Handskuren tagliatelle i syrad grädde.
Krämig tagliatelle med en sås gjord på syrad grädde, Västerbottensost och dragon. Hyvla färsk tryffel över pastan innan servering.
Läs mer »Från och med i år finns Snapsens dag med på listan över temadagar att fira. Den sista lördagen i augusti höjs glasen för vår nationaldryck - det kryddade brännvinet!
Det finns dagar för det mesta att fira i kalendern. Kanelbullens dag, Champagnens dag och kladdkakans dag bara för att nämna några. Men var har vår nationaldryck snapsen tagit vägen? Det behöver vi inte grubbla över mer, för lördag den 31 augusti höjs glasen för det kryddade brännvinet. Snapsens dag är född!
På många av svenskarnas högtider finns den med. Vi sjunger och skålar med snaps i våra glas. Akvavit kryddad med kummin och dill är för många del av större traditioner och en del gör sin egen snaps på bär, frukt och örter.
Drycken är en självklar partner till sill och ost och kan ses på bordet såväl vid påsk och midsommar som vid jul. Och till den svenska husmanskosten är det inte mycket annat som slår snapsen.
Trots detta har snapsen inte haft en egen dag. Det vill två av våra mest etablerade spritprofiler ändra på och har nu tagit saken i egna händer.
Peter Bylund, medgrundare av Facebookgruppen ”Nordiska Akvavitens vänner” och Örjan Westerlund, känd från ett femtiotal böcker om bland annat snaps och gin, instiftar nu Snapsens dag. Dagen infaller sista lördagen i augusti och då firas allt kryddat brännvin.
Tanken bakom är att lyfta traditionen kring snaps och att bidra med ökad kunskap om hur den kan drickas och vad de olika snapsarna passar till för mat (och sött!). Det är till exempel många som inte vet att en snaps med rätt kryddning gifter sig väl med en liten chokladbit.
– Datumet är valt i en period då vi umgås med släkt och vänner. Vi skålar och sjunger för sommaren, skörden, kräftfångsten och den nyss öppnade surströmmingen, berättar Peter Bylund.
Det finns även en annan anledning till valet av datum. Den 29 augusti 1797 föddes ingen mindre än Olof Peter Anderson - självaste O.P. Det var hans son som 1891 lanserade ”O.P. Andersons Prima Akvavit”.
Initiativet är helt ideellt och är sprunget ur initiativtagarnas stora intresse och entusiasm för det kulturarv som snapsen är.
– Andra lördagar får vi skåla i egen regi, men sista lördagen i augusti skålar vi gemensamt för vänskap, sommar och svensk snaps, säger Peter Bylund och Örjan Westerlund.
Krämig tagliatelle med en sås gjord på syrad grädde, Västerbottensost och dragon. Hyvla färsk tryffel över pastan innan servering.
Läs mer »Olof Palme-drinken är en riktigt god törstsläckare och så enkel att blanda att vem som helst kan göra den hemma!
Läs mer »En skagen på kräftor som är lika enkel som god! Krämig med frisk ton av citron, pepparrot och härliga inslag av färsk dill och gräslök. Passar perfekt som både förrätt och tilltugg.
Läs mer »Akvavit är en unikt skandinavisk tradition men vad skiljer Sverige, Norge och Danmark när det gäller kryddsnaps? Örjan Westerlund ger dig svaren här.
Läs mer »Här produceras svenska snapsklassiker som Gammal Norrlands Akvavit, Bäska Droppar och, inte minst, flaggskeppet O.P. Anderson.
Läs mer »