Riesling - druvornas drottning.

Definitivt en av de mest ädla druvorna.

Riesling i glas

Riesling tillhör definitivt de ädla druvsorterna, och är enligt många den förnämsta av dem alla.

Någon gång under 1300-talet, på en skifferrik sluttning i det tyska vinområdet Rheingau, växte två knotiga vinstockar tätt tillsammans. De stod stadigt med rötter som gick långt ner i marken för att nå näring och vatten i den karga jorden. De sög åt sig det livsgivande solljuset som reflekterades i den vindlande floden Rhen. Den ena rankan bar på hösten gröna druvor av sorten Gouais Blanc medan den andra var av okänt ursprung. De två delade både vardagen och livets umbäranden och en försommar uppstod ljuv musik. Frukten av deras kärlek blev druvsorten Riesling.

Men om vi skall vara ärliga har nog inte vinrankor den minsta känsla för romantik. Det europeiska vinrankesläktet Vitis Vinifiera som används till nästan allt vin är självpollinerande och behöver sålunda varken bin eller en partner för att befrukta sig. När det sker spontana korsbefruktningar i naturen är det dock en förutsättning att de olika druvsorterna växer tätt tillsammans.

Institutet Wines of Germany har dock förklarat den 13 mars 1435 som “officiell” födelsedag för Riesling, som just detta datum markerar druvans första dokumenterade existens, i en källarlogg från Tysklands lilla vinregion Hessische Bergstrasse. Där förekom ’Räuschling’ på en faktura från ett slott i Rheingau, Rüsselsheim. Så vi föreslår ett fyrfaldigt leve för den nobla druvsorten som sålunda, i skrivande stund, fyller 586 år.

50 000 hektar Riesling

Idag finns det en bit över 50 000 hektar av druvsorten Riesling planterat på vår glob, och det ger den en plats som den 18:e mest planterade. Den stora majoriteten finner vi Tyskland (22 500 HA) där den har en ohotad status som den stora kvalitetsdruvan. När vi letar efter de bästa Rieslingvinerna har många den gemensamma nämnaren att växa nära floden Rhen. De mest intressanta tyska vinodlingsområdena ligger längs floden (eller dess bifloder) och det samma gäller det franska Alsace.

Rhenfloden som är en av Europas mest betydande och längsta floder börjar som en liten rinnande bäck vid Tommasee i Schweiziska alperna och genom sin färd till utloppet i Nordsjön passerar den bland annat Österrike som får fram viner från druvan av högsta klass. Dock inte i närheten av vår Rieslingflod eftersom den skär igenom de österrikiska Alperna. För att hitta de läckra österrikiska rieslingvinerna får vi bege längre österut. Här ligger de mest intressanta odlingarna i Wachau, Kamptal och Kremstal i anslutning till ytterligare en viktig flod i vinets värld; Donau. Härligt botrytisangripna söta viner finner vi runt den grunda sjön Neusiedlersee.

Utsökta viner även utanför Europa

Om vi beger oss utanför Europa finner vi utsökta viner i de svalare delarna av Australien, Nya Zeeland och östra USA (främst Oregon och Washington). Potential finns även när druvan odlas i svalare delar av Sydafrika, Chile och Argentina.

Druvan visar upp många olika skepnader, från knastertorra viner till honungsöta varianter som ofta angripits av ädelröta (Botrytis Cinerea)

Knivskarp syra

Gemensamt har de en hög nästan knivskarp syra som skapar en fin balans och många gånger en ypperlig lagringsduglighet. Doften påminner ofta om stenfrukter, citrus, druvor, äpple, päron och blommor. Inte sällan med viss ålder kan en ton av petroleum infinna sig (uppfattas ofta även som gummi, plast eller modellera) I viner på sent skördade druvor framträder inslag av honung, tropisk frukt och torkade frukter.

Varför inte samla ihop lite goda vänner och arrangera en egen Riesling-provning? Här följer några exempel på välgjorda och prisvärda viner med olika stil och karaktär. 

Riesling-tips:

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

115,00 kr


Ungdomlig och druvig doft av honung, kryddor, gröna äpplen och lime. Torr och frisk smak med inslag av honung, kryddor, gröna äpplen och citrus.

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

209,00 kr


Tydlig doft av äpple, citrus, petroleum, och mineral. Samma karaktäristik går igen i smaken, som även är stram och frisk. Vinet har en mycket lång eftersmak.

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Vieilles Vignes Grand Cru 2017

344,00 kr


Rik och komplex doft av citrusfrukter, stenfrukt, mineral och petroleum. Mycket välbalanserad torr smak med generös fruktighet och påtaglig mineralitet. Lång och komplex eftersmak.

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett

239,00 kr


Vinet har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik och man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Kung Fu Girl Riesling har en medelstor doft med trevliga inslag av tropisk frukt, päron, honung, persika, litchioch en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika,litchi samt en touch av citruszest.Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.