Underbergs schweinhaxemacka.
Oktoberfest är inte sig likt utan Underberg och en rejälmacka. Här får du ett recept på Underbergs egen specialare.
Läs mer »Den tyska folkfesten Oktoberfest uppskattas av många så en kul idé är att anordna en egen Oktoberfest hemma. Vi tagit fram en praktisk guide och checklista som underlättar planeringen av alla festens delar; dekorationer, mat, dryck och underhållning.
Oktoberfest firas inte längre enbart i München och arrangeras av glada entusiaster världen över. Att anordna en egen Oktoberfest är riktigt skoj men det kan vara mycket att tänka på. Därför har vi tagit fram en praktisk guide som underlättar planeringen av din Oktoberfest och alla dess delar. Med denna checklista har du de bästa förutsättningarna för en lyckad Oktoberfest hemma. Lycka till!
Oktoberfest är en 200 år gammal tradition som ursprungligen kommer från München, Tyskland. Den startade 1810 som ett firande av det kungliga bröllopet mellan kronprins Ludwig (senare kung Ludwig I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Lokalbefolkningen bjöds in till festligheter på fältet framför stadens portar, som numera kallas Theresienwiese ("Thereses äng").
Sedan dess har Oktoberfest växt till att bli världens största folkfest, där miljontals människor samlas för att njuta av bayersk mat, öl och musik. Trots namnet börjar Oktoberfest oftast i september för att bättre passa vädret, och den symboliserar gemenskap, glädje och tradition. Idag är det en festlighet som firas globalt – från stora öltält i München till små sammankomster hemma med nära och kära.
Blåvita vimplar, dukar, och servetter
Roliga tillbehör till fotohörnan (mustasch-stickor, bayerska hattar)
Mysig belysning: ljusslingor eller blockljus
Bordsplaceringar med små detaljer, t.ex. bayerska flaggor
Mat
Pretzels
Bratwurst
Surkål
Schnitzel
Potatissallad
Apfelstrudel eller annat sött
Dryck
Öl (med alkohol och alkoholfri)
Apfelschorle (äppeljuice och kolsyrat vatten) eller andra alkoholfri alternativ
Underberg som digestif för en autentisk touch
125,00 kr
Underberg skapades 1846 av Hubert Underberg och tillverkas fortfarande enligt originalreceptet med örter och kryddor från 43 olika länder. Den har en kryddig och bitter smak med inslag av lakritsrot, ingefära, malört, kryddnejlika och citrusskal.
Underberg passar bäst efter måltiden och flaskans storlek på två centiliter anses vara den perfekta dosen för matsmältningen.
Skapa/ladda ner spellista med bayersk Oompah-musik
Lekar och aktiviteter: Ölkruslyftning och "bästa joddlaren"-tävling
Mat: Beställ från catering om tidsbrist.
Dryck: Använd en balja med is för kalla drycker.
Engångsmaterial: Använd engångstallrikar för att spara disk.
Grannar: Informera grannar om festen (om du bor nära andra).
Schemalägg aktiviteter: Fördela lekar över kvällen för att hålla stämningen uppe.
Oktoberfest är inte sig likt utan Underberg och en rejälmacka. Här får du ett recept på Underbergs egen specialare.
Läs mer »Oktoberfest är en tradition som började som något helt annat än en ölfestival. Vi berättar historien, vad man äter och varför man numera firar i september.
Läs mer »Ska du anordna din egen Oktoberfest? Imponera lite extra på gästerna med vårt recept på bratwurst som du serverar med surkål enligt äkta bayersk tradition.
Läs mer »Den här drinken är en spännande, tropisk och bitterljuv upplevelse med nordisk twist. Söta och fruktiga smaker av ananas och hallon förenas med kryddig kummin, fänkål och bittra örttoner samt mjuk, ljus rom. En riktig god drink-rapsodi!
Läs mer »