Spansk Cava tillverkas, liksom Champagne, genom den traditionella metoden med en andra kolsyreskapande jäsning på flaskan. Vinet lagras sedan med sin jästfällning under minst nio månader.
De tre huvudsakliga druvorna i Cava är macabeo, xarello och parellada där den senare står för lite mer än 19 procent av arealen inom ursprungsområdet DO Cava. Den ger viner som är aromatiska och delikata med moderat alkohol och de tillför fin fräschör och fruktighet till vinerna.
Parellada i Katalonien
Nästan alla odlingar av parellada i Spanien finner vi i Katalonien. Ordet "cava" betyder helt enkelt källare och 1966 fastslogs det juridiskt att alla spanska mousserande viner som tillverkas enligt den traditionella metoden kunde använda beteckningen. Men när Spanien anslöt till EU krävdes det ett specifik geografiskt ursprung och detta löste spanjorerna genom att rätt och slätt ringa in alla områden där det fanns en Cava-producent.
Så nu finns det godkända Cava-områden i hela 159 kommuner som ligger i tio olika provinser (totalt 38.087 hektar). Det tillverkas bland annat Cava i Rioja, Navarra, Valencia och Zaragoza, men hela 95 procent av produktionen sker i Katalonien.
Cava med parellada:
Pata Negra Cava Brut
Perfekt som apéritif innan maten! En Cava med torr och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, kex, päron, grapefrukt och örter.
Jaume Serra Rose Bouquet Cava Brut
En torr och frisk cava med behagliga bubblor. Med en trevlig smak av lime, citron, gula äpplen och en fläkt nötter och rostat bröd passar den utmärkt som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter med syrliga inslag.
Jaume Serra Cava Brut Nature Reserva Magnum
Servera Jaume Serra Magnum Cava Brut Nature Reserva till skaldjur, fiskrätter, lättare sallader och som aperitif. Den är också idealisk till risotto och ugnsbakade grönsaker som ratatouille. Smaken är frisk, sprudlande och balanserad med inslag av mogna frukter och mineraler, samt en lång och behaglig eftersmak.
Pata Negra Cava Semi Seco
Här är en Cava med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, persika samt en fläkt av blommor och kex. Smaken i Pata Negra Cava Semi Seco har en trevlig fruktsötma där man finner toner av citron, nektarin, blommor samt ett stråk av mandarinskal och kex.
Mestres Visol
En sofistikerad pärla med fruktig koncentration, stilfull struktur och delikata bubblor som vackert integreras i vinet. Doften har inslag av citrus, vita blommor, rostat bröd, örter och lite rökig mineral samt en elegant och välbalanserad fatkaraktär. Lång frisk eftersmak.