Malbec – en druva som ger mersmak.

Malbec är druva av fransk börd, men den har omfamnats extra mycket av Argentina och har till och med blivit deras nationaldruva och stolthet.

Malbec i Argentina.

Druvan malbec, eller "cot" som den också heter, har sitt ursprung i sydvästra Frankrike där vi också hittar de största franska odlingarna. Det finns exempelvis 4.000 hektar av malbec i Cahors (har där det lokala namnet auxerrois) och är den helt dominerande druvsorten, då den totala vingårdsarealen är på 4.500 hektar.

Det finns drygt 900 hektar i Bordeaux, men med tanke på regionens storlek blir det mindre än en procent av den totala vingårdsarealen.

Malbec är Argentinas stolta nationaldruva

Vi finner druvan i flera delar av världen, men framför allt har malbec blivit Argentinas signaturdruva. Det finns nu 45.657 hektar i landet och det är utan tvekan landets mest odlade druvsort med 23 procent av den totala arealen. Om man jämför vinerna från Argentina och Cahors är det definitivt en stilskillnad där de argentinska generellt är saftigare och fruktigare medan de från Cahors är kraftfullare och stramare med typiska nyanser av mörka plommon och tobak.

Goda viner av malbec:

Zolo Black Malbec

299,00 kr


Detta argentinska vin har doft och smak av torkad, röd frukt såsom plommon och fikon med fina inslag av viol och små toner av mynta. Mjuka tanniner och lakritstoner i eftersmaken som är elegant och lång.

Pablo y Walter Malbec

47,00 kr


En argentinsk malbec från 2021 som är en hyllning till Mendoza. Färgen är ljust röd och smaken fruktig med rika chokladtoner och en hint av ek. Det smidiga formatet gör den perfekt när du bara vill ha ett glas eller lätt att ta med i campingväskan.

Paz Malbec

135,00 kr


Ett malbec-vin med en bra smaklängd och nyansrikedom med inslag av mörka bär, katrinplommon, mörk choklad och kaffe.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

83,00 kr


Ett medelfyllig och fruktig vin med inslag av mörka frukter och lakrits. Passar utmärkt till starka ostar och det mesta som är grillat, framförallt mörkt kött. Vinet säljs på klimatsmart PET-flaska och är både ekologiskt och Fairtrademärkt. Har även en låg sockerhalt och är veganvänligt.

17.10.2023