånd för att kunna utöka snapskortet ytterligare, och nu har vi startat eget destilleri för att kunna ta fram skräddarsydda snapsar till våra smörrebröd. Alla snapsar kostar 25 kr/cl så man känner att man har råd att prova kanske tre snapsar till maten.”
Har ni någon favoritkombination?
”Nyköpings brännvin, Sveriges svar på ouzo, till lakrits! Även nya O.P. Hallon till vår lakritsbrûlée är en superkombo, det blir som den där dödskallegodisen!”
”Är man nybörjare är O.P. Klar tillsammans med skagenröra eller löjrom ett måste.”
”Sen uppskattar vi ju verkligen en lagrad akvavit till kaffet, i stället för en whisky. Svenska folket är ju inte riktigt där ännu men vi tror att det kommer. Ett problem är att man fortfarande tror att akvavit ska förvaras i frysen och serveras iskall, det är ju helt tokigt och gör att smakerna inte alls kommer fram. Att svepa är inte heller något vi rekommenderar, man ska sippa på en snaps!”
Turisterna då, för vi har förstått att det är en hel del som kommer hit ”utifrån”? Uppskattar de den svenska mattraditionen?
”Absolut, turisterna hittar hit! Vi var faktiskt länge med i Norwegians ”In flight magazine” som finns på deras plan i hela världen - så helt plötsligt kunde det sitta ett par från Singapore som bodde på hotell inne på Östermalm som hittat hit till förorten.
Turister är kanske inte jättesålda på snaps rakt upp och ner, men i kombination med en söt sill uppskattar de det verkligen. Här är det ingen idé att gå direkt på matjes utan man får börja lite försiktigt med de söta inläggningarna.”
Vilken är den mest oväntade kombination av snaps och mat?
”Nya Petronella Hallon från O.P. Anderson är ju en oväntat bra dessertsnaps. Den har fått oförtjänt mycket skit eftersom den är lite svagare (och rosa) men den är också kanon att blanda drinkar på.”
”Vi använder klassiska O.P. Original i vår brännvinssenap och även i akvavitsillen och det blir riktigt bra.”
Om man bara ska köpa en snaps till hemmabaren – vilken tycker ni man ska välja?
”En blir jävligt svårt. Man måste alltid ha en O.P. Original och faktiskt en O.P. Klar också.”
Varför?
”Original är så bred och passar till det mesta medan Klar är ett måste till fisk, löjrom och skagen.”
Vägg i vägg med Två Små Svin finns Bränneriet. En cocktailbar som även den ägs och drivs av Jimmy och Kalle. Inspirationen är hämtad från en restaurang i Paris men eftersom krogen ligger i förorten serverar man bearnaise till köttbiten, som för övrigt är den enda rätten på menyn, i stället för café de paris smör – det kändes mer rätt så. Cocktailmenyn har de tagit fram tillsammans med Christian ”Greven” Grevius som, bland annat, har Haymarket och Cadierbaren på cv:t.
Har ni nåt bra tips på en enkel drink med akvavit som bas?
”En drink som är en storfavorit i Trosa just nu är O.P. Hallon, O.P. gin, citron och socker som toppas med sodavatten.
Sen kör vi en variant på Gibson som är populär här på Bränneriet. Det är 1 del Vermouth, 2 delar O.P. Original och 3 delar O.P. Gin som skakas med is och serveras med en syltlök.”
Trosa ja, berätta lite om Två Små Svin B&B i Trosa.
”Vi köpte pensionatet som är från 1738 under pandemin 2021, totalrenoverade hela stället och öppnade i april 2022. Vi satsar på bra kvalitet rakt igenom, det är sköna sängar från Strömsholm, kvalitetsbomull i lakanen, en välfylld minibar och…ja du förstår.”
Viktigt att nämna i sammanhanget är att B&B står för bärs & brännvin, inte bed & breakfast som många tror! Här finns 11 rum och 19 bäddar. Allt är top notch.”
Populära ställen kan ju vara svårbokade, när ska man boka för att få ett rum?
”Ja, alla vill komma lördag till söndag och då blir det ju lite körigt. Men kan man komma andra dagar går det ofta att hitta rum. Annars måste man bara ha lite framförhållning.”
Nu är ni en del av Gastrogardet där även Dogge Tjärnhammar Alm och Klara Lind ingår. Vad ser ni mest fram emot med det samarbetet?”
”Vi vill komma ut och snacka mat & sprit. Det är alltid roligt med olika samarbeten som gör att man får se annat än det man ser varje dag och prata med människor om det vi gillar mest!”
Gastrogardet är ju till viss del ett initiativ för att modernisera akvaviten, hur ser ni på akvavitens framtid?
”Mycket ljus! När vi startade var vi ganska ensamma om mat och sprit. Men nu märker vi att intresset växer för varje år. I Danmark finns supertrendiga cocktailbarer som kör hårt på drinkar med akvavit. Det finns ett stort intresse och det kommer bara bli större.”
När priserna på livsmedel och råvaror rusat i väg – jobbar ni extra mycket med hållbarhet och ”less waste”?
”Vi slänger alltid så lite som möjligt. Använder vi citron i maten sparar vi resterna och gör sockerlag på, bara som ett exempel. Vi handlar gärna lokalproducerat och undviker import i största möjliga mån. Och vi slänger helt enkelt så lite vi bara kan, det är inte mycket svinn här inte!”
Det knackar på dörren och en dyngsur kille från DHL undrar vart han ska ta vägen med ett gäng bordsben. Vi avrundar intervjun och är överens om att det i alla fall är en solig och fin långhelg vi har framför oss.
Text: Lisa Heino