Ökat intresse för exklusiva viner.

Vi har tittat närmare på Systembolagets försäljningstatistik för 2020 och där framkommer flera intressanta saker. Det finns en mycket tydlig köptrend av viner i högre prisklasser vilket med högsta sannolikhet beror på minskat ätande på restaurang. Vi djup

Flera glas vin på bardisk

Vi har tittat närmare på Systembolagets försäljningstatistik för 2020 och där framkommer flera intressanta saker. Det finns en mycket tydlig köptrend av viner i högre prisklasser vilket med högsta sannolikhet beror på minskat ätande på restaurang. Systembolaget tror att denna trend kommer att hålla i sig, eftersom premiumiseringstrender inte går tillbaks till tidigare läge så lätt.

Vi djupdyker ner i denna trend och tipsar om flera mer exklusiva viner.

Stadig ökning i alla högre prissegment

Om vi först tittar på de röda vinerna som står för 47% av den totala vinförsäljningen, räknat både i volym och värde, så är det en mycket kraftigt ökad efterfrågan i de dyrare prissegmenten. Röda viner mellan 80-99 kr hade lika stor försäljning som föregående år medan samtliga prissegment från 100 kr och uppåt har en tydlig ökning. Den högsta procentuella ökningen finner vi i segmentet 300-449 kr som ökade 28,9% (i värde) och viner från 500 kr och uppåt som ökade med 23,1%.

De vita vinerna står för 32% av vinförsäljningen i volym och 27% av värdet, och även här finns en tydligt ökad efterfrågan på viner i högre prissegment. Exempelvis så ökade vinerna mellan 200 och 399 kr med hela 39,5% (i värde) jämfört med tidigare år.

Auktionsklubba framför publik

Samma utveckling på dryckesauktionerna 

Ett ständigt ökande intresse för exklusivare drycker visar sig även på Systembolagets dryckesauktioner som arrangeras tillsammans med auktionshuset Bukowskis åtta gånger per år. Sedan auktionerna startade 2004 har de årligen haft ett ökat antal utrop jämfört med tidigare år, men sedan 2017 har kurvan gått kraftigt uppåt.  Då hade de 7093 utrop att jämföra med 4870 året innan. Om vi tittar på förra året så uppnådde man hela 9823 utrop och ett snittpris på 5823 kronor. Våren 2021 ser ut att bli 30-40% större än våren 2020.

Exklusivare vinflaskor kräver mera omsorg

Vi på folk o folk brinner för att uppmana folk att dricka mindre men bättre. Vi hoppas att gemene man kommer att välja vin och dryck med mer omsorg även efter pandemin. Däremot får det inte bli snobbigt, för det finns alltid tillfällen för lite enklare viner. 

Det krävs inte lika mycket tankeverksamhet om du ska inhandla ett bra vin till såsen eller något läskande till balkonghänget. Men om du går upp några hundralappar i prisklass tycker vi att vinerna förtjänar ytterligare lite omsorg. Att faktiskt tänka till, och välja det bästa tillfället, sällskapet och givetvis maten.

Riktigt bra viner ska behandlas med respekt, precis som allt annat som är tillverkat med själ och hjärta av skickliga hantverkare. Eller som Cornelis Wreeswijk så väl uttryckte det i den sista versen av Grimasch om morgonen.

Stig upp ur sängen Ann-Katarinoch lyssna på något viktigtDet finns ett särskilt slags ädelt vinsom man bör njuta försiktigtFör om man dricker det utan sansförlorar det sin forna glansoch du får kvar en tomflaskaoch bittra tårar och aska

Nu handlar förvisso denna vackra visa om lyckan, men vi tycker att man även kan använda den direkta betydelsen om vinet. Här kommer några viner i lite högre prisklasser som vi varmt rekommenderar.

Quinta Vale D. Maria Vinha da Francisca

639,00 kr


Ett vin som till fullo visar den enorma potentialen för röda viner i Dourodalen. Vinet har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter, pinjeträd, fat, kryddor, tallbarr och kakao. Vinet är mycket intensivt och nyanserat och i den långa smaken finner du både mörka frukter, fat, kryddor, örter och kakao.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Ett vitt vin från Etnas sluttningar som får smaklökarna att jubla. Ett fantastiskt vin som även utvecklar sig under många års lagring. Då kommer den 10 procentiga delen av riesling att visa upp delar av sin mogna doftprofil, tillsammans med den mycket intressanta druvan carricante.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

599,00 kr


Riesling, som kanske är världens främsta gröna druvsort, har sitt ursprung i Rheingau och här har vi ett vin från en av de absolut bästa producenterna och en av områdets bästa vingårdar.

Vinet har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner du stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.